Gentleman etiquette: 7 lucruri care-ți pot distruge reputația

Academia Barbatilor

În zilele noastre, reputația îți poate fi pătată mult mai rapid ca odinioară. Și asta din cauza internetului. O poză pe Instagram, un comentariu pe Facebook, un „ciripit” pe Twitter – făcute în mod nepotrivit și ești mâncat! În locul lor va rămâne un semn de proastă purtare, o cicatrice de care nu vei mai putea scăpa niciodată. Chiar dacă ai impresia că o singură greșeală nu reprezintă mare lucru, te înșeli. De aceea, ai mare atenție și gândește de două ori înainte de a face o prostie. Uite 7 lucruri care-ți pot distruge reputația:

Comportament neprofesionist la muncă

comportamentCel mai comun lucru care te poate distruge: să nu te comporți profesionist la locul de muncă. Dacă te gândești mai bine, job-ul e cel mai prost loc în care-ți poți păta reputația, deoarece îți va afecta în mod direct viața. Dacă ești bădăran sau dacă ești un tip cu care se lucrează dificil, vei fi pus la pământ imediat. Colegii tăi se vor coaliza, vorba despre tine se va propaga repede și îți va fi greu apoi să-ți găsești un nou loc de muncă. În plus, dacă ești unul dintre acei hărțuitori sexuali… nu te vedem bine.

Un alt lucru care duce la pierderea reputației este să fii tipul care are întotdeauna dreptate și care are întotdeauna ultimul cuvânt. Dorește-ți să eviți să fii subiectul bârfelor, deoarece acest fapt se va răsfrânge în mod negativ asupra imaginii tale. Dacă lucrezi într-un loc în care e nevoie de un dress code elegant, a te îmbrăca prea casual poate deveni o problemă. Pe de altă parte, să te îmbraci prea elegant la un job care nu necesită asta poate cauza probleme. Cu șeful, de pildă, în caz că acesta suferă de un complex al încrederii de sine.

Proasta utilizare a rețelelor sociale

Desigur, e dreptul tău să postezi cât de mult vrei, pe orice rețea socială dorești. Dar știi ce se întâmplă cu persoanele care te enervează cu postările lor: nu le mai urmărești. Unii oameni postează lucruri prea personale, fără a se gândi că nu interesează pe nimeni dacă ai mâncat un șnițel sau ți-a ieșit un coș.

Apoi, cunoști persoanele acelea care-și trăiesc viața permanent într-o teorie a conspirației, înconjurați de negativism, și nu scriu decât despre ce nasol e la ei la serviciu, în viața lor și în lume, în general? Oamenii nu vor să citească despre așa ceva. Și în special potențialii tăi angajatori.

Uneori e foarte tentant să lași un comentariu dur la o poză dar chiar dacă ai impresia că te auto-cenzurezi, mai bine abține-te, fiindcă e posibil să interpretezi greșit și comentariul să se întoarcă mai ceva ca un bumerang asupra ta. Dacă ești în permanență un hater care comentează negativ, răutăcios, sau doar ca să trolleze, oamenii își vor da seama imediat despre felul tău de-a fi. Și nici măcar haterilor nu le place de alți hateri. În plus, atenție la limita legii: pe rețelele sociale, odată ce ai postat ceva, nu mai poți retrage.

Un ego imens

Asta înseamnă să dai vina pe alții pentru greșelile tale, să nu-ți asumi răspunderea și să acționezi ca și cum ai fi regele animalelor, când, de fapt, ești doar o năpârcă amărâtă. Dacă nu ești în stare să ai propriile opinii și păreri dar te crezi cel mai tare din parcare, atunci în mod sigur reputația ta va avea de suferit. Iar totul începe cu o întrebare pe care nu te poți abține s-o pui: „Tu știi cine sunt eu?”. În acest caz ai o problemă de ego.

Emoții peste măsură

manieDacă nu-ți poți controla emoțiile și sentimentele, vei căpăta rapid o reputație de bărbat care are probleme la „siguranțe”, în sensul că acestea îți sar rapid. Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu cineva certăreț sau care se enervează imediat dar nici cu cineva care plânge non-stop, chiar dacă la figurat.

Ipocrizia auto-ucide

Ești redactorul șef al unei publicații? Nu te pune niciodată pe copertă, fiindcă acesta e un semn de imensă ipocrizie. Atunci când ai o doză sporită de ipocrizie, oamenii își vor da seama imediat că în tine zace un minereu de falsitate. În plus, clasificându-i pe ceilalți și lăsându-te pe tine în afara topului e un semn care duce la pierderea credibilității.

Neseriozitatea

E un lucru cu care societatea noastră se confruntă din ce în ce mai mult în ultima vreme. De exemplu, spui cuiva că urmează să-l suni ca să rezolvați o problemă. Și nu o faci niciodată. Sau te duci la un meeting, setezi niște termene și nu te ții de ele, ca și cum n-ar fi existat. Stabilești o întâlnire și nu apari. Acest comportament îți aduce un aer de neseriozitate și o etichetă de care nu vei scăpa în veci. Privește comportamentul politicienilor români (și nu numai). Promisiuni în van, realizări zero. N-ai vrea să ajungi să fii catalogat ca un politician.

Minciuna

pinocchioÎntr-un fel, se leagă de neseriozitate, poate la un nivel superior. Se poate întâmpla ca uneori să fii într-o pasă proastă și să fii nevoit să minți pentru a te sustrage de la realizarea unor task-uri. Dar nu o poți face la infinit. Nu inventa de fiecare dată scuze, fiindcă minciuna are picioare scurte iar oamenii vor învăța că nu se pot baza pe tine ci doar pe scuzele tale. Care valorează zero în ochii lor.