Gentleman etiquette: cum să te comporți la sală

Academia Barbatilor

Ești pe punctul de a-ți trage pe tine o pereche de pantaloni scurți, după care vei exersa la greu, umflându-ți mușchii și plămânii la maxim. Dar asta nu e o scuză ca să lași în vestiar comportamentul civilizat. Mai mult, adăugând un pic de clasă comportamentului tău, exercițiile vor avea o eficiență mai bună.

Ce vrem să spunem? Fii un gentleman și când faci sport! Iar pentru asta, vom trece în revistă câteva greșeli capitale, pe care să nu le faci când te duci la sală:

Nu vorbi la telefon

Dincolo de faptul că este o distragere a atenției, un mod sigur de a-ți strica perioadele de odihnă atent monitorizate și o pierdere de timp, nimeni din jurul tău nu dorește să îți asculte conversațiile inutile în timp ce încearcă să își sculpteze propriul trup. Setează-ți telefonul pe modul avion înainte să intri în sală și nu-ți verifica notificările până nu ai ieșit de sub duș.

Nu-ți face exercițiile chiar lângă suportul cu greutăți

cum să te comporți la salăDa, halterele sunt grele – asta e și ideea, ceea ce ar presupune ca nimeni să nu-și facă exercițiile pentru bicepși la doar câțiva centimetri de stativ, forțându-i pe toți ceilalți să se strecoare pe lângă el ca să poată ajunge la discuri. Fă câțiva pași înapoi, arătând că-ți respecți colegii de antrenament.

Nu încerca să intri în vorbă cu ceilalți

Pentru asta există alte momente. Sau chiar aplicațiile de chat. Sau, dacă ești în căutare de fete… Tinder. Și Bumble. Și LinkedIn, dacă ești foarte job oriented. Și barurile cu vin. Sau pub-urile. Sala este un loc mult prea pur, unde lumea vine să ridice greutăți, să sară, să meargă pe bandă sau pe bicicletă fără să fie interpelată aiurea de indivizi care se plictisesc.

Nu lăsa pete pe bancă

Da, muncești mult, efortul e foarte vizibil. Dar să lași o pată imprimată pe spătarul băncii este inacceptabil. Dacă ar fi existat săli de gimnastică în Evul Mediu, probabil că acest tip de comportament ar fi dus la flagelare în public. Din fericire, suntem în secolul 21 și sălile bune oferă prosoape mici. Folosește-le! Sau ia-ți propriul prosop de acasă.

Nu oferi sfaturi nesolicitate

E tentant, foarte tentant. Dar, dacă nu ți s-a cerut părerea, este urât să comentezi alegerile altora cu privire la diverse exerciții, tehnici sau perioade de odihnă, chiar dacă ceea ce fac este aparent nepotrivit cu scopurile propuse. Pentru orice fel de sfat la sală există antrenori, care sunt, oricum, mai pricepuți ca tine.

Nu înjura cu voce tare

Un icnit mai zgomotos, mai ales în timpul unei reprize intense sau după un set complet de exerciții, este acceptabil, chiar încurajat, fiind un semn de efort și încordare. Dar nimeni nu trebuie să te audă cum înjuri ca un camionagiu, asta dacă nu cumva ești la o sală dubioasă, cu postere Iron Maiden pe pereți și care încurajează cu sinceritate acest gen de comportament. Dacă ești genul, caută un astfel de loc.

Nu umbla desculț

descult in salaDa, încălțămintea minimalistă te lasă să transferi mai multă forță în pământ decât încălțămintea cu talpă groasă, dar în sală nu e Grecia antică. Pune-ți ceva în picioare.

Nu lăsa greutățile peste tot

Jalnic. Ganterele sunt cel mai ușor de pus înapoi, dar ar trebui să eliberezi și barele și mașinăriile – aceasta nu este treaba antrenorilor din sală. Să lași bara încărcată la maxim sau presa pentru picioare cu 20 de kilograme pe ea este un semn de ticăloșie – cu excepția situației în care persoana care așteaptă îți face semn că nu e nici o problemă.

Nu vorbi cu cineva care este gata să înceapă exercițiile

Să presupunem că nu vorbești cu cineva care este în mijlocul unei ridicări, pentru că s-ar putea să te ia la bătaie după ce termină, dar în același sens, nu-ți întrerupe colegii nici în momentul în care tocmai sunt pe punctul să înceapă. Comparativ, nu-i așa că nu ai sări cu o întrebare scurtă tocmai pentru cineva care se pregătește să înceapă o prezentare foarte importantă?

Nu face stretching lângă inele/TRX/bare

cum să te comporți la salăDa, locurile pentru stretching sunt premium, dar nici o palmă de podea liberă nu merită un pantof în față de la vreun tip care se antrenează fervent. Mulțumește-te cu colțurile sălii.

Nu te lua la întrecere cu persoana de pe cealaltă bandă de alergat

8 km pe minut la o înclinație de 2%, zici? Dacă băgăm 9, la 2,5%? Lăsând la o parte mitocănia de a te uita insistent la cifrele cuiva, nu ai de unde să ști ce face persoana de lângă tine – fie o tură de 10 km, o zi de recuperare sau prima sesiune de cardio din ultimele luni. Pe de altă parte, ai venit înarmat cu propriul plan, așa-i? Orice deviere de la el îți va îngreuna progresul.

Nu te teme să ceri un asistent

cum să te comporți la sală

Foto: 123rf.com

Sunt articole întregi despre eticheta asistențelor dar, ca în alte situații de

viață, comunicarea este cheia. Dacă ceri cuiva să te asiste de pe bancă, de exemplu, lasă-l să știe a) dacă ai nevoie de ajutor să cobori bara de pe suport, b) câte reprize intenționezi să faci, c) de cât ajutor ai nevoie în caz că lucrurile se precipită. Un scurt Nu mă ajuta decât dacă îți zic poate părea cam dur, dar uneori s-ar putea să merite.

Nu refuza o cerere de a lucra împreună

E un fel de a spune. Regula de aur: poartă-te cu ceilalți așa cum ai vrea să se poarte și ei cu tine. Nu fii măgar, nu fii arogant. Dacă cineva te roagă să lucrați împreună, ar fi politicos să accepți, chiar dacă diferența dintre greutățile pe care le folosiți e ridicolă sau chiar dacă acest lucru contravine unei reguli de mai sus. Gândește-te doar că încărcatul și descărcatul greutăților este tot un fel de antrenament.

Nu folosi uscătorul de păr pentru orice altceva în afară de capul tău

Errr… nu. Pur și simplu, nu!

Citește și Gentleman etiquette: cum să-ți ceri scuze ca un domn