7 festivaluri nebune din întreaga lume

Academia Barbatilor

În lume se organizează anual mii de festivaluri, cu diverse teme. Unele dintre ele sunt religioase, altele țin de tradiții vechi, multe sunt muzicale iar altele sunt pur și simplu de amuzament. Între acestea sunt câteva care produc atât de mult deranj încât cei care sunt însărcinați cu curățenia „de după” au mult de furcă. Iată care sunt 7 dintre cele mai nebune festivaluri din întreaga lume:

La Tomatina

La Tomatina se desfășoară în fiecare august, în localitatea Bunol, din Spania (lângă Valencia). E un festival care nu are origini religioase fiind, în esență, o mare bătaie cu roșii. Care durează cel puțin o oră și în urma căreia participanții (și, automat, centrul orașului – Plaza del Pueblo) sunt învăluiți într-un generos strat de bulion preparat ad-hoc. La festival participă tot orașul iar la final pompierii au tunurile de apă pregătite, pentru a curăța ravagiile provocate de tomate. În ultimii ani, primăria din Bunol a dat publicității o listă cu regulile ce trebuie urmate de către participanți și deoarece festivalul a căpătat o expunere tot mai mare, mulți turiști îndreptându-se spre Bunol în august, pentru a fi inclus trebuie să te înregistrezi în avas și să plătești o taxă. Astfel că numărul participanților a fost limitat la 20.000 (de la 40-50.000 câți au fost în 2012, de 5 ori mai mulți decât populația micuțului orășel).

Când: 29 august 2018. Unde: Bunol (Valencia, Spania)

Holi

Holi este sărbătoarea hindusă a culorii și iubirii, un exemplu de festival care a apărut într-o regiune geografică și s-a extins în diverse locuri din lume, grație oamenilor care l-au promovat și care-l îndrăgesc. Originile festivalului Holi sunt în India și Nepal. Cu o seară înainte de a începe, se aprind focuri, pentru a preîntâmpina cea mai colorată zi a anului. A doua zi, participanții aruncă unii în alții cu vopseluri uscate, se împușcă cu apă colorată sau lansează baloane umplute cu lichide colorate. E o joacă la care participă o sumedenie de oameni, esența fiind sărbătorirea sfârșitului iernii și renașterea adusă de primăvară și de căldura ce urmează să se instaleze.

Când: 2 martie 2018. Unde: în multe locuri din India dar și în Nepal, Australia, Africa de Sud, Marea Britanie etc

Songkran

Anul Nou nu e un eveniment oarecare însă thailandezii duc sărbătorirea lui la un nivel superior. Festivalul Songkran celebrează sosirea noului an budist, în perioada 13-15 aprilie organizându-se ceremonii acvatice unice, alături de o mulțime de ritualuri mai liniștite. Bulevardele și străzile orașelor thailandeze se închid iar oamenii, tineri și vârstnici deopotrivă, ies din case și acționează de parcă au luat-o razna, aruncând unii în alții cu apă din găleți, tunuri, pistoale și alte asemenea. Nu există limite și unicul lucru de care trebuie să ai grijă este să-ți ții ochii închiși sau să porți o mască.

Când: 13-15 aprilie 2018. Unde: Thailanda

La Batalla del Vino de Haro

Dacă spaniolii se bat cu roșii, de ce n-ar face-o și cu vin? Între 27 și 30 iunie a fiecărui an, mii de localnici însetați, cărora li se adaugă câțiva turiști norocoși, urmează o procesiune ce urcă un munte din La Rioja (Spania) pentru a încinge o bătaie cu vin. Astfel se sărbătorește ziua Sfântului Petre, deși nimeni nu prea vorbește despre însemnătatea ei religioasă. Tricouri albe, eșarfe roșii, iată echipamentul de luptă, din care în scurt timp nu se mai poate desluși nimic. De reținut că Haro, un sat pitoresc din regiunea La Rioja, este unul dintre cei mai importanți producători viticoli din zonă, vinul fiind principalul produs care contribuie la bunăstarea localnicilor.

Când: 27-30 iunie 2018. Unde: Haro (Spania).

Wasserschlacht

În anul 2001, două cartiere din Berlin, Friedrichshain și Kreutzberg, s-au unit într-un district administrativ unic. Cu toate acestea, ele și-au păstrat identitățile separate iar acest lucru e scos cel mai bine în evidență odată cu Wasserschlacht, care se traduce prin „bătălia apei”, denumită uneori și „bătălia legumelor”. Această bătaie în joacă scoate pe străzi locuitorii celor două cartiere care vin pe podul Oberbaumbrucke, care face legătura între ele, și încep să arunce unii în alții cu apă și cu legume. Nimeni nu are milă de nimeni în acest război intern care uneori se sfârșește cu victime.

Când: iulie 2018. Unde: Berlin (Germania)

Bătălia portocalelor din Ivrea

Anual, în zilele care preced Marțea Grasă (Mardi Gras), locuitorii localității italiene Ivrea se împart în nouă echipe și ies pe străzile orașului, pregătiți de război. În decursul următoarelor trei zile, bărbați, femei și copii se bat cu portocale, în încercarea de a răpune echipele rivale. Originile istorice ale acestui festival sunt incerte dar se spune că el ar fi pornit după ce un marchiz ticălos ar fi încercat să violeze o tânără fată din oraș dar a sfârșit prin a fi decapitat de aceasta. În urma morții marchizului, oamenii i-au luat cu asalt palatul, această revoltă fiind simbolul Bătăliei portocalelor care se desfășoară în fiecare an. Și pentru a se da un plus de autenticitate, o tânără femeie din oraș e aleasă de fiecare dată pentru a reprezenta personajul care l-a ucis pe marchiz. După trei zile de „carnagiu”, unul dintre generalii celor nouă echipe declară bătălia terminată iar evenimentul se încheie cu un marș funest. Circa 250.000 kg de portocale se consumă pe parcursul acestui eveniment.

Când: 8-13 februarie 2018. Unde: Ivrea (Italia)

Festivalul nămolului din Boryeong

Boryeong e o localitate din Coreea de Sud, în care se desfășoară anual un festival ce ar putea să țină loc de campanie de marketing pentru o firmă de cosmetice. Nămolul de aici are un conținut mare de minerale, de aici rezultând o mulțime de beneficii pentru piele. Dar acesta nu e unicul lucru pentru care atrage milioane de vizitatori anual. Festivalul nămolului se ține vara pe plaja Daecheon, unde se amenajează tot felul de locuri de „joacă” pentru cei care vor o piele mai fină: bazine cu nămol, tobogane cu nămol și chiar o închisoare în nămol. Oamenii vin și se mânjesc cu nămol pe trupul gol (vorba piesei celor de la Timpuri Noi), într-o bucurie frenetică, plătind bilete cu prețuri în jur de 8 euro.

Când: 21-30 iulie. Unde: Boryeong (Coreea de Sud)