Efectele minoxidilului asupra creșterii părului facial

Academia Barbatilor

Minoxidilul e folosit pentru a ajuta la regenerarea părului pentru persoanele care suferă de alopecie. Practic, se spune că minoxidilul e cea mai bună soluție împotriva căderii părului, pentru că stimulează foliculele și le revigorează. Dar odată ce tratamentul e stopat, părul „moare” din nou și chelia reapare. Ce se întâmplă însă cu părul facial? Care sunt efectele minoxidilului asupra acestuia?

Mulți bărbați au probleme cu creșterea părului facial. Barba le crește greu sau crește în pâlcuri iar ei suferă fiindcă își doresc să aibă o barbă masculină, de toată frumusețea, cu care să se mândrească. Minoxidilul nu revigorează pilozitatea facială, precum o face cu cei care au chelie. Dar stimulează foliculii din această zonă așa încât în decursul timpului, și dacă se întrunesc anumite condiții, barba începe să crească precum oricare altă barbă normală.

Ce este minoxidilul?

Minoxidilul (sau Rogaine, așa cum îl găsești prin farmacii) este un tratament vasodilatator antihipertensiv. Minoxidilul a fost creat la sfârșitul anilor 50 de către compania Upjohn (care mai târziu a fost cumpărată de Pfizer) ca tratament împotriva ulcerului.

minoxidil barba

Foto: baldingbeards.com

În testele pe câini s-a dovedit că, în realitate, minoxidilul nu vindeca ulcerul. Dar era un foarte bun vasodilatator. Compania a produs peste 200 de variațiuni ale compusului și l-a numit minoxidil, medicament care a fost aprobat și a apărut pe piață sub formă de pastile orale, pentru tratarea tensiunii arteriale, în anul 1979.

Partea interesantă a venit când, în timpul testelor studiilor legate de efectele pe care le avea minoxidilul asupra hipertensiunii, s-a dovedit că acesta duce la creșterea neașteptată a părului. Medicii implicați au dezbătut problema și au căzut de acord că acesta poate fi un remediu foarte bun pentru cei care suferă de căderea părului.

S-au făcut experimente și, în final, în 1988 a apărut pe piața americană produsul Rogaine, care conținea minoxidil, și care se adresa persoanelor cu probleme de calviție. Până în ziua de azi, minoxidilul a rămas unicul tratament aprobat de FDA (Food and Drug Administration) destinat alopeciei androgenetice.

Cum acționează minoxidilul

În mod surprinzător, mecanismele acțiunii monoxidilului nu sunt pe deplin cunoscute și înțelese. Luat pe cale orală, el contribuie la dilatarea arterelor pentru a mări fluxul de sânge care curge prin acestea. Aplicat local, se pare că lărgește foliculii de păr și prelungește durata de creștere a firului de păr în faza anagenă.

Ca să aprofundăm un pic ideea, există trei faze ale vieții firelor de păr: cea anagenă, cea catagenă și cea telogenă. În faza anagenă, cunoscută și ca „faza de creștere”, părul crește în mod activ. Cu cât durata acestei faze e mai mare (ea este, de regulă, între 2 și 6 ani), cu atât se formează mai multe fire.

Faza catagenă e cea de tranziție (foliculul începe să se degradeze) iar faza telogenă e cea de repaus – firul rămâne atașat de folicul dar nu mai crește.

Minoxidilul folosit pentru creșterea bărbii

Minoxidilul nu este un tratament destinat aplicării pe față. Dar acest lucru nu oprește zeci de mii de bărbați să-l folosească în acest sens, cu toții dorindu-și să aibă cât mai repede o barbă deasă și frumoasă.

Ani de zile au circulat povești despre experiențele diverșilor bărbați care au folosit minoxidil pentru a-și crește barba. Procedeul a căpătat chiar și un nume colocvial: „Experimentul Rogaine”. Și a existat și un studiu recent.

În acest studiu, unui număr de 48 de bărbați, cu vârste între 20 și 60 de ani, i s-a spus să aplice o cremă pe față, de două ori pe zi, timp de 16 săptămâni. Unora li s-a dat o cremă simplă, cu efect placebo, care nu conținea nimic, celorlalți o cremă cu 3% soluție de minoxidil.

La sfârșitul perioadei, grupul „minoxidil” a avut rezultate semnificativ mai bune în privința creșterii bărbii iar subiecții au fost mulțumiți de acestea. Efectele adverse au fost aproape nesemnificative și nu au fost considerate complet diferite de grupul care nu a folosit minoxidil.

Ba mai mult, cercetătorii au descoperit că acesta e un tratament excelent pentru hipotricoza sprâncenelor (subțierea sau dispariția sprâncenelor), fapt ce ar putea viza în special doamnele care suferă de așa ceva.

Efectele adverse ale minoxidilului

Ca orice medicament sau tratament, există și în cazul monoxidilului o serie de efecte adverse care pot apărea în urma utilizării lui. Cele mai frecvente se referă la uscarea pielii sau la o cădere mai accentuată de păr, care are loc în faza de început.

Efectele mai puțin comune includ: amețeli, ușoare migrene, dureri de cap, creșterea poftei de mâncare, tulburări de somn, palpitații, retenție de apă și, nu în ultimul rând, creșterea de păr în alte zone ale corpului. Dacă ai constatat că minoxidilul are efecte adverse, trebuie să oprești imediat tratamentul.

Și încă ceva: acesta nu este un articol medical, ci doar de informare. Dacă dorești informații avizate, fă-ți o programare la un medic specialist și află mai multe lucruri despre Rogaine și minoxidil.

Citește și cum să folosești corect un trimmer pentru barbă