Gentlemen etiquette: cum să bei ca un domn

Academia Barbatilor

Nu ne boscorodi, dar există o idee clară pe care trebuie să o transmitem: un gentleman nu se îmbată niciodată. Cel puțin, nu în sensul în care nu mai știe de el. Știm că e mai ușor de zis decât de făcut, dar asta e regula. Băuturile alcoolice reprezintă o plăcere, un mod de a socializa sau, din păcate, unul prin care să-ți strici reputația.

De pildă, petrecerile de firmă de la sfârșitul anului se termină mai mereu cu o mulțime de bârfe generate în jurul celor care au băut de și-au pierdut mințile, apoi s-au purtat complet nepotrivit. La fel se întâmplă la nunți, botezuri sau chiar dineuri de afaceri. Și, crede-ne, nu ai vrea să fii tu cel arătat cu degetul a doua zi.

Când te îmbeți, habar n-ai ce faci. Iar a doua zi nu-ți amintești, ci ți se povestește. Ai vomat pe rochia miresei? Te-ai luat la bătaie cu chelnerii și ai stricat tortul? Ai început să cânți de nebun în jurul șefului, luându-l la mișto? Ha ha ha, dar nu-i râsul tău… Ma ales când se găsește cineva mai deștept să te pozeze sau să te filmeze cu telefonul și să te pună pe Facebook.

Dacă vrei să fii un adevărat gentleman, nu te îmbeți. Punct. Iată câteva sfaturi legate de cum să bei ca un domn, astfel încât să deții în permanență controlul asupra situației:

cum să beiCunoaște-ți limitele

Fiecare persoană reacționează diferit la îngurgitarea diverselor cantități de alcool, iar unicul în măsură să știe care este limita peste care nu poți trece ești tu însuți. Asta poate însemna o limită de timp – o oră, poate două – sau una de pahare. Poate că ți-e mai bine dacă mănânci ceva înainte de a bea (lucru recomandabil) sau poate că ar trebui să te abții cu totul. Oricum ar fi, când simți că te apropii de limită, oprește-te!

Rămâi la clasici

Mulți barmani au tendința de a amesteca un gin tonic cu un martini. Înainte de asta, însă, ține minte că un gentleman bea întotdeauna dintr-un pahar, și nu direct din sticlă sau din doză. În mod cert ai o băutură preferată. Știi cum se bea, ce tărie are și cât trebuie să bei până atingi limita despre care vorbeam mai sus. Alege-o pe aceea. Dacă barmanul nu o are, cere ceva similar, pentru că, de regulă, spirtoasele au cam aceeași concentrație alcoolică.

Ține ritmul personal

Nu ești sub nicio formă obligat să ții ritmul la băut cu cei de lângă tine. Ideal e să-ți stabilești propriul ritm, iar unul dintre cele mai bune mijloace prin care poți păstra acest ritm este să ai mereu jumătate de pahar plină, ca să nu fii nevoit să faci față unei umpleri constante oferite de către colegii de băutură mai grăbiți.

Dacă nu vrei să bei deloc, e în regulă: te poți scuza avansând diverse motive, de la prescripțiile medicale la motive religioase sau pur și simplu la faptul că nu ai chef să bei în acel moment. Comandă o apă minerală cu lămâie, adaugă niște gheață și astfel vei da impresia că ai în față un gin tonic cu care te delectezi, fără a primi alte întrebări.

Rezistă presiunii

cum să bei

Foto: 123rf.com

Acesta e cel mai greu lucru de făcut. Multor bărbați le place să bea, iar atunci când sunt în compania preferată o vor face cu atât mai mult. Dacă ești unul dintre ei sau dacă ești „compania” lor, va trebui să-ți spui și să le spui un NU categoric. Chestie de voință. Fără explicații personale, ci doar „Nu, mulțumesc, am băut destul în seara asta”. Repetă propoziția, dacă e nevoie.

Nu-i forța pe alții să bea

Poate că simți nevoia să dai un rând de shot-uri de tequila, dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să bea, și nici nu poți obliga pe cineva s-o facă. E ok să oferi cuiva o băutură, dar dacă ești refuzat, acceptă și nu insista, nu face mișto, nu reveni cu propunerea.

Tratează cu respect oamenii de la bar

cum să bei

Foto: 123rf.com

La petrecerile din barurile și cluburile aglomerate poți aștepta la bar minute în șir până să fii servit. Păstrează-ți calmul, încearcă un contact vizual cu barmanul, nu flutura cu banii prin aer și nu pocni din degete, fiindcă acesta e un gest grosolan. Nu uita să lași un bacșiș după ce ești servit, fiindcă la următoarele comenzi e posibil să ai un avantaj.

Ține-ți mâinile „acasă”

Băutura relaxează de regulă spiritul, iar în aceste momentele unele eprsoane cred că pot deveni mult prea familiare cu alte persoane pe care nu le cunosc sau pe care abia le-au cunoscut, invadându-le spațiul personal și atingându-le fără permisiune. Ține-ți mâinile acasă dacă nu vrei să ai probleme.

Citește și cum să-ți ceri scuze ca un domn