Filme care ne-au plăcut: Ask the Sexpert

Academia Barbatilor

Dacă te întrebai pe unde am mai ieșit în ultimul timp, răspunsul este: One World Romania. Ediția anului 2018 tocmai s-a încheiat, așa că nu ne rămâne decât să vă povestim și vouă despre filmele care ne-au plăcut. Sperăm, în felul acesta, să ajungă cât mai departe.

Ți-am prezentat deja Așteptând Girafele, un film blând care ne-a impresionat mult datorită Doctorului Sami Khader și a luptei pe care o duce pentru a-și îndeplini visul. Ei bine, acum este timpul să-ți facem cunoștință cu Sexpertul.

Cine e Sexpertul?

Acest film ne poartă de data aceasta prin Mumbai și îl aduce în prim plan pe Dr. Mahinder Watsa. Ginecolog de profesie, acesta creează în mintea celor mai mulți oameni impresia unui bărbat bine, de vreo 40 ani și cu mustață, alături de o femeie pe care o face ușor fericită.

Doctorul Mahinder Watsa este de foarte mult timp vocea din spatele unei foarte citite rubrici în ziar, un guru indian al sexului, mai precis. Totuși, cei mai mulți nu știu în continuare cum arată sau cu ce se ocupă precis. Astfel, aceiași oameni au surpriza să afle că este un bătrânel de 92 ani, pe care vârsta nu l-a făcut decât mai ager în a descifra problemele reale ale oamenilor (pentru că puține cazuri sunt, de fapt, doar despre relația de cuplu).

Dezvoltarea în ritm alert a Indiei

Filmul ne spune totodată foarte multe și despre India. Aceasta este într-o continuă schimbare și se anunță deja a fi una dintre cele mai mari economii de pe glob în următoarele decenii. Însă asta nu vine fără sacrificii, după cum vom afla în film. În spatele problemelor aparent sexuale ale bărbaților se ascunde mai ales stresul de orice fel, generat printre altele de sentimente de inferioritate că nu își pot întreține familia, consecințele unor afaceri eșuate și altele.

Doctor Mahinder Watsa trebuie să fie deci cel puțin la fel de bun psiholog cum e și Sexpert, pentru că de foarte multe ori e nevoie să poată descifra mai degrabă povestirile oamenilor. Bărbații ajung la el mai ales împinși de la spate de soții, însă ajunși acolo își dau seama că problema este cu totul alta.

Dr. Watsa iubește oamenii și este foarte simpatic, calitate care l-a ajutat cu siguranță să-i facă pe atât de mulți oameni să apeleze la el deja. Face asta de peste 40 ani, însă abia acum începe să fie recunoscut. Primește zilnic 60-70 e-mailuri, la fel cum primește și telefoane sau chiar vizite la domiciliu

Lupta pentru introducerea educației sexuale în școli

Revenind la India, filmul ne arată totodată și lupta continuă pentru a include educația sexuală în școlile din Mumbai, proces aflat încă la început de drum. Oficial situația pare încă gri, însă adevărul e că cei mai mulți oameni cunosc deja rubrica Dr. Watsa și îi scriu des.

…și au și de ce, pentru că Sexpertul știe să se facă plăcut, răspunzând fiecărei întrebări trăznite cu tot atâta satiră cât și profesionalism, fără ca un sfat serios să lipsească în același timp. Totodată, la fiecare speech are grijă să-și încânte publicul cu cele mai recente mesaje trăznite, dorind, totodată, în ciuda tonului umoristic, să arate nivelul la care încă se află și cât de important este ca acestă luptă să continue.

Folosim termenul “luptă” tocmai pentru că și în India, la fel ca la noi, există în continuare și voci conservative, care văd într-o rubrică în ziar un dușman de temut. Cu toate acestea, adevărul este că educația sexuală este un concept relativ nou în India. Majoritatea oamenilor, după cum arată și afișul filmului, deși își recunosc problemele și, în foarte multe cazuri cer chiar și sfatul Sexpertului, nu o fac în continuare foarte ușor și deschis.

Sexpertul– eroul oamenilor

Dr. Watsa a trecut însă de mult timp peste acest aspect-tabu al subiectului și militează pentru meseria lui cum nu se poate mai relaxat. Deși oamenii îl consideră un erou, el nu se vede cu siguranță așa. În schimb, nu i se pare nimic mai normal decât să-i educe pe oameni în acest sens și, în acest fel, să mai adauge o cărămidă la fundația Indiei, unde progresul se vede deja cu ochiul liber.