Gentleman etiquette: cum să-ți ceri scuze ca un domn

Academia Barbatilor

Academia Barbatilor

, Cum să

Chiar și cel mai manierat domn din lume o mai dă în bară din când în când. Și chiar dacă tu însuți te consideri cel mai manierat domn din lume, știi foarte bine că, uneori, lucrurile o pot lua razna. Cu tine sau cu ceilalți. Atunci apare nevoia de a-ți cere scuze. Dar… stupoare. Nu (prea) știi cum s-o faci, în așa fel încât să nu devii penibil. Hai să vedem cum să-ți ceri scuze ca un gentleman.

cum să-ți ceri scuzeTrebuie să știi când să-ți ceri scuze

Dacă-ți dai seama de acest lucru, deja ai jumătate de treabă rezolvată. Însă dacă lași să treacă prea mult timp, persoana căreia îi datorezi scuze va avea, la rândul ei, mai mult timp în care se va gândi la ceea ce i-ai făcut sau i-ai zis și e posibil să devină și mai supărată decât era la început.

În același timp, dacă arunci cu scuzele prea devreme, s-ar putea să prinzi persoana respectivă cu garda jos și încă prea afectată de ceea ce s-a întâmplat, posibilul rezultat fiind acela că vei scoate ce e mai rău la iveală. Intervalul de timp în care să-ți ceri scuze poate varia de la cel puțin o oră la cel mult o zi.

Cere-ți scuze față-n față

cum să-ți ceri scuzeÎn afară de cazul în care cearta s-a petrecut pe email, prin sms sau pe Whatsapp, n ai absolut niciun motiv să nu-ți ceri scuze privind în ochi persoana căreia i le datorezi. Vei căpăta automat mai mult respect, scuzele îți vor fi luate mult mai în serios și te vei simți tu însuți mai… bărbat, unul care privește lucrurile în mod direct și nu se ascunde pe după copac.

Sinceritatea e totul

cum să-ți ceri scuzeNu are nici cel mai mic sens să-ți ceri scuze dacă tu însuți nu simți că e nevoie de ele și că trebuie s-o faci. E foarte ușor să depistezi o persoană care nu e sinceră iar dacă persoana în cauză e deja iritată de prostia pe care ai făcut-o, va fi cu atât mai supărată văzând că scuzele nu sunt sincere.

Dacă tu crezi că nu datorezi scuze, nici nu merită să-ți bați capul. Nu trebuie să lași în aer o situație doar în ideea de a-l mulțumi pe celălalt. Mai bine discuți bărbătește lucrurile și poate, în final, ajungeți amândoi la o poziție constructivă și pozitivă.

Folosește umorul, dar în mod cumpătat

Umorul te poate scăpa de multe situații delicate iar aceasta e una dintre cele în care te poate ajuta – dacă e folosit cu precauție. Uneori merită să încerci să smulgi un zâmbet persoanei pe care ai supărat-o, chiar dacă aceasta se poartă de parcă n-ar mai dori să te vadă în viața ei. Încearcă să îndulcești situația cu o glumă, însă nu te juca cu emoțiile și sentimentele oamenilor. Analizează situația și decide cum e cel mai bine să acționezi.

Cere-ți scuze chiar dacă nu ești doar tu de vină

cum să-ți ceri scuzeDe multe ori, într-o ceartă, vina aparține ambelor persoane. Și în acest caz trebuie să-ți ceri scuze, chiar dacă nu ești doar tu cel care a declanșat urgia. Ești un gentleman, iar asta presupune și că ești inteligent. Fii primul care-și cere scuze, întinzând mâna și deschizând porțile spre împăcare. E foarte probabil ca cealaltă persoană să o accepte imediat, mai ales că în acest fel îi vei face misiunea mai ușoară.

Nu o întoarce ca la Ploiești și nu inventa scuze

Nu-ți bate capul să-ți ceri scuze dacă ai de gând să-i spui celuilalt că ai făcut ceea ce ai făcut numai și numai din cauza acțiunilor și comportamentului lui. Chiar dacă e adevărat, faza e că oricum îi datorezi scuze pentru propriul tău comportament, care a depășit limitele bunului simț.

Nu arunca pe umerii altcuiva responsabilitatea acțiunilor tale și nu strica efectul real al unor scuze sincere introducând motive și cauze care le vor ucide din fașă. Un domn adevărat știe, vorba aia, când să-și muște limba.

Citește și Gentleman etiquette: 7 lucruri care-ți pot distruge reputația