Efectele negative ale steroizilor anabolizanți

Academia Barbatilor

Steroizii anabolizanți pot fi descriși ca testosteron sintetic, care de regulă e asociat cu atleții profesioniști. Aceștia îi folosesc pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive și pentru a dezvolta o masă musculară sporită.

Cercetătorii au observat însă o creștere a tendinței de utilizare a steroizilor și la restul populației active. Unele studii recente arată faptul că circa 20% dintre bărbații care fac sport de întreținere, fără a avea ca scop participarea la competiții sau concursuri, au experimentat steroizii anabolizanți. Numai că, atenție!, dacă iei steroizi pe termen lung, făcând abuz de aceste substanțe, poți să-ți periclitezi sănătatea. Și iată de ce:

1 Poți dezvolta un comportament agresiv

Persoanele care au un istoric plin de probleme legate de mangementul furiei sau care au o predispoziție la comportamentul agresiv, vor deveni și mai agresive. Asta nu înseamnă că un tip ponderat se va transforma într-unul care scoate flăcări pe nas dacă cineva îl atinge din greșeală, dar steroizii își pot lăsa amprenta negativă asupra cuiva care nu-și poate controla bine emoțiile, făcându-l să devină și mai instabil din acest punct de vedere.

Steroizii îți dau o stare de iritabilitate și de nerăbdare și, în plus, te pot aduce în situația în care să faci lucruri pe care, în mod normal, nu le-ai face. Creează o stare de anxietate, care vine la pachet cu faptul că-i percepi pe ceilalți oameni ca pe o permanentă amenințare, urmând să răspunzi agresiv, ca o formă exagerată de auto-protejare.

Și asta deoarece fluxul de testosteron îți atacă sistemul nervos central, suprimând producția de serotonină, care e hormonul responsabil cu starea de bine și de relaxare. Ca rezultat, ești în permanență supărat sau stresat.

2 Chelești

steroizi

Foto: 123rf.com

Nivelul ridicat de testosteron este factorul hormonal care induce alopecia. Mai precis, căderea părului. Steroizii nu au acest efect asupra tuturor bărbaților, dar în mod cert contribuie la subțierea firelor de păr și la căderea acestora la bărbații care sunt din punct de vedere genetic „programați” pentru așa ceva.

Foliculele de păr sunt distruse din cauza creșterii nivelului de dihidrotestosteron (DHT). După ce acest DHT se atașează de firul de păr, acesta se deteriorează și, în final, cade. Și din momentul în care a căzut, nici nu va mai crește vreodată.

3 Îți cresc sânii

steroizi

Foto: YouTube

Un alt risc al excesului de steroizi anabolizanți este creșterea peste măsură a mușchilor pieptului, fenomen științific denumit drept ginecomastie. Iar acest lucru se întâmplă deoarece unele enzime din organism pot converti testosteronul în estradiol (o formă de estrogen), care are ca efect creșterea țesutului din zona pectorală.

E trist faptul că mulți bărbați care abuzează de steroizi nu cunosc acest efect negativ produs asupra propriului lor organism. Mai ales că, odată ce ai făcut ginecomastie, procesul e ireversibil, unica opțiune viabilă pentru a scăpa de acest fenomen fiind chirurgia plastică.

4 Începi să ai probleme cardiace

steroizi

Foto: Pixabay

Conform unui studiu recent, excesul de steroizi anabolizanți reduce capacitatea inimii de a pompa sânge, fiind asociat și cu ateroscleroza (subțierea arterelor). Cercetătorii au comparat 86 de halterofili care foloseau steroizi cu 54 de halterofili care nu foloseau. 71% din primul grup aveau o inimă care pompa sânge sub capacitatea normală.

Mai mult, steroizii pot crește tensiunea arterială, precum și nivelul de colesterol, lucruri care deschid drumul către infarct. Aceasta se întâmplă deoarece steroizii alterează producția unei enzime din ficat care e responsabilă cu reglarea nivelului colesterolului. Specialiștii nu au date precise legate de intervalul „necesar” pentru a ajunge la risc de infarct, din momentul în care începi să iei steroizi, dar unele lucrări arată că halterofilii care și-au susținut efortul cu steroizi mai mult de doi ani și-au deteriorat în mod ireversibil arterele.

5 Devii infertil

Acea cantitate în exces de testosteron derivată de la steroizi îți poate „usca” testiculele, reducând cantitatea de spermă produsă de acestea. Un nivel prea ridicat al acestui tip de hormoni poate suprima producerea altor tipuri de hormoni, care participă la mecanismul de producere a spermei.

Problemele legate de producția de spermă afectează cam jumătate dintre utilizatorii de steroizi anabolizanți. Nu este un proces ireversibil, fiindcă odată ce ai oprit consumul de steroizi, organismul poate reîncepe să producă spermă, doar că până la reintrarea în normal pot trece luni sau chiar ani.

Citește și cum să crești în mod natural nivelul de testosteron