Finanțe personale: Cum îți gestionezi banii și planifici viitorul

Avatar

Și tu simți că banii vin și pleacă? Înseamnă că e timpul să acorzi o atenție mai mare finanțelor tale, să înveți cum să-ți gestionezi eficient banii și să iei decizii informate.

Află care sunt cele 3 reguli generale care odată aplicate te vor ajuta să îți atingi obiectivele financiare pe termen scurt și lung.

1 Calculează periodic averea ta netă = ce deții (active) – ce datorezi (datorii)

Acesta este punctul de plecare. Calculează anual acest indicator, pentru a vedea progresul și zonele de îmbunătățit.

De exemplu, achiziția unei locuințe finanțată de un credit pe 30 de ani, poate impacta negativ averea netă dacă piața imobiliară scade dramatic.

2 Realizează un buget personal, anual sau lunar. Dacă ai o familie, consolidează acest buget global

De ce este important să ai un buget?

  • îți poți planifica cheltuielile
  • poți decide să reduci sau să elimini anumite cheltuieli
  • vei planifica să economisești
  • vei putea planifica un fond pentru urgențe

Odată realizat bugetul anual, este important să urmărești ce se întâmplă în realitate și să constați derapajele din zona cheltuielilor.

Mulți oameni cheltuie mai mult, pe masură ce câștigă mai mult. Acest lucru poartă denumirea de inflația stilului de viață. Pe termen lung, abilitatea ta de a economisi și de a-ți spori averea netă va avea de suferit din cauza acestui comportament, chiar dacă venitul tău crește în timp.

La acest subiect, vom reveni pe larg într-un articol separat.

3 Începe să economisești devreme și economisește constant. Stabilește un obiectiv financiar pentru vârsta de pensionare și lucrează pentru atingerea lui

Dobânda compusă este similară efectului “bulgărelui de zăpadă”. Albert Enstein o numea „a opta minune a lumii”. Așa cum prin rostogolire, bulgărele de zăpadă crește, adunând mai multă zăpadă, la început mai greu și apoi tot mai accelerat, așa și economiile cresc prin reînvestirea dobânzilor, adică dobânda compusă.

De exemplu, 2 000 euro investiți anual la o dobandă compusă de 2% timp de 30 de ani, adică economii de 60 000 euro, cumulează un rezultat de 81 136 euro la finalul celor 30 de ani. Dacă randamentul este de 5%, rezultatul la final este 132 878 euro.

Un al doilea exemplu arata de ce este important sa incepem sa economisim devreme.

10 000 euro investiți anual între 21 și 25 de ani, adica economii de 50 000 euro, cu o dobândă anuală compusă de 5% înseamnă 263 860 euro la 55 de ani.

Pentru a ajunge la același rezultat, trebuie să economisiți 16 300 euro anual între 31 și 35 de ani. Adică economii în suma de 81 500 euro, cu 63% mai mult.

În concluzie, doar implementând aceste 3 obiceiuri în viața de zi cu zi vom putea să gestionăm banii cu mai multă claritate și precizie. Iar în final, vom fi mai aproape de obiectivele noastre. Pentru că banii sunt un mijloc prin care ne asigurăm realizarea obiectivelor pe termen scurt și lung.