Dress code: Cum să te îmbraci la un botez

Academia Barbatilor

Un botez e un eveniment special, la fel de special precum o nuntă, deși poate nu la fel de sofisticat. Am fost întrebați de multe ori cum să te îmbraci la un botez iar întrebarea e legitimă. Trebuie să porți un costum sau doar o pereche de chinos și un tricou? În cele ce urmează încercăm să oferim câteva variante.

Într-un moment sau altul al vieții vei participa în mod sigur la un botez. E posibil ca acesta să fie botezul copilului unei rude, a unui prieten sau botezul propriei tale odrasle. Orice variantă ar fi, în mod sigur îți vei dori să arăți bine și să te îmbraci corespunzător. Nu te stresa, însă: ținuta pentru un botez este mult mai simplu de abordat decât cea pentru o nuntă.

De altfel, evenimentele care se desfășoară într-o biserică au devenit în ultimii ani din ce în ce mai casual. Cu toate acestea, ținuta ta ar trebui să păstreze un minim de decență: la urma-urmei vorbim despre o instituție respectabilă. Nu în ultimul rând, e bine de luat în calcul faptul că – în funcție și de perioada anului – bisericile sunt locuri destul de reci iar slujbele pot fi destul de lungi. Așa că e recomandabil să ai cu tine un sacou sau o haină.

Ceea ce porți într-o biserică reflectă, până la urmă, propria ta stare. Dacă te îmbraci decent vei arăta întregii lumi că ești un tip care-și arată respectul, în vreme ce, dacă te îmbraci pe dos, vei arăta exact contrariul. Costumul reprezintă cea mai populară (și mai serioasă) alegere și, probabil, dintr-un anumit punct de vedere, aceasta și este prima ținută pe care am recomanda-o.

Dress code-ul la botez

Când vine vorba de un botez, nu se pune problema de ce e bine sau rău, decât dacă lucrurile nu sunt impuse de gazdă, printr-un cod vestimentar precizat în invitație. Scopul e să arăți smart, cam ca în cazul în care mergi la o nuntă. Deci… cum te îmbraci la un botez?

În mod clasic, un botez are, ca și nunta, două părți: cea religioasă, care se desfășoară la biserică, și cea civilă – petrecerea care se ține, de regulă, într-un local. Cel mai important e să te decizi asupra ținutei de la biserică, motiv pentru care sugerăm un costum. Ce culoare? Un costum de culoare gri e o alegere excelentă, poate din lână sau, dacă e vară, dintr-un material mai ușor.

Nu am merge pe ideea de a purta sacou de o culoare și pantaloni de alta, fiindcă aceasta e o ținută care se îndreaptă spre casual și e posibil să o ratezi. Nu suntem nici împotriva mixării elementelor unor costume, însă nu când vine vorba de un botez.

Un costum bleumarin e întotdeauna prietenul bărbatului când vine vorba de petreceri. Reprezintă un pas înainte față de negru și poate fi asortat cu o pereche de pantofi ce pot fi atât de culoare neagră cât și maro. Așadar, pentru petrecerea de după, costumul bleumarin e alegerea perfectă. Dacă nu ai răgaz să schimbi costumele între biserică și local, alege de la început bleumarinul.

david gandy costum gri

Foto: Pinterest (David Gandy)

Ce să porți la un botez iarna

Pe timpul lunilor de iarnă, un costum de culoare închisă e cea mai bună idee – ia în calcul eternul bleumarin dar și cărbunele. Iarna e un anotimp mai sobru și, în special dacă plouă sau ninge, sugerăm un costum de culoarea ciocolatei sau de un gri închis.

Ce să porți la un botez vara

La un botez de vară te poți „distra” mai mult în privința ținutei și a culorilor abordate. Nu spunem că e ok să abordezi un costum galben pai dar te poți gândi la culori precum gri deschis sau bej.

Poți să porți negru la un botez?

Nu. Negrul trebuie păstrat pentru înmormântări, muncă și evenimentele formale de seară. Botezul e un eveniment viu, vesel, iar negrul e ultima culoare care strigă de veselie. Prin urmare, sfatul categoric e să eviți negrul la un botez.

Să intrăm însă, un pic, în amănunt.

Ce porți la botez dacă ești chiar tatăl copilului

Varianta bleumarin

Cum să te îmbraci la un botez

Foto: Pinterest (Adam Gallagher)

Aproape fiecare bărbat are un costum bleumarin iar asta se întâmplă deoarece această culoare e super-versatilă. Dar, în același timp, e și foarte comună. Având în vedere că ești personaj principal la eveniment, trebuie să fii un pic diferit. Așa că dacă optezi pentru un costum bleumarin, nu alege să-l porți cu o cămașă albă.

Asortează-l cu o cămașă în carouri mici și cu o cravată bleumarin, din tricot. Nu uita să adaugi și o batistă la piept, fiindcă accesoriile de acest gen îți pun în valoare ținuta și arată că acorzi un interes special propriului stil. Precum sugeram mai sus, pantofii pot fi negri sau maro, dar parcă maroul e mai șic. Alege maro pentru pantofi, curea și cureaua de la ceas. Poți purta și o pereche de ochelari de soare.

Varianta în carouri

costume gri

Foto: inspiredbythis.com

Dacă vrei să porți ceva mai… aventuros, alege costumul gri, în carouri. Optează pentru varianta în trei piese, pe care le poți combina sau, în funcție de anotimp și de gradele de afară, poți renunța la sacou. Acest gen de costum emană întotdeauna eleganță și clasă.

Și în acest caz accesoriile sunt importante dar acestea vor diferi substanțial față de cele pentru costumul bleumarin. Cum materialul în carouri este foarte „prezent”, e bine să alegi o cămașă albă, de această dată. Cravatele pot fi ceva mai funky iar culoarea aleasă, și care să predomine în model, poate fi verde sau maro.

Ce porți la botez dacă ești invitat

În cazul în care ești invitat, poți aborda o oarecare lejeritate în ținută. Costumul este în continuare recomandat dar dacă nu ai un costum sau dacă vrei o schimbare, poți alege un sacou sau o vestă.

Rozul e o culoare pretabilă, care e din ce în ce mai populară, iar din calitate de invitat, te poți juca un pic cu ea. Un sacou sau o vestă care bat spre roz reprezintă o ținută îndrăzneață. Rozul se asortează mai greu, așa că cea mai bună alegere în acest caz este o cămașă albă. Adaugă o pereche de pantaloni negri și accesorii de culoare neagră, pentru contrast. O cravată cu motive florale negre și un ceas cu curea neagră sunt, de asemenea, alegeri potrivite.

Citește și cum să te îmbraci la o nuntă din postura de invitat