Gentlemen etiquette: cum să te comporți la un grătar

Academia Barbatilor

Primim tot felul de sfaturi și sugestii despre cum să ne comportăm în societate, în diverse situații. Există reguli care trebuie respectate când mergem la operă sau la film, când călătorim cu trenul sau cu avionul și așa mai departe. Probabil ți se pare greu de crezut că asemenea reguli ar trebui urmate și la un simplu grătar. Vara e aici, grătarele sfârâie în weekend-uri, deja celebra invitație „vii la un grătar?” e pe buzele tuturor.

Te duci. Dar chiar și la un grătar trebuie să fii atent să-ți menții imaginea de gentleman. Pentru că și aici se pot face greșeli de etichetă, care nu ți-ai dori să te caracterizeze negativ în fața celorlalți. Hai să vedem cum să te comporți la un grătar:

Nu aduci alți invitați fără să întrebi

cum să te comporți la un grătar

Cel care organizează o petrecere își face provizii în funcție de numărul de invitații făcute și confirmate. Dacă apari la un grătar împreună cu alți 3 prieteni neinvitați, e foarte posibil să pui gazda într-o situație dificilă și jenantă. Imaginează-ți cum ar fi ca fiecare invitat să apară la party aducând împreună cu el alți 2-3 indivizi. Resursele nu sunt nelimitate. Răspunde invitației la grătar, în momentul în care ți se face, și spune exact numărul de persoane cu care vii. Dacă vrei să iei cu tine pe cineva neinvitat, întreabă politicos dacă se poate. Dar limitează-te la maxim o persoană.

Nu deschide subiecte controversate

Politică. Religie. Chiar și bani. Acestea sunt doar trei dintre cele mai controversate subiecte pe care le-ai putea deschide. Dacă e o petrecere mai mare, la care sunt invitate și persoane pe care nu le cunoști sau acolo se află persoane despre care știi că au alte păreri decât ale tale în legătură cu aceste subiecte, evită-le. E elegant să nu începi discuții interminabile care pot duce la nervi și altercații. Nu uita că ai venit „la grătar” ca să te simți bine, nu ca să-ți impui puncte de vedere.

Nu veni cu mâna goală

Nu trebuie să aduci o plăcintă făcută de tine sau să te-apuci să faci o salată de boeuf, ca la petrecerile de pe vremuri, când fiecare aducea ce-avea p-acasă. Nici nu trebuie să alergi de nebun prin oraș căutând un cadou extravagant pentru gazdă, mai ales câtă vreme nu se sărbătorește nimeni din familia acesteia. Dar nu e deloc frumos să suni la ușă cu mâna goală, așa că un cadou precum o sticlă de vin sau de șampanie, e binevenit și decent.

Nu-ți umple farfuria cu mâncare înainte să fi servit toată lumea

Nu te repezi să-ți umpli farfuria din momentul în care s-au pus antreurile pe masă. Pune-ți o cantitate decentă: nu ai venit la grătar ca să-ți umfli burta, în plus nici nu e frumos să mănânci tu jumătate de platou, iar cei care întârzie câteva minute să nu mai găsească decât resturi prin farfurii.

Nu uita să saluți invitații

cum să te comporți la un grătar

În calitate de gazdă a unei petreceri ai, de regulă, o mulțime de lucruri de făcut. Dar e responsabilitatea ta să treci pe la fiecare invitat și să te asiguri că toate lucrurile sunt în ordine și că toată lumea se simte bine. Iar după ce toată lumea a mâncat și a băut, rămâi în mijlocul lor și socializează cu toți, nu deveni invizibil.

Dacă ești invitat, încearcă să vorbești cu cât mai multă lume, să te prezinți (dacă nu-i cunoști), să-ți prezinți partenera și să te faci cât mai plăcut, pentru că, nu-i așa?, nu se știe niciodată cum și când te vei reîntâlni cu persoanele respective. Dacă stai într-un colț privindu-i pe furiș pe toți sau jucându-te pe telefon, vei avea o imagine proastă.

Nu te îmbăta

cum să te comporți la un grătar

Cea mai mare greșeală de comportament pe care o poți face la un grătar este să bei peste măsură de mult și să te îmbeți. Încearcă să te abții să bei prea mult, iar dacă simți că o faci și că începi să te amețești, fă un efort, lasă berea la o parte și treci pe apă rece. Altfel e foarte posibil să sfârșești prin a te face de râs. Oamenii reacționează diferit la beție și n-ai vrea ca a doua zi să te simți groaznic de rușinat aflând că ai stricat petrecerea prin comportamentul tău ciudat sau violent.

Nu înjura ca un birjar

Când mergi la un grătar, chiar dacă acesta se desfășoară în curtea unui prieten și nu sunt foarte mulți invitați, încearcă să te comporți cât mai decent cu putință. Nu înjura peste măsură de mult, chiar dacă ești un temperament vulcanic și lumea te știe slobod la gură. Poate că nu toate persoanele prezente (în special cele de sex feminin) agreează asta. Și nu întotdeauna e simpatic să-l auzi pe unul băgând și scoțând non-stop lucruri personale din gură.

Nu-i spune gazdei în ultima clipă despre dieta ta

Nu presupune că gazda știe (sau ține minte) că tu ești vegetarian sau vegan, că ții cine știe ce dietă complicată sau că nu mănânci fix ceea ce a pregătit ea. Dacă-i spui în ultimul moment acest lucru, o vei pune într-o situație delicată, fiindcă are alte priorități ca gazdă, nu să-ți gătească ție a la carte. În cazul în care ai restricții alimentare, în momentul în care primești invitația la grătar, adu-i-le în mod subtil la cunoștință.

Folosește șervețelele

Și nu-ți linge degetele. Și nu-ți îndesa tot hamburgerul în gură. Desigur, acestea sunt lucruri care țin de educația primilor șapte ani de-acasă, însă se întâmplă ca unii să uite despre ele și să se comporte în societate ca niște persoane abia ieșite din peșteră. E dezgustător să vezi pe cineva că face asta, chiar și între prieteni. Nu spune nimeni să te porți ca o mimoză de la palat, dar nerespectarea unor reguli simple de bună purtare îți va păta imaginea.

Nu rămâne peste măsură de mult

Orice petrecere are un final și, indiferent de cât de bine te simți, dacă vezi că lumea începe să plece sau vezi că gazda începe să strângă lucrurile, atunci fă și tu pregătirile de plecare. Pot fi diverse motive pentru care gazda vrea să termine petrecerea, deci nu insista cu prezența.

Dacă ești apropiat de gazdă, o idee bună este ca la finalul petrecerii să te oferi să ajuți la curățenie. În special dacă vezi că gazda nu are suficient de multe ajutoare în acest sens, iar dezordinea creată este mare. Poți strânge vesela și paharele, ba chiar poți ajuta la spălatul vaselor. În mod cert, gestul tău va fi apreciat.

Citește și: Gentlemen etiquette – Cum să bei ca un domn