DJI Osmo Pocket, camera video pe care ți-o dorești pe loc

Academia Barbatilor

E o cameră micuță, la pachet cu un gimbal pe trei axe, plasate pe un băț. Un display minuscul, ca să vezi ce filmezi, și câteva caracteristici deștepte, care-ți permit să urmărești subiectul în mișcare. La prima vedere, nimic spectaculos. La una mai atentă, e cel mai cool gadget pe care ni-l dorim: DJI Osmo Pocket.

DJI Osmo Pocket: esență tare în „sticluță” mică

Cei de la DJI au remodelat sistemul video 4K de pe Mavic Air și l-au atașat unui stick care e de mărimea unui baton Snickers. Care îți stă perfect în palmă și care poate fi purtat în buzunarul de la piept, pentru a fi scos „la o filmare” pe loc. Desigur, însă, ceea ce impresionează cu adevărat este altceva: sistemul mecanic de stabilizare.

DJI Osmo Pocket4

Foto: camerajabber.com

Uită, așadar, de stabilizările digitale. Când vine vorba de stabilizarea imaginii video, oricât de mult ți-ar tremura mâna, cu greu poți găsi ceva mai bun ca sistemul de stabilizare mecanică automată al lui Osmo Pocket.

Dji Osmo Pocket dispune de un display de mărimea unui timbru poștal și are doar două butoane: unul pentru înregistrare, celălalt pentru schimbarea modurilor camerei. Mai există un port pentru atașarea de accesorii sau a unui smartphone. Există ceva mai… minimalist?

Aceste elemente permit ca din momentul în care-l scoți din buzunar până la cel în care filmezi să nu treacă mai mult de trei secunde. Experiența legată de filmarea cu DJI Osmo Pocket este mai mult decât prietenoasă: modul automat are grijă de balansul de alb, de apertură și așa mai departe. Dacă treci pe modul Pro (via aplicația de smartphone), vei avea control asupra tuturor setărilor. Dar… de câte ori ai filmat până acum pe modul Pro, pe vreun device, câtă vreme nu ești un profesionist al filmărilor video?

ActiveTrack și FaceTrack, caracteristici de bază

E drept, fiind o cameră atât de mică, bateria e limitată momentan la doar două ore de filmare în 4K. Și nu se poate schimba. Vestea bună, însă, este că se poate încărca „din mers”.

Deși inițial ai crede că micuțul display e o porcărie, ei bine, lucrurile stau fix pe dos: acesta îți oferă acces la mai toate lucrurile pe care ți le-ai dori, de la răsfoirea meniului la caracteristici gen ActiveTrack, care îți permite să selectezi un subiect și să-l păstrezi mereu centrat în cadru. O opțiune similară, numită FaceTrack, va face același lucru când ești în modul selfie, aceasta fiind extrem de utilă pentru vloggeri. Există, de asemenea, și un mod numit First-Person View (FPV), care reglează stabilizarea gimbalului astfel ca frame-ul să-ți urmărească persoana.

Lucrurile capătă amploare atunci când conectezi DJI Osmo Pocket la un smartphone (iPhone sau Android), prin intermediul unui cablu USB-C, care se află în pachet. Te vei trezi cu un dispozitiv care amintește de vechile camere video, doar că mult mai ușor și mult mai performant.

Nu vom diseca acum în amănunt calitățile micuței camere, lăsându-te să privești mai jos un review profesionist. Dar probabil mulți se vor întreba la ce e bun acesta DJI Osmo Pocket? Răspunsul este: cam la orice. De la petreceri la vacanțe, concerte, fimări pentru blog sau vlog – aproape orice moment în care simți nevoia unui device care să filmeze bine. De ce l-ai folosi, câtă vreme ai un smartphone cu o cameră super-bună? Pentru stabilizare. Niciun smartphone nu dispune (încă) de un asemenea sistem. Iar o filmare „mișcată” nu se compară cu una stabilizată.

Fiind primul model de acest gen scos de DJI, are și părți mai puțin bune, utilizatorii plângându-se (cel puțin până la update-ul softului) de mici probleme la focalizare. În mod cert, însă, acest device e o mică bijuterie. Care vine cu un preț nu foarte mare, dar nici minuscul, pe piața din România găsindu-se acum la 1700 de lei.

Citește și despre Power Max P18K Pop, un smartphone care… ține