Escape room: cum să rezolvi un joc de evadare

Academia Barbatilor

Nu-i așa că ai participat deja la un joc de tip escape room? Iar dacă nu ai fost încă, te tentează să mergi împreună cu prietenii și să încerci să rezolvi misterele unei camere tematice în care ți se dau tot felul de indicii. Jocurile de evadare, plasate în aceste escape rooms, nu sunt deloc ușoare. Sunt provocatoare, necesită muncă în echipă și oferă și distracție pe măsura satisfacției că ai mai făcut un pas către ieșire.

Însă nu întotdeauna reușești să ieși în timpul avut la dispoziție. De aceea, îți oferim mai jos câteva strategii care te vor ajuta să parcurgi mai ușor această experiență și, poate, mulțumită lor, să ai un succes rapid cu care să-ți uimești prietenii. Ce trebuie să faci înainte și în timpul unui joc dintr-un escape room?

1 Alege-ți echipa în mod inteligent

cum să rezolvi escape room

Succesul dintr-o escape room presupune muncă în echipă. Cu cât mai puternică e echipa, cu atât mai bine. Asta presupune ca fiecare membru al echipei să contribuie la succesul grupului. De aceea, ai nevoie de coechipieri inteligenți. Însă mai mult decât atât, ai nevoie de genul de jucători capabili să coopereze unii cu alții și între care să existe o oarecare chimie.

În funcție de mărimea camerei, e nevoie de 4-8 jucători. Desigur, cu cât sunt mai multe minți care lucrează la rezolvarea misterelor, cu atât mai bine. Deși nu ți-ai dori să fie nici prea multe persoane care să se calce pe picioare. De aceea, alegerea echipei e vitală.

2 Organizează-te

O echipă inteligentă își dorește să rămână concentrată. O altă cheie a succesului în acest tip de joc este să ai în fiecare clipă energia necesară. Nu întârzia la locul faptei, făcându-i pe ceilalți să te aștepte nerăbdători și nervoși, înainte de a intra în cameră. De asemenea, fă rezervarea pentru escape room cu câteva zile înainte și programează-ți sosirea cu 15 minute înainte de a intra.

3 Concentrează-te și rămâi pozitiv

cum să rezolvi escape room

Amintește-ți că atitudinea e totul. Prin urmare, atitudinea colectivă a echipei va duce automat la succesul sau insuccesul acțiunii. Într-o cameră de evadare, nivelul cel mai dificil poate deveni foarte frustrant, iar această frustrare se poate transforma într-o precipitare nocivă, pe măsura scurgerii timpului. E important ca fiecare membru al echipei să mențină o atitudine pozitivă și să rămână concentrat pe misiunea respectivă.

Un alt motiv pentru care trebuie să rămâi pozitiv este că acest lucru îți conservă energia mentală. Amintește-ți că ceasul ticăie și fiecare minut contează. Așa că nu e cazul să pierzi timp prețios certându-te sau impregnând echipa cu energie negativă.

4 Lucrează în echipă

Lucrul în echipă e important. Fiecare are calități native, dar, poate, diferite. Dacă unul singur încearcă să preia controlul total, lucrurile se pot deteriora rapid. Quest-urile din cameră sunt provocatoare, iar presiunea timpului își spune cuvântul. Cel mai bun sfat pentru toți este să lase la intrare propriul ego și să trateze lucrurile cu spirit cooperant. În acest fel, totul va deveni mai amuzant și rata de succes va crește.

5 Fii cu ochii pe ceas

Fiecare escape room are un cronometru. La care trebuie să fii foarte atent. Trebuie să-ți dozezi timpul și să acționezi cât se poate de rapid. N-o să-ți vină să crezi cât de repede poate să treacă o oră, atunci când ești sub presiune. Iar ultimul lucru care ți-ai dori să se întâmple este să intrați în criză de timp. De aceea, ar fi bine ca unul dintre membrii echipei să țină un ochi pe ceas și să-i înștiințeze pe ceilalți cu privire la trecerea timpului.

6 Caută multe indicii

cum să rezolvi escape room

Căutarea indiciilor e un subiect sensibil. Toți vor să se dea cât mai deștepți într-o cameră de evadare, așa că vor încerca să rezolve puzzle-urile fără prea multe indicii. Doar că asta nu prea se poate. Indiciile te ajută atunci când te-ai blocat. Și există multe șanse ca, la un moment dat, să te blochezi. Amintește-ți că rezolvarea unei camere de evadare nu e un lucru ușor. Nu e ca o plimbare în parc. Deci nu lăsa ego-ul să te domine.

În plus, timpul e cel mai mare dușman. A încerca să rezolvi jocul fără să apelezi la indicii te va face să pierzi o groază de timp. Cu alte cuvinte, fii deștept, nu face pe deșteptul!

7 Nu complica lucrurile și gândește ca un scriitor

Nu complica lucrurile, mai mult decât sunt. Mai întotdeauna, soluția cea mai simplă e și cea mai bună. Oferă oricui șansa să-și dea cu părerea, dar nu considera că întotdeauna soluția unui puzzle vine dintr-o rezolvare complicată și obtuză.

În același timp, una dintre cheile prin care poți rezolva misterul unei camere de evadare este de a aborda fiecare puzzle în cel mai creativ mod cu putință. De aceea, te-ar ajuta să gândești precum un scriitor. La urma-urmei, scriitorii sunt cei care rezolvă probleme în mod natural, folosindu-și imaginația. Pentru că ei gândesc out-of-the-box, abordând problemele dintr-o perspectivă unică.

Escape rooms-urile reprezintă o activitate care poate servi drept team-building sau care poate fi pur și simplu o modalitate amuzantă de petrecere a timpului liber împreună cu prietenii. Nu face însă greșeala să crezi că aceste camere de evadare sunt simplu de rezolvat. Dacă urmezi, însă, sugestiile de mai sus, s-ar putea să îți îmbunătățești rata de succes și să devii un adevărat expert.

Citește și: Top 5 escape rooms din București