Gentleman etiquette: cum să te comporți în avion

Academia Barbatilor

Recent, un raport al BBC a dezvăluit faptul că numărul pasagerilor arestați ca fiind suspecți de a fi ajuns băuți în aeroporturile britanice și în avioanele care decolează de pe acestea, a crescut cu 50% anul trecut. Se pare că zborul cu avionul nu e amenințat doar de turbulențele atmosferice ci și de către cele ale pasagerilor. Dar problemele nu se află doar pe fundul sticlei. Avioanele, cozile la îmbarcare și sălile de plecare sunt pline de oameni din ce în ce mai nepoliticoși și mai gălăgioși. E timpul să readucem un pic de eleganță în avion și, fie că mergi singur sau în grup, să înveți (dacă e cazul!) să călătorești cu avionul ca un gentleman.

Oferă spațiu oamenilor

Problema majoră a călătoriei cu avionul este că te afli mereu în calea oamenilor. De la frecarea involuntară de alți pasageri la îmbarcare și până la adormitul pe timpul zborului, sunt puține lucruri mai enervante decât persoana de lângă tine care îți invadează spațiul personal. Ai grijă: gândește-te înainte de a-ți întinde picioarele și asigură-te că rămâi tot timpul în spațiul care-ți este destinat.

Nu-ți lăsa scaunul pe spate fără să verifici înainte, nu umple la maxim spațiul de bagaje de  deasupra – învăță să călătorești cu bagaj ușor – și nu te împrăștia pe trei scaune. Aproximativ 20% dintre femei consideră că una dintre calitățile foarte importante ale unui bărbat e capacitatea de a nu ocupa mai mult loc decât trebuie, așa că respectă regulile și digeră fără probleme trucurile noastre de călătorie.

De asemenea, pentru a pune capăt discuției legate de locul unde îți așezi cotul, treburile stau așa în avion: dacă ești ghinionist și ai prins locul din mijloc, ai dreptul să îți așezi brațele în ambele părți. Gentleman’s Journal a descoperit însă că una din două femei așteaptă ca un domn să nu acapareze ambele brațe ale scaunului. Așa că, dacă vrei să o impresionezi pe cea de  lângă tine, urmează acest sfat și cedează cu grație (și stoicism) un braț.

… și spațiu personal

Să lași loc oamenilor în timpul zborurilor – mai ales cele lungi – este ceva ce trece dincolo de spațiul fizic și ajunge la cel personal. Dacă cineva încearcă să doarmă lângă tine sau pare cufundat într-o lectură de vacanță, nu te simți dator să legi o conversație. Spațiul personal e la fel de important precum cel fizic, prin urmare fii concis, evaluează fiecare situație și nu te amesteca.

Deși, uneori, ca gentleman, este important să vezi dacă cineva are nevoie de conversație. Unora le este groază de zborul cu avionul, așa că dacă observi că vecinul de călătorie nu se simte în apele lui, fii primul care îi oferă o conversație relaxată și o mână de ajutor, la nevoie.

Coboară în mod ordonat

Sunt câteva reguli nescrise despre cum să cobori din avion – prima fiind să nu te grăbești. Dacă nu ai vreun zbor de legătură pe care ai putea să-l ratezi, sau o urgență fiziologică, atunci poți să aștepți cele 10 minute cât e nevoie să coboare toată lumea din fața ta. Bagajul tău te va aștepta în același loc și, oricum, toată lumea se îndreaptă către aceeași zonă.

Nu împinge, nu te înghesui și ajută-i pe alții, mai firavi sau mai în vârstă, să își dea jos bagajele din compartimentul de sus. Statistic, două treimi dintre oameni consideră că acesta este un gest caracteristic unui gentleman. De asemenea, asigură-te că cei care călătoresc împreună nu sunt despărțiți de persoana ta. Rămâi așezat până când ai loc să te poți mișca, ia-ți geanta liniștit și coboară fără agitație, neuitând să saluți politicos personalul cabinei.

Cum să te îmbraci pentru un zbor cu avionul

Este o întrebare veche de când lumea: îmbracă-te pentru confort sau îmbracă-te pentru ocazie. Într-un avion, toată lumea se luptă pentru un spațiu la picioare, brațe și chiar găsirea unei poziții cât mai relaxante pe scaun. Tinerii cu vârsta între 18-24 par să favorizeze confortul în detrimental stilului, ei purtând mai mult pantaloni de trening și îmbrăcându-se mai puțin elegant chiar și atunci când zboară în scop de afaceri.

Totuși, din ce în ce mai mulți bărbați preferă să se îmbrace mai elegant atunci când iau avionul. În special dacă au bilet la business class, acolo unde unele linii aeriene chiar recomandă o ținută mai puțin casual. Noi recomandăm găsirea unui echilibru al ținutei, în care să poți respira în timp ce rămâi elegant și cu prestanță. Nu uita că femeile care călătoresc cu avionul preferă să stea lângă un domn îmbrăcat elegant, în pantaloni și cămașă.

Petrece cât mai puțin timp posibil la toaletă

Apropo de plecări, reține că toaleta din avion este doar o… toaletă. Orice ambiție de a te alătura clubului Mile High Club va trebui să stea lângă cea de a zbura în papuci de plajă și cu perne gonflabile în jurul gâtului: deci un absolut nu. Deoarece, așa ceva este acceptabil doar dacă ai un avion privat, fără cozi la toaletă, și, oricum, toaletele din avioane sunt de notorietate pentru mizeria din ele.

Astfel stând lucrurile, intră și ieși din toaletă cât mai rapid, asigurându-te că toaleta este într-o stare bună atunci când o părăsești. Chiar dacă zbori la business class, poate că e mai elegant să lași produsele gratuite – de la periuțe de dinți la pături – în toaletele și pe scaune,  amintindu-ți că, oricât de (in)confortabil te simți în scaun, când te duci la toaletă pantofii trebuie să rămână în picioare.

Nu bea prea mult în timpul zborului

Ceea ce ne duce în locul de unde am plecat. Băutul în timpul zborului nu e ceva nou, dar se pare că începe să scape de sub control, cu tot mai multe băuturi spirtoase și doze de bere ieftină consumate în aer sau, în prealabil, în barul din aeroport. Ia aminte: o băutură la două ore este acceptabilă, dar dacă vei consuma mai mult și mai repede, vei avea probleme.

Un lichior care să îți calmeze nervii și emoțiile legate de zbor? Un pahar mic de vin la masa din avion? Dă-i drumul, e ok. Dar din momentul în care îi vei face semn însoțitoarei de bord să îți mai aducă o bere sau să vină cu al cincilea gin tonic, începi să întreci limita. De fapt, 65% dintre oameni disprețuiesc bărbații care se îmbată în avion. Ia o pauză de la sticlă, încearcă să te relaxezi și dormi. Dacă se poate, fără o pernă gonflabilă în jurul gâtului. Citește și cum să te comporți ca un gentleman în tren