Ești fan Formula 1? Atunci trebuie să vizitezi aceste 7 țări

Academia Barbatilor

Formula 1 este una dintre cele mai urmărite competiții sportive din întreaga lume. Și chiar dacă „Marele Circ” nu mai are marile vedete de altădată, nici spectacolul nu mai e la aceleași cote, ba chiar, de două sezoane, s-a renunțat și la frumoasele animatoare care pigmentau show-ul automobilistic, interesul a rămas și nu puțini sunt cei care călătoresc ca să-și urmărească favoriții la fața locului.

Nu avem o etapă de Formula 1 în România, dar dacă ești un mare iubitor al acestui sport, trebuie să te ridici din fotoliu și să mergi măcar o dată să urmărești o cursă la fața locului. Este o experiență unică, iar evenimentul care se întinde pe durata a trei zile te va fascina cu siguranță. În plus, cu această ocazie poți vizita și câte ceva din țara în care se desfășoară cursa respectivă. Iată care sunt recomandările noastre pentru o călătorie inspirată de o cursă de Formula 1:

1 Franța (Monaco)

destinații formula 1
Foto: Formula1.com

Franța e mai mult decât o țară șic. Este țara care găzduiește unul dintre cele mai longevive circuite din Formula 1: cel de la Monaco. Cursa de pe Riviera franceză oferă garanția unui spectacol extraordinar, desfășurat chiar pe străzile orașului. O cursă pe parcursul căreia piloții trebuie să-și demonstreze talentul și îndemânarea pe un circuit plin de curbe, care presupune multă atenție.

O vacanță la Monte Carlo vine la pachet cu multe beneficii. Și chiar dacă nu vei fi unul dintre milionarii care urmăresc cursa de F1 de la bordul iahtului ancorat în vecinătate, în mod cert nu vei rata să faci o excursie pe Rivieră, pentru a vizita frumoasele localități, începând cu Cannes și Nisa și continuând cu altele mai mici precum Juan-les-Pins, Antibes sau St. Tropez. Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție, te poți aventura până în Marsilia sau poți începe să explorezi frumoasa regiune Provence din sudul Franței.

2 Singapore

destinații formula 1
Foto: Wikipedia

Singapore este primul circuit de Formula 1 desfășurat în Asia (inaugurat în 2008), Marina Bay Street Circuit oferind provocări speciale. Similar cu cel din Monaco, circuitul este unul stradal, dar ceea ce-l face și mai interesant este că se desfășoară noaptea. Are 5063 km iar piloții știu că Singapore e o cursă care-i solicită foarte mult din punct de vedere fizic, nivelul ridicat de umiditate punându-și o amprentă majoră asupra evoluțiilor lor, existând cazuri în care unii dintre ei ajungând să piardă în greutate până la 3 kilograme la finalul cursei.

Dincolo de întrecerea în sine, se știe că Singapore e una dintre cele mai frumoase țări din lume. Una care cunoaște respectul pentru natură, pe care încearcă să o înglobeze în orice proiect arhitectonic. În Singapore poți merge să faci o baie în renumita piscină de tip infinity de la hotelul Marina Bay Sands, poți vizita fascinantul parc Gardens by the Bay, poți face shopping pe Orchard Road sau te poți relaxa la plajă pe frumoasa insulă Sentosa.

3 Italia (Monza)

destinații formula 1
Foto: f1experiences.com

Italia este oricând o destinație de călătorie fascinantă, iar simplul fapt că aici se află casa scuderiei Ferrari, care are milioane de fani în întreaga lume, te-ar putea face să-ți cumperi un bilet de avion pentru a vedea cursa de la Monza, una aflată de mulți ani în calendarul F1. Autodromo Nazionale Monza are o istorie ce datează din 1922, la acea dată fiind al treilea din lume, după cele de la Brooklands (Marea Britanie) și Indianapolis (SUA). Pe 10 septembrie 1922 a găzduit și prima cursă de Grand Prix, iar din 1950 a intrat în calendarul F1, de atunci cursele desfășurându-se anual, fără întrerupere.

Monza se află în apropiere de Milano, capitala italiană a modei, oraș pe care îl poți vizita în weekendul respectiv, fie pentru shopping, fie pentru a-i admira arhitectura spectaculoasă, începând cu clasicul Duomo.

4 Abu Dhabi

destinații formula 1
Foto: Beno Saradzic / Flickr

Abu Dhabi este unul dintre cele mai noi circuite de Formula 1. În 2006 erau anunțate planurile pentru dezvoltarea insulei Yas, aflată în estul Abu Dhabi-ului, intenția fiind transformarea acesteia într-o destinație turistică. În 2007 a început construcția circuitului și, doi ani mai târziu, Yas Marina era gata să găzduiască prima cursă (câștigată de Sebastian Vettel).

Abu Dhabi este cunoscut drept o excelentă destinație pentru turismul de lux. Un loc opulent, foarte bogat din punct de vedere cultural dar și cu o mulțime de atracții turistice. Insula Yas a devenit o bijuterie în care s-au investit 40 de miliarde de dolari, materializate, printre altele, în 7 hoteluri, un parc tematic, un mall, un parc acvatic, un teren de golf, o plajă, o sală de concerte și un club de noapte.

5 Mexic (Mexico City)

destinații formula 1
Foto: Lonely Planet

În 1959, tatăl celor doi celebri frați piloți mexicani (Ricardo și Pedro Rodriguez) era consilierul președintelui mexican Adolfo Lopez Mateo, căruia i-a șoptit la ureche despre necesitatea construirii unui circuit de curse în parcul Magdalena Mixiuhca, din capitala Mexico City. Lui El Presidente i-a plăcut ideea, iar lucrările au fost terminate în doar un an. Formula 1 a ajuns aici în 1963, prima cursă fiind câștigată de Jim Clark. După o perioadă de întrerupere, circuitul a revenit în calendarul F1 în 2015.

Capitala Mexicului e un oraș enorm, cu aproape 9 milioane de locuitori, cunoscut centru cultural și artistic, totodată un important hub al vieții de noapte nord-americane. Din Mexico City poți ajunge foarte ușor pe oricare dintre coastele celor două oceane (Atlantic sau Pacific) pentru a petrece câteva zile la soare după ce ai urmărit întrecerile piloților pe circuitul Autodromo Hermanos Rodriguez.

6 Spania (Barcelona)

destinații formula 1
Foto: Wikipedia

Spania este țara care dă un farmec aparte Formului 1, prin circuitul Barcelona-Catalunya, aflat în calendarul Formulei 1 încă din 1991, el fiind construit ca parte a programului legat de Jocurile Olimpice de la Barcelona, din 1992. Prima cursă a rămas în memoria fanilor, după ce Nigel Mansell și Ayrton Senna s-au luptat cot la cot pentru ca, la final, Mansell să-și adjudece victoria.

E greu să aduci în câteva rânduri motivele pentru care Barcelona e un oraș ce trebuie vizitat. Toată lumea știe că este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, iar argumentele pentru un sejur în orașul lui Gaudi sunt nenumărate, de la Sagrada Familia la Parc Guell și bijuteriile lui arhitectonice, de la celebrul bulevard Rambla la Font Magica (fântâna care oferă un spectacol de sunet și lumini), de la Cartierul Gotic la Montjuic și stadionul Camp Nou.

7 Japonia (Suzuka)

destinații formula 1
Foto: f1destinations.com

Japonia e o lume aparte, o țară care trebuie vizitată măcar o dată-n viață, indiferent de cât de mare este efortul depus. Circuitul de la Suzuka s-a născut în 1962, în urma ambițiilor lui Soichiro Honda, proprietarul cunoscutei companii automobilistice japoneze. Acesta dorea să transforme Honda într-o super-putere mondială, iar pentru asta credea că tărie că are nevoie de un circuit de teste pentru mașinile produse. Olandezul John Hugenholtz l-a ajutat și a proiectat iconicul circuit de la Suzuka.

A durat un pic până ca Suzuka să intre în calendarul Formulei 1, acest lucru petrecându-se în 1987, printr-o cursă al cărei campion a fost Nelson Piquet, acesta profitând de un accident al rivalului său, britanicul Nigel Mansell.

Poate că Suzuka în sine nu spune prea multe din punct de vedere turistic, în afară de o roată uriașă și de faptul că aici se mănâncă foarte bine, însă de la Suzuka poți lesne vizita Kyoto, Osaka și Nara, trei orașe fascinante, care-ți vor dezvălui atât latura spirituală și tradițională a Japoniei, cât și pe cea futuristă.

Citește și: De ce se sărbătoresc victoriile din Formula 1 cu șampanie