Gentleman etiquette: cum să te comporți pe plajă

Academia Barbatilor

E vară și plajele sunt pline. Mii de oameni se înghesuie pe plajele chinuite ale Litoralului nostru, pe principiul șezlong lângă șezlong, umbrelă lângă umbrelă – dacă se poate, cât mai în buza mării. Sigur, unii aleg Litoralul românesc, alții aleg plajele de pe la vecini sau pe cele îndepărtate și exotice. Oriunde am merge, însă, trebuie să avem în vedere un lucru: peste tot există o etichetă a statului la plajă.

Un gentleman adevărat dă tonul în această privință. Și dacă vedem în jurul nostru, pe plajă, tot mai multe exemple de mitocănie și lipsă de bun simț, ceea ce trebuie să facem este să rămânem întotdeauna de partea eleganței. Trecem în revistă câteva dintre cele mai importante aspecte ale unui comportament de gentleman pe plajă:

1 Nu arunca gunoaie pe plajă sau în apă

Foto: Pixabay.com

Știm, e de bun simț, dar dacă privim plaja la apusul soarelui… ne îngrozim. Nu arunca niciun gunoi pe plajă, de la coaja de banană la resturile de mâncare, sticle și pahare de plastic, țigări, coji de semințe, ziare și așa mai departe. În cazul în care ai resturi, pune-le într-o pungă și aruncă-le la coșul de gunoi de lângă plajă. Și, foarte important, nu arunca absolut nimic în mare!

2 Nu da muzica la maxim

S-a demonstrat științific (sau, cel puțin, ne place să credem) că o persoană poate asculta Despacito o singură dată, la nivel moderat, fără să se enerveze. În privința manelelor nu s-a demonstrat nimic. Oamenii au gusturi diferite în privința muzicii, așa că ascultă-ți propria muzică la căști. Nu da sonorul la maxim, aruncând în aer buna dispoziție a vecinilor de plajă care sunt acolo pentru fix același motiv pentru care ești și tu.

3 Nu pescui acolo unde oamenii înoată

De regulă, oamenii care pescuiesc se duc pe stabilopozi sau pe diguri. Dar ce ne facem dacă se trezește un deștept care-și aruncă undița acolo unde înoată semeni de-ai lui și care, în loc să prindă mult-așteptatul peștișor de aur, își agață cârligul în slipul cuiva? Nu fii acel „deștept”!

4 Nu face sex pe plajă

Foto: 123rf.com

Fără a fi pudibonzi, trebuie să recunoaștem că, atâta vreme cât nu ești un voyeurist tenace,  e destul de neplăcut să ajungi pe plajă și să te trezești față-n față cu un cuplu care face sex, fără nicio jenă. Dacă pasiunea depășește limitele, mergi în cameră și bucură-te de adevăratul romantism. Altfel, romantismul sexului în public e sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Și nu te recomandă drept un campion al îndrăznelii.

5 Nu fuma pe plajă

Foto: Pixabay

Nu există legi anti-fumat pe plajă, dar bunul simț trebuie să fie legea supremă (și) în acest caz: e extrem de deranjant să pufăi ca un turc pe o plajă aglomerată, îmbâcsindu-ți vecinii care au venit să se bucure de aer liber și (cât de cât) curat. Dacă nu poți sta câteva ore fără să tragi din țigară, ridică-te și du-te la marginea plajei sau într-o parcare, satisface-ți dorința fumigeno-cancerigenă și apoi întoarce-te liniștit.

6 Atenție la cum scuturi prosopul de nisip

Când îți ridici prosopul pentru a pleca de pe plajă, ai grijă la cum îl scuturi de nisip. Dacă e vânt, iar lângă tine sunt oameni, nimic nu poate fi mai neplăcut decât ca bieții de ei să se trezească în față cu rafale de nisip de pe prosopul tău. Scutură-ți prosopul cu grijă, ridicându-l încet sau strânge-l și scutură-l la marginea plajei.

7 Nu intra în spațiul personal al celorlalți

Foto: Pixabay

Presupunând că mergi pe o plajă neamenajată, pe care nu se află șezlonguri și umbrele, și că trebuie să-ți așezi prosopul direct pe nisip, încearcă să păstrezi un spațiu suficient de mare față de vecinii tăi, în așa fel încât să nu aibă senzația că le-ai intrat în spațiul personal, chiar dacă pe plajă e foarte aglomerat. Dacă nu găsești loc fix unde vrei, aproape de mal, să spunem, nu trebuie să-ți pui cearșaful lipit de altele. Caută loc mai în spate: nu e nicio nenorocire dacă nu-ți intră valurile-n gură.

8 Păzește-ți câinele

cum să te comporți pe plajă
Foto: oragentleman.com

Câinii sunt animale de companie minunate, dar nu toată lumea îi adoră. Dacă vii cu câinele pe plajă, și mai ales dacă știi că prietenul rău e cam „nebun” de fel, supraveghează-l cu atenție. Nu-l lăsa să alerge pe cearșafurile altora, iar în caz că își face nevoile… aplică regula numărul 1 și strânge imediat „gunoaiele”.

Dacă ai un câine care știi că poate deveni agresiv, obligatoriu pune-i botniță. Iar dacă e mult prea gălăgios, în așa fel încât ajunge să-i deranjeze pe cei din jur, nu aplica regula numărul 2, fiindcă nu ai cum să-l pui la căști, ci liniștește-l sau, dacă nu reușești, pleacă de pe plajă.

9 Verifică-ți ținuta

Sigur, în privința bărbaților, nu sunt foarte multe de spus în privința ținutei. Un lucru e clar: nu faci nudism decât pe plajele de nudiști (care au și ele regulile lor de comportament). În funcție de țara în care te afli, respectă, însă, cultura și obiceiurile locului. De pildă, nu-i permite partenerei să facă plajă topless dacă te afli într-o țară musulmană. Altfel, ai grijă la șortul de baie (slipurile de tip speedo pot stârni diverse reacții) și, în cazul în care acesta e mai „lejer”, nu-ți etala, chiar și din greșeală, „podoabele”.

10 Nu epata inutil

Poate că ești genul de bărbat care vrea să se afle non-stop în lumina reflectoarelor. E OK. Dar de aici și până la a deveni vedeta negativă a plajei e drum lung. Nu vorbi tare, la telefon sau cu prietenii, pentru că îi deranjezi pe cei din jur, care nu sunt interesați de conversațiile tale.

Nu face pe marele campion jucând volei, fotbal sau orice alt sport în apropierea altora. Nu te purta ca un mitocan cu partenera sau copiii. Nu turna în tine bere după bere, ajungând să te clatini ca o goeletă pe valuri. Respectă indicațiile salvamarilor, dacă marea e agitată, și nu te arunca în valuri ca un Jan Thorpe de tot râsul, fiindcă ai toate șansele să atragi atenția de postura de mort (vedem zi de zi cazuri similare pe Litoral).

Plaja e un loc comun, în care trebuie să se aplice regulile de bun simț și în care orice bărbat trebuie să-și păstreze statutul de gentleman. Respectă regulile de mai sus și în acest fel te vei respecta atât pe tine însuți, cât și pe cei din jur.

Citește și: Gentleman etiquette – cum să te comporți la un grătar