Doru Trăscău, The Mono Jacks: Terapia prin muzică este “rugăciunea” fiecărui muzician

academia barbatilor

, Interviu

A început să cânte la chitară la 17 ani, a avut o viață plină de provocări și încercări însă mereu a revenit la pasiunea sa: muzica. Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks, ne-a povestit despre cel mai recent album, „Ușor distorsionat“, despre noul său proiect de la Radio Guerrilla dar și despre cum arată o zi obișnuită din viața sa:

Ce înseamnă muzica pentru tine, este un mod de viață, o pasiune, o dorință? 

Muzica este un mod de viață, fără doar și poate. E felul în care reușesc să mă exprim cel mai ușor. E lucrul care mă face să mă simt viu.

Cel mai recent album, „Ușor distorsionat“, are un titlu controversat. Ce simbolizează, de fapt? 

Titlul albumului este inspirat de o parte din lucrurile pe care le-am realizat după ce-am făcut terapie. Mai cu seamă, încearcă să sublinieze faptul că, în foarte multe situații, din cauza  unor tipare mentale de care nu suntem de cele mai multe ori conștienți, privim realitatea din jurul nostru ușor distorsionat. Nu în ultimul rând, este și un joc de cuvinte care are o conotație muzicală.

Titlurile melodiilor mă duc cu gândul la un adevărat proces de redescoperire de sine, o criză de identitate culminată cu o rearanjare interioară a personalității, o terapie prin muzică. Așa este?   

Cred că piesele de pe acest album ating destul de multe subiecte. De la povești de dragoste până la dialoguri cu Dumnezeu, conversația e destul de amplă. Fiecare temă reprezintă o experiență sau frământare personală iar terapia prin muzică este, cel mai probabil, “rugăciunea” fiecărui muzician.

doru trascauCare este momentul tău favorit dintr-un concert? 

Nu aș putea să clasific un concert făcând o secțiune prin toate momentele. Privesc un concert mai degrabă ca pe un întreg și tocmai această sumă a lucrurilor face totul să conteze.

Ați cântat la unele dintre cele mai faimoase festivaluri? Cum ți s-au părut aceste experiențe? 

Să faci parte dintr-un festival de succes este genul de realizare care dă bine în palmares. Ce face cu adevărat diferența, față de un concert de club, este felul în care răsună muzica pe o scenă mare, în aer liber, precum și numărul foarte mare de oameni din fața noastră.

Cum arată o zi din viața ta?  

Bună dimineața, îmbrățișări, o linguriță de polen, mic dejun, studio, emailuri, prânz, repetiții, cină, îmbrățișări, noapte bună.

Ce nu știe lumea, dar ai vrea să afle, despre The Mono Jacks? Dar despre tine? 

Suntem foarte deschiși și comunicativi în general. Apoi, dacă vrem să transmitem ceva muzica este cel mai potrivit instrument.

De unde îți iei inspirația? Cum arată un playlist pe care îl asculți des? 

Inspirația vine de peste tot. În ceea ce mă privește, nu m-apuc să scriu cântece așa cum probabil vedeți în filme. Dacă sunt singur, e nevoie doar de o chitară și uite așa încep să ademenesc muza. Dacă sunt alături de colegii mei, la sala de repetiții, e nevoie doar să începem să cântăm și lucrurile de cele mai multe ori vin de la sine.

Ce surprize le pregătiți fanilor? 

Ne pregătim pentru un turneu în Germania, o să scoatem niște tricouri într-o ediție limitată, vrem să scoatem albumul și pe vinil, vrem să repetăm experiența cu AltOrchestra iar la toamna ar trebui să avem albumul gata.
the mono jacks_doru trascau

Stilul tău vestimentar de zi cu zi este diferit de cel pe care îl adopți când ești pe scenă? 

Mă plimb zilnic cu motocicleta, așa că parte din echipamentul moto devine totodată și ținuta. Pe scenă este cu totul altă poveste.

Cum arată ritualul tău de grooming? Ce spune parfumul tău preferat despre tine? 

Parfumul meu preferat e o poveste de esență tare, cu note de mosc, lemnoase. Cravată. Nu am purtat niciodată papion.

Cămașă sau tricou? 

Cămașă. Îmi plac cămășile. Mi-au plăcut când eram copil și port cămașă tot de pe atunci.

Mașină decapotabilă, retro, SUV sau super-mașină? 

Super-mașină decapotabilă.

Cinci lucruri care te-au făcut să zâmbești în ultima vreme? 

Copiii mei mă fac să zâmbesc zilnic. Gândul că voi prezenta în curând la Radio Guerrilla primul meu proiect în calitate de producător muzical – nu vă spun mai multe, dar abia aștept. Vinul bun și poveștile din jurul lui.