Ținuta de cocktail pentru bărbați. Cum să te îmbraci la evenimente

academia barbatilor

Creată pentru a îmbrăca bărbatul la evenimente cu ștaif, acesta putându-și păstra un aer relaxat în timp ce urmează o linie vestimentară formală, ținuta de cocktail pentru bărbați este acum mai populară ca oricând. Acest tip de ținută a început să fie foarte apreciată în anii ’20 și ’30, când era purtată, în special, la ieșirile la un pahar înainte de cină, în cercurile înalte. Astăzi, ținuta de cocktail poate fi abordată de la evenimente sociale până la aniversări și chiar nunți. Însă mulți dintre noi avem încă dilema regulilor de stil. Trebuie să purtăm neapărat costum? Avem voie cu jeans sau sneakers în alăturări semi-formale cu alte piese mai sobre? Sunt multe întrebări la care unii bărbați nu cunosc răspunsul corect. Sunt, însă, câteva reguli care pot face lumină în abordarea acestui dress code care, deși relativ formal, lasă loc creativității și amprentei personale.

În primul rând, poartă ținute croite impecabil – costum sau blazer cu pantaloni din stofă și păstrează spectrul cromatic într-o linie neutră – negru, bleumarin, gri închis. În niciun caz nu alege culori tari, neon și evită integrarea pieselor sport sau casual în ținută.

Iată care sunt piesele cheie ale ținutei de cocktail și cum le poți combina pentru a obține ansamblul vestimentar corect.

Costumul din două piese trebuie să urmeze linia corpului

Alege întotdeauna un costum din două piese sau combină un sacou cu rever crestat sau ascuțit cu pantaloni slim fit. Costumul poate să fie negru clasic sau, pentru un look mai contemporan, navy sau gri. Alege gri deschis pentru evenimentele din timpul verii și gri închis pentru cele din sezonul rece. Poți explora și cu tonuri închise de oliv, kaki sau burgundy. În general, imprimeurile trebuie ținute sub control. Sunt permise doar carourile minimaliste sau dungile foarte fine. În schimb, textura materialului poate face diferența, dacă vrei să ieși în evidență. Mohairul sau țesătura herringbone sunt cele mai potrivite.

ținuta de cocktail pentru bărbați

Sursa foto: Pinterest

Cămașa potrivită ținutei de cocktail pentru bărbați trebuie să fie în armonie cu nuanța costumului

Alege o cămașă uni, bleu, albă sau verde deschis, atunci când porți un sacou în carouri sau în dungi. Dacă sacoul este simplu, poți alege o cămașă în carouri sau dungi subtile sau chiar una din jacard cu imprimeu floral, pentru un aer romantic. Și acordă o atenție deosebită gulerului și manșetelor cămășii, care trebuie să fie din țesătură cu textură plină și aspect rigid. Un guler moale va arăta mult prea casual. Evită manșetele tip French, pentru butoni. Acestea sunt potrivite la ținutele formale pentru seară.

ținuta de cocktail pentru bărbați

Sursa foto: Pinterest

Cravata și batista de buzunar, două elemente esențiale

Există situații…puține…când poți renunța la cravată, însă pentru marea majoritate a evenimentelor aceasta este importantă în ținuta de cocktail. E șansa ta să dai un strop de personalitate ținutei, alegând o cravată într-o culoare tare la un costum și o cămașă simple, minimaliste.

Batista de buzunar este și ea nelipsită din ținuta de cocktail. Din mătase, la fel ca și cravata, ea vine în culori sau imprimeuri în contrast cu restul ținutei.

ținuta de cocktail pentru bărbați

Sursa foto: Pinterest

Pantofii de tip Oxford sunt alegerea perfectă

Completează ținuta de cocktail cu o pereche de pantofi negri sau maro. Oxford sau cei cu design brogue sunt cei mai potriviți pentru acest dress code. Ca alternativă, în anumite situații, poți alege și un model monk-strap. Mocasinii sunt permiși, în modelele penny și cu ciucuri, doar dacă evenimentul nu este prea formal.

ținuta de cocktail pentru bărbați

Sursa foto: Pinterest