Filmele nominalizate la Oscar – mai multă diversitate și orizonturi mai largi

academia barbatilor

Filmele nominalizate la Oscar se întrec și anul acesta pentru distincțiile Academiei. Ajunse la cea de-a 91-a ediție, Premiile Oscar au în 2019 o deschidere mai mare către titluri pe care nu le-ar fi avut în vedere până acum.
Vezi întreaga listă de nominalizări: Nominalizările pentru Premiile Oscar 2019

Astfel, tematica multor producții reflectă problemele care marchează societatea americană la sfârșit de deceniu. De la ascensiunea vicepreședintelui care a lansat un val de războaie și de abuzuri în Orientul Mijlociu – până la polițistii infiltrați în cea mai puternică organizație a supremațiștilor albi, nominalizările acestei ediții dau glas diversității și mișcărilor de solidaritate și justiție socială.

Filmele nominalizate la Oscar cu cele mai mari șanse

 Cu 10 nominalizări fiecare, Roma și The Favourite sunt filmele cu cele mai mari șanse să se distingă. Alte producții cu un număr impresionant de nominalizări sunt: A Star is Born, Vice, Black Panther, BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, Green Book, First Man și Mary Poppins Returns.

Nominalizările pentru ‘Cel mai bun film’

The Favourite

The Favourite spune povestea reginei Anne și a prietenei sale, Lady Sarah. Legătura dintre ele este pusă în pericol de ambițiile nemăsurate ale slujitoarei Abigail. Curând, Sarah riscă să-și piardă influența asupra reginei și privilegiul de a conduce Anglia din umbră. Cu Olivia Colman în rolul principal, Emma Stone și Rachel Weisz în roluri secundare și Yorgos Lanthimos ca regizor, filmul istoric conduce în clasamentul nominalizărilor.

Black Panther

Din rândul filmelor cu supereroi, Black Panther se distinge cu un scenariu desprins din miturile străvechi ale Africii. Universul Marvel prinde contur în aventurile lui T’Challa, prințul moștenitor al regatului Wakanda. Nominalizat pentru cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună melodie originală și cel mai bun film, Black Panther demonstrează că filmele cu supereroi au ce căuta pe lista candidaților la Oscar.

BlacKkKlansman

Printre filmele nominalizate la Oscar se numără și BlacKkKlansman, un film regizat de Spike Lee. Aventura incredibilă a polițistului de culoare infiltrat în gruparea rasistă Ku Klux Klan a primit 6 nominalizări. Acestea includ cel mai bun actor într-un rol secundar pentru Adam Driver, cea mai bună coloană sonoră și cel mai bun scenariu adaptat.

A Star is Born

Lady Gaga și Bradley Cooper trăiesc o uimitoare poveste de dragoste în A Star is Born. El este un cântăreț faimos, care se luptă cu dependența de alcool. Iar ea este o solistă mai puțin cunoscută, dar cu potențial extraordinar. Pe măsură ce cariera lui apune și problemele cu băutura își spun cuvântul, frumoasa lor legătura se dezintegrează. Filmul se distinge prin performanța actorilor și prin cinematografie, fiind nominalizat, printre altele, pentru cel mai bun film, cel mai bun rol principal feminin și masculin, cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun rol secundar (Sam Elliott) și cea mai bună cinematografie.

Bohemian Rhapsody

Dintre filmele nominalizate la Oscar nu putea lipsi povestea legendarei formații Queen și a regretatului său solist, Freddie Mercury. Aici, Rami Malek primește o binemeritată nominalizare pentru performanța sa în rolul principal. Cu alte 4 nominalizări, Bohemian Rhapsody este filmul pe care iubitorii muzicii și ai filmului nu l-au putut rata pe marile ecrane în 2018, fiind, cel mai probabil, filmul preferat al publicului.

Citește și: Lucruri pe care nu le știai despre Freddie Mercury… dacă nu ai văzut încă Bohemian Rhapsody

Green Book

Green Book se întoarce în timp, în anii ’60, pe vremea când prejudecățile societății stăteau în calea prieteniei între diferite etnii. Viggo Mortensen, nominalizat pentru cel mai bun rol principal, joacă rolul unui tip dur, de origine italiană. Între el și pianistul de culoare jucat de Mahershala Ali (nominalizat la rândul său pentru cel mai bun rol secundar) se leagă o prietenie pe care alții n-ar înțelege-o.

Roma

Roma spune povestea copilăriei din Mexic a regizorului său, Alfonso Cuarón. Considerată cea mai personală creație a regizorului, pelicula dezvăluie viața femeilor care l-au crescut. Într-o perioadă marcată de instabilitate politică, Cleo (Yalitza Aparicio) lucrează ca menajeră și dădacă pentru o familie din pătura de mijloc, în cartierul Roma din Ciudad de Mexico. Filmul a strâns 10 nominalizări la Oscar, printre care cea mai bună regie, cel mai bun film, cea mai bună actriță în rolul principal și cel mai bun film într-o limbă străină.

Vice

Cu o denumire omonimă în mod ironic, Vice tratează ascensiunea la putere a vicepreședintelui american Dick Cheney. Jocurile din umbră, manipulările și intrigile politice sunt treptele care-l aduc pe Cheney în vârful aparatului de stat. Consecințele sunt tragice pentru ordinea internațională și populația din Orientul Mijlociu. Christian Bale a fost nominalizat pentru performanța sa incredibilă în rolul principal, unde este de nerecunoscut. Alte nominalizări importante sunt: cel mai bun rol secundar masculin (Sam Rockwell) și feminin (Amy Adams), cel mai bun scenariu și cea mai bună regie (Adam McKay).

 Zvonuri despre formatul ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar 2019

Câștigătorii vor fi anunțați luna viitoare, pe 24 februarie, în cadrul ceremoniei de la celebrul teatru Dolby din Hollywood. Însă în ultima perioadă s-au vehiculat mai multe modificări privind formatul evenimentului.

În urma scandalului iscat pe tema comentariilor făcute de comedianul Kevin Hart, acesta a renunțat oficial la propunerea de a găzdui festivitatea. Astfel, pentru prima dată în 30 de ani, Premiile Oscar nu vor avea gazdă. Este posibil ca premiile să fie anunțate de echipe diferite de prezentatori, pentru fiecare categorie în parte.

O altă schimbare la care ne putem aștepta privește durata transmisiunii în direct. Pentru că nu toate categoriile prezintă la fel de mult interes pentru spectatorii de acasă, este posibil ca formatul să fie scurtat iar premiile cu audiență restrânsă să fie anunțate în timpul pauzelor de publicitate.

Pe lângă modificarea structurii, se mai zvonește că spectacolul va include un moment muzical cu Lady Gaga. Având în vedere nominalizarea superstarului pentru rolul său din A Star is Born, fanii speră că o vor auzi cântând. Este posibil să cânte chiar una dintre melodiile din film.

 Amatorii festivității mai au o lună la dispoziție să revadă titlurile preferate și să dezbată filmele nominalizate la Oscar anul acesta. Cu atâtea producții impresionante, dar și datorită varietății de tematici relevante social, Premiile Academiei au toate șansele unei ediții de succes în 2019.

Premiile Oscar 2018: câștigători