Echipamentele celor 32 de naționale prezente la World Cup 2018. Care e cel mai frumos?

Academia Barbatilor

World Cup 2018 începe joi iar unul dintre aspectele deloc lipsite de importanță ale turneului este cum se vor prezenta la start cele 32 de reprezentative calificate. Nu doar din punct de vedere fotbalistic ci și al imaginii. Hai să vedem cum arată tricourile (echipamentele de joc) ale naționalelor participante la turneul final din Rusia și care sunt sponsorii tehnici ai acestora.

Mai întâi, câteva scurte statistici. Adidas și Nike sunt responsabile pentru echipamentele a nu mai puțin de 23 de naționale. Adidas „îmbracă” 12 echipe, Nike – 10, Puma – 4, New Balance – 2, Umbro, Hummel, Errea și Uhlsport – câte una.

Care este cel mai frumos echipament? Rămâne ca fiecare dintre voi să-și spună părerea. Într-un sondaj dat recent publicității, fanii din întreaga lume au decis că echipamentul Nigeriei e cel mai cool. De altfel, la scurt timp de la lansarea tricourilor Nigeriei pe piață de către Nike, au fost vândute nu mai puțin de 3 milioane de bucăți, aducând companiei un profit instant de 255 milioane de dolari.


Grupa A

Egipt

egiptEchipamentul Egiptului e făcut de Adidas și prezintă unele modificări față de ediția trecută a Mondialelor. Tricourile de bază sunt roșii, având inserții subtile, de pătrățele cu note diferite. Spre deosebire de precedentele, însă, negrul de pe umeri și mâneci e mai puțin prezent iar dungile laterale sunt albe.

Rusia

rusiaRușii sunt gazde și au ținut să aibă un model special pentru această ocazie. Tricourile lor sunt produse de Adidas, sunt preponderent roșii și au guler alb, în anchior, dungi albe pe mâneci și umeri și blocuri albe diagonale, care înconjoară mânecile. Tricourile de „deplasare” sunt albe, cu un model pointilist, inspirat de cultura stradală a țării.

Arabia Saudită

arabia sauditaTricourile saudiților sunt produse de Nike iar echipamentul de bază este complet alb, cu elemente subtile de verde, culoarea națională: pe guler, emblemă, numerele și logo-ul companiei. Conform celor de la Nike, designul e continuarea celui pe care saudiții l-au purtat la Cupa Mondială din 1994, când au uimit lumea cu rezultatele lor. Tricourile de „deplasare” sunt la fel, culorile fiind inversate (verde/alb).

Uruguay

uruguayPuma îmbracă naționala Uruguayului, care va purta tricouri bleu, cu inserții negre la gulerul în anchior și cu o randare a monumentului Sol de Atlántida pe partea frontală.


Grupa B

Iran

iranIranienii vor avea tricouri Adidas, oferind un preview al echipamentului încă de la meciul de calificare împotriva Siriei, din septembrie, anul trecut. Iranul a început calificările cu un model ce avea desenat o panteră asiatică pe piept dar apoi și-au schimbat planurile și au adoptat un tricou super-clasic, alb complet, cu inserții roșii pe guler și cu dungile Adidas în părți.

Maroc

marocNaționala Marocului e îmbrăcată de Adidas începând cu anul 2012 iar prezentarea noului echipament a stârnit unele comentarii, în special datorită prezenței bizare a numerelor pe partea din față, exact între logo-ul Adidas și cel al federației marocane. Tricourile de bază sunt roșii, cu guler alb și trei dungi pe umeri și la baza mânecilor.

Portugalia

portugaliaPortughezii vor fi pe teren în tricourile partenerului de cursă lungă, Nike. Victoria de la Euro 2016 a adus un strop de aur pe noul echipament (în logo și în număr), care rămâne cel tradițional pentru Portugalia: roșu închis, cu mâneci de un roșu ceva mai deschis și cu verde inserat în designul gulerului. Tricourile de „deplasare” sunt albe, cu puncte mici ce formează un model simplu.

Spania

spaniaSpania este unul dintre partenerii majori ai companiei Adidas la această Cupă Mondială iar tricourile de „acasă” ale spaniolilor fac trimitere la anii din urmă, avându-le ca sursă de inspirație pe cele din 1994. Ele sunt roșii, pe lateral fiind prezent un galben viu într-un model în zig-zag, alături de unul similar, în albastru. Tricourile de rezervă seamănă cu cele din anii 80, fiind albe cu dungi roșii și inserții de dungulițe albastre.


Grupa C

Australia

australiaLansate în luna aprilie, tricourile australienilor sunt destul de diferite de ceea ce purtau „cangurii” până acum. Sponsorul Nike le-a pregătit un echipament de culoare galbenă-aurie, cu dungi verzi, neregulate, pe mâneci, și guler verde. Cel de rezervă este verde.

Danemarca

danemarcaDanezii au o istorie veche alături de Hummel, cu care și-au reînnodat recent prietenia (în 2016) după o întrerupere de 12 ani, timp în care aleseseră Adidas. Tricourile sunt roșii, cu săgeți albe pe mâneci, în clasicul stil scandinav și cu un mare X subtil, într-o ușor diferită nuanță de roșu, pe întreaga suprafață frontală. Un firicel albastru înconjoară gulerul, în partea din spate.

Franța

frantaLes Bleus au primit un model special de la sponsorul Nike, unul dintre cele mai frumoase, de fapt: sunt două nuanțe de albastru prezente – una mai închisă, predominantă, alta ceva mai deschisă, pe umeri, cu un model neregulat de dungi. Pe partea din spate a gulerului este prezent tricolorul francez. Tricourile de rezervă sunt și ele foarte interesante: albe, cu inserții de linii roșii și albastre, prezente haotic.

Peru

peruNaționala sud-americană, ultima care și-a asigurat prezența la WC 2018, după barajul cu Noua Zeelandă, va juca în echipament Umbro, dar imediat după turneul final vor semna cu noul sponsor, Marathon. Echipamentul alb, cu dunga diagonală roșie este un „clasic” pentru peruvieni, care abordează acest model încă din 1930.


Grupa D

Argentina

argentinaMessi și coechipierii lui vor fi îmbrăcați în echipament Adidas, în tradiționalele tricouri cu dungi verticale bleu-alb, care sunt inspirate din kit-ul cu care Argentina a câștigat Copa America în 1993. Cu diferența că acum dungile de pe mâneci sunt negre (în loc de albe). Spre deosebire de alte echipe, tricourile de rezervă nu se „aruncă” în anii 90 ci au un design nou, fiind negre, cu un model alb-bleu prezent în zona de sub mâneci.

Croația

croatiaNaționala care se îmbracă în fețe de mese, cum o tachinează unii, nu renunță la pătrățelele alb-roșii cu care defilează încă de la înființare. Echipamentul e asigurat de Nike iar partea interesantă este dată de micile interlinii care unesc pătratele. Tricoul de rezervă e similar, doar că în culori albastru-negru.

Islanda

islandaIslandezii, care-și propun să fie din nou surpriza competiției, după isprava de la Euro 2016, participă pentru prima oară la un Mondial. E singura națională îmbrăcată de producătorul italian Errea iar tricourile sunt albastre, cu mâneci pe care se întrepătrund cele trei culori de pe steag: albastru, alb și roșu, într-un design care se spune că e inspirat de gheizerele țării.

Nigeria

nigeriaNike a produs un echipament special pentru nigerieni, care e complet diferit de cel al tuturor celorlalte participante. Avem de-a face cu un soi de V-uri albe, pe fundal verde deschis, mânecile fiind marcate de aceleași V-uri, negre de această dată, pe fundal alb.


Grupa E

Brazilia

braziliaEchipamentul Braziliei a fost lansat de către Nike în luna aprilie și e de un galben-samba mai strălucitor ca la ediția precedentă, sursa de inspirație fiind Cupa Mondială din 1970, pe care, de altfel, brazilienii au cucerit-o. Aceea a fost prima ediție a Mondialelor transmisă color la TV, Brazilia atrăgând atenția cu echipamentul lor solar. Acum sunt note de verde pe guler și de albastru pe spate. Echipamentul de rezervă e albastru, cu un joc de umbre, acesta trimițând la cel purtat în ediția 1958 pe care, de asemenea, brazilienii au câștigat-o, după o finală împotriva Suediei.

Costa Rica

costa ricaNew Balance produce echipamentul Costa Ricăi, aceasta, împreună cu Panama, fiind naționalele îmbrăcate de acest producător de echipament sportiv care, iată, capătă din ce în ce mai mult teren. Nimic spectaculos însă în tricourile costaricanilor, care sunt simple, roșii cu guler alb.

Elveția

elvetiaElvețienii vor purta un echipament Puma, de culoare roșie, având inserat un model neregulat pe partea din față, care sugerează topografia elvețiană, dominată de munții Alpi, vârful Matterhorn fiind plasat direct deasupra inimii. Tricourile de rezervă sunt albe, cu detalii roșii.

Serbia

serbiaSe credea că sârbii vor evolua în echipament Umbro dar în cele din urmă, ei au semnat un parteneriat nou cu Puma. Tricourile lor vor fi roșii, cu o dungă albă, lată, pe umeri, și cu logo-ul companiei imprimat atât pe piept cât și pe mâneci.


Grupa F

Germania

germaniaCa de fiecare dată înainte unei competiții majore, Adidas produce un model special de echipament pentru Germania. Cel pentru 2018 este alb, amintind de cele de la ediția din 1990, când nemții au câștigat trofeul. Pe piept este plasat un design complicat – un model de linii negre, între care se strecoară logo-uri și embleme, inclusiv una care amintește de faptul că Germania este câștigătoare de titluri mondiale. Echipamentul de rezervă este tot de inspirație 1990, fiind de culoare verde.

Coreea de Sud

coreea de sudCoreenii sunt îmbrăcați de Nike iar tricourile lor vor fi de culoare roșie, un design nou, dintr-un material ceva mai fin decât vechea versiune. Remarcabil este faptul că emblema federației și-a schimbat culorile, de la alb-albastru la alb-negru. Culorile de pe steagul Coreei sunt mai pregnante pe echipamentul de rezervă.

Mexico

mexicTricoul mexican, produs de Adidas, e întrucâtva similar cu cele precedente, fiind de culoare verde, cu elemente albe și cu câte trei benzi plasate pe laterale, formate din liniuțe de un verde mai deschis. Ca și în cazul altor naționale, mexicanii au ales să readucă în memorie un echipament în care au avut succes, și anume cel purtat la Cupa Mondială din 1994. Echipamentul de rezervă merge mai adânc în istorie, fiind o reinterpretare a celui de la ediția din 1970, când Mexic a fost gazdă. Culoarea acestuia e albă, având trei dungi orizontale, pe mijloc, reprezentând culorile steagului.

Suedia

suediaSuedezii au purtat noul echipament exact în meciul de baraj în care au șocat pe toată lumea, eliminând Italia de la Cupa Mondială. Este realizat de Adidas, un design simplu, de culoare galbenă, cu albastru la guler și pe cele trei dungi laterale. Tricoul de rezervă e similar, pe culorile albastru-galben, culoarea de bază fiind definită de cei de la Adidas drept „mystery ink”.


Grupa G

Belgia

belgiaBelgienii poartă echipament Adidas, care le-a realizat un design ce amintește de tricoul de la Euro 84, un turneu în care această națională a strălucit. Tricoul de bază e roșu, având un model care se întinde pe piept, în carouri de nuanțe roșu-galben, în mijloc aflându-se emblema federației. Tricourile de rezervă au de asemenea un look retro, fiind galbene, cu dungulițe orizontale.

Anglia

angliaLa începutul lunii februarie, englezii și-au prezentat noul echipament produs de Nike. Cel de bază este alb (cu o inserție roșie la guler, numerele sunt tot roșii) iar cel de rezervă e roșu, ambele înglobând pe piept o subtilă cruce a Sfântului George.

Panama

panamaAlături de Islanda, reprezentativa statului Panama își face debutul la Cupa Mondială într-un echipament New Balance, roșu, care-și trage inspirația de la pasăra națională, vulturul harpie. Un model cu subtile pătrățele în relief pe piept, și un guler elegant, mărginit cu alb, care se înscrie printre cele mai frumoase de la acest Mondial.

Tunisia

tunisiaEchipamentul Tunisiei e produs de compania germană Uhlsport și este alb, cu o bandă roșie la guler și pe marginile mânecilor, la care se adaugă un model cu buline roșii de ambele părți laterale. Echipamentul de rezervă e similar, dar cu roșu drept culoare principală.


Grupa H

Columbia

columbiaColumbia e „îmbrăcată” de Adidas într-un echipament galben, cu linii diagonale roșii și albastre pe ambele părți și trei dungi bleumarin pe umeri. Cel de rezervă e albastru, cu accente portocalii și cu un model bleumarin pe jumătatea stângă.

Japonia

japoniaNoul echipament japonez pentru World Cup 2018 e realizat de Adidas dar nu urmează trendul retro pe care l-au adoptat alte reprezentative ci se aruncă departe, în istorie, sugerând o armură de samurai. Tricoul de bază e bleumarin, cu linii albe, întrerupte, și o dungă subțire, roșie, pe guler. Cele de rezervă sunt albe cu gri.

Polonia

poloniaNike este compania responsabilă de echipamentul Poloniei, care e de culoare albă, cu o umbră diagonală care trece prin mijlocul emblemei cu vulturul prezent în stema țării. Echipamentul de rezervă e similar, dar pe roșu.

Senegal

senegalDeși de-a lungul calificărilor au purtat mai multe modele, produse de Romai și Puma, senegalezii s-au stabilit la Puma și vor purta un model alb, cu o siluetă masivă de leu, desenată subtil pe partea din față și cu benzi de culoare verde care înconjoară gulerul și mânecile, plus o bandă de aceeași culoare ce se întinde pe mâneci.

Citește și care sunt cei 10 fotbaliști pe care să-i urmărești la World Cup 2018