Gentleman etiquette: cum să lași bacșiș la restaurant

Academia Barbatilor

Ești la restaurant, împreună cu prietenii sau cu o fermecătoare prezență feminină. Ați mâncat – mai mult sau mai puțin bine – și a venit momentul în care vine nota de plată. Conform bunelor reguli sociale, în majoritatea cazurilor, trebuie să lași ospătarului o mică sumă de bani, drept răsplată pentru servicii. Simplu, nu? Desigur. Dar există un „stil” și în privința acestui gest așa că hai să vedem cum să lași bacșiș ca un gentleman.

A nu știi cum să lași bacșiș îți va atrage imediat privirile pline de reproș atât ale ospătarilor cât și ale partenerilor de masă. De la o simplă sumă de bani în farfurie te poți trezi judecat în fel și chip, ba mai mult, ți se poate duce vestea în stânga și-n dreapta, oamenii urmând să-și facă o părere greșită. De ce greșită? Pentru că, poate, chiar nu cunoști regulile bacșișului.

Nu lăsa bacșiș fără să spui nimic

Bacșișul e un gest personal. Așa că ar trebui prezentat ospătarului. Nu, nu trebuie să te ridici de pe scaun și să-l îmbrățișezi, șoptindu-i cuvinte dulci de mulțumire la ureche și complimentând la nesfârșit bucătarul. Dar e nevoie de un pic mai mult decât de a lăsa niște bani pe masă, la modul impersonal.

Unii bărbați preferă să nu plătească la masă. Se ridică, se duc să caute ospătarul (sau se duc la casă), primesc nota de plată în privat și plătesc acolo. Au astfel posibilitatea să schimbe două vorbe cu ospătarul și să-i mulțumească personal. Nu știi când te întorci în acel restaurant – data viitoare vei fi privit cu alți ochi.

Nu face un spectacol din asta

bacșișNu e nimic mai mitocănesc decât să fluturi câteva bancnote prin aer, de parcă vrei să arăți un buchet de mireasă, chemând astfel ospătarul să-și ia bacșișul. Un gentleman nu vrea ca alții să vadă că el lasă bani înainte de plecare iar a da de veste tuturor celor din încăpere că tu oferi un bacșiș e un gest cel puțin deplasat.

Soluția pentru a lăsa bacșiș ca un gentleman este să găsești echilibrul perfect între discreție și minimizare. Nu trivializa suma de bani pe care o lași cu un comportament care sare calul. Până la urmă, bacșișul e parte a mâncării și așa cum nu împroști ciorba de jur împrejur sau nu jonglezi cu chiftelele, nu e cazul să faci spectacol nici cu banii pentru ospătar.

Nu lăsa bacșiș înainte de a termina masa

Nu cauți scobitorile înainte de a termina de mâncat, prin urmare nu ai niciun motiv nici să-ți deschizi portofelul. Un asemenea gest ar presupune că nu ai încredere în ceea ce mănânci și nici în localul în care te afli, punând personalul în ciudata situație de a încerca să-ți ofere un „tratament special” pentru că le-ai dat bacșiș în avans.

Dacă ești la o masă importantă, la care ai invitați pe care vrei să-i impresionezi, e mult mai potrivit să vorbești dinainte cu ospătarii sau cu șeful de sală și să le spui cât de important este acest moment pentru tine, rugându-i să fie atenți așa încât lucrurile să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Nu lăsa bacșiș prea mult

Poate suna bizar dar trebuie să înțelegi că bacșișul e un semn prin care mulțumești personalului care te-a servit și nu un mijloc prin care să-ți arăți bunăstarea. A pune pe masă un teanc de bancnote e un gest vulgar și arivist. Plătește serviciul și lasă acel procent care se lasă de obicei, în funcție și de țara în care te afli. Pentru România, procentul este, de regulă, de 5-10%.

Multe restaurante au ales să rezolve această problemă a bacșișului incluzându-l în nota de plată și precizând asta pe meniu și pe notă.

Cât bacșiș se lasă în țările lumii

cum să lași bacșișÎn unele locuri se lasă mai mult, în altele mai puțin însă de fiecare dată ar trebui să oferi ospătarului suma de bani pe care consideri că o merită ca urmare a serviciilor efectuate de acesta. Fără să sari calul.

Franța – serviciul e inclus dar un „pourboire” e de apreciat. În multe restaurante vei vedea scris „service compris” și atunci vei ști că bacșișul e inclus în nota de plată. Și totuși, nu se supără nimeni dacă mai lași un mic pourboire.

Italia – un maxim de 10%. Bacșișurile nu sunt neapărat foarte așteptate de către ospătarii italieni dar dacă lași câțiva euro pe masă, îi vei bucura. Nu mai mult de 10% din nota totală. Dar înainte de a lăsa bacșiș, verifică nota, căutând cuvântul coperto, pentru a vedea dacă acesta nu cumva e inclus.

Spania – bacșișul nu e obligatoriu însă un procent de 10% e foarte apreciat. „Rotunjirea” notei de plată e un obicei care-i bucură pe ospătarii spanioli și chiar dacă Spania nu era o țară în care bacșișul să fie obligatoriu, în ultimii ani s-a dezvoltat practica mesenilor de a lăsa 10% din totalul notei.

Marea Britanie – serviciul e de regulă inclus în valoarea notei. Dacă nu, se sugerează acest lucru, pe nota de plată. Procentul potrivit în UK este de 10-15%. Dacă doar atârni într-un pub, cu multe beri la activ, nu e nevoie să lași bacșiș.

Alte țări:

Germania – 10-15%

Grecia – 5-10% (10% dacă nota nu e mare)

Ungaria – 10%

Rusia – 10%

Suedia, Norvegia, Finlanda – 0% (nu există cultura bacșișului)

Elveția – 5-10%

Turcia – 10%

Cehia – 10-15%

Croația – 3-5%

Thailanda – cca 1 dolar

Taiwan – 10%

Singapore – 10%, inclus în notă

Filipine – 10% inclus, dacă nu, 1-2 dolari

Malaezia – 10% inclus

Japonia – 0% (fără bacșișuri peste tot)

Indonezia – 10% inclus

India – 10% sau câteva rupii în localurile mai modeste

China – 0%

Cambodgia – 1 dolar

Qatar – 15-20%

Dubai – 10% inclus

Iordania – 5-10%

Israel – inclus dar adaugă 1 șekel pe client

Australia – 10-15%

Caraibe – de regulă inclus în notă, altfel 15-20%

Peru – 10-15%

Mexic – 10-15%

Chile – 5-10%

Brazilia – 10% inclus

Argentina – 10%

Canada – 15-20%

Maroc – maxim 10%, dacă nu e inclus

Africa de Sud – 10-15%

SUA – 15-20%

Citește și Gentleman etiquette: cum să te comporți în avion