Ghid de comportament în Japonia

Academia Barbatilor

Academia Barbatilor

, Travel

Dacă ai în plan să vizitezi Japonia, dincolo de entuziasmul generat de viitoarea călătorie, trebuie să ai în minte câteva lucruri de care e musai să ții cont. Pentru că Japonia e o țară cu o cultură unică dar și cu unele norme sociale aparte, care fac legea în viața de zi cu zi și care, aparent, par de neînțeles pentru vizitatorii occidentali.

Pe parcursul unei călătorii în Japonia trebuie să fii la curent cu această etichetă locală, pentru a nu ajunge în postura de a gafa nepermis și a fi nevoit să faci față unor situații penibile. Ia aminte la cele 10 reguli de mai jos și încearcă să nu le încalci:

Nu te băga în față la coadă

coada pe peron

Ordine și disciplină în așteptarea trenului

Dacă trebuie să stai la o coadă, indiferent de cât de tare te grăbești, nu încerca sub nicio formă să te bagi, românește, în față. Japonezii adoră să stea la cozi, acest lucru făcând parte din spiritul lor de disciplină. Că e vorba de coada la urcarea în autobuz sau că formează o coadă în așteptarea trenului pe peron… regula e aceeași. Pe peroane, de pildă, există linii trasate pe jos care indică unde să stai în timp ce aștepți. Când trenul ajunge în stație, ușile se vor deschide între cele două cozi paralele care se formează. Și, inutil de spus, trebuie mai întâi să aștepți să coboare lumea înainte de a te urca.

Nu-ți sufla nasul în public

În Japonia, suflatul nasului în public e considerat necivilizat. Găsește o toaletă sau ascunde-te după un paravan dacă-ți curge nasul și chiar trebuie să faci acest lucru. În Japonia vei vedea multă lume purtând măști de tifon pe perioada iernii, acest lucru însemnând nu că se protejează pe ei înșiși ci că sunt răciți și încearcă să nu răspândească virușii.

Nu lăsa bacșiș

Spre deosebire de Europa sau America, unde bacșișul e obligatoriu, japonezii nu au o cultură a bacșișului, lăsatul de mărunțiș putând fi considerat chiar jignitor. Serviciul e inclus în nota de plată la restaurante și chiar și șoferii de taxi refuză să primească bani. Dacă lași câteva monede pe masă și pleci din restaurant, e posibil să te trezești cu chelnerul care aleargă după tine pentru a ți le înapoia.

Atenție la bețișoare!

Japonezii vor fi impresionați dacă te vor vedea că știi să folosești bețișoarele în timpul mesei. Totul e să nu faci o greșeală fatală. Niciodată să nu-ți înfigi bețișoarele vertical în bolul cu orez fiindcă acest gest amintește de unul cu semnificație funerară.

Dacă trebuie să le pui pe masă, folosește întotdeauna suportul de bețișoare de lângă farfurie. Evită să folosești bețișoarele pentru a pasa mâncarea comeseanului – acesta e un alt tabu. Când pe masă se află mâncare pe care o împarți cu alții, ia dumicatul cu bețișoarele și așează-l la tine în farfurie, abia apoi ia-l și bagă-l în gură. Și nu freca bețișoarele unul de celălalt – e un gest considerat bădărănesc.

Nu turna sos de soia direct pe orez

sushi

Bolul de soia, nelipsit

Japonezii nu toarnă sos de soia direct pe orez. Sosul se pune mai întâi într-un castronel care se așează pe masă special pentru acest lucru. Bucata de sushi, de sashimi sau de orez se ia mai întâi cu bețișoarele și se înmoaie apoi în castronel.

Nu arăta cu degetul

Nu e frumos să arăți cu degetul nici în România dar japonezii îi consideră de-a dreptul nesimțiți pe cei care o fac. În schimb, ei fac un gest discret cu mâna îndreptată în direcția celui spre care vor să arate. Când fac referire la ei înșiși, oamenii folosesc arătătorul, atingându-și propriul nas. De asemenea, e nepoliticos să folosești bețișoarele pentru a arăta către cineva sau ceva.

Nu purta pantofi în interior

Dacă vizitezi o locuință japoneză, e musai să-ți scoți pantofii deîndată ce ai ajuns la ușă. Încălțămintea „pentru afară” e considerată murdară. În casă, primești imediat papuci. Această regulă se extinde și la hotelurile tradiționale, care se numesc ryokan-uri, dar și în spații publice precum temple și altare, școli și spitale. Dacă vezi undeva un șir de pantofi la intrarea într-o clădire, e semn că va trebui să ți-i scoți și pe ai tăi și că, de regulă, vei primi imediat o pereche de papuci.

De asemenea, pantofii se scot și în localurile în care masa se servește pe tradiționalele tatami, în vreme ce mesenii stau pe jos. În aceste cazuri, nu se poartă nici papuci, fiindcă aceștia pot distruge saltelele de paie. Asigură-te că porți ciorapi curați și fără găuri, pentru a nu te face de râs.

O altă regulă este să schimbi papucii de interior cu papucii de baie, când folosești toaleta. Aceștia se țin în fața încăperii în care se află wc-ul (care deseori e separată de baia în sine).

Nu lua și nu da lucruri cu o singură mână

În Japonia trebuie să folosești ambele mâini atunci când primești dar și când dăruiești un obiect, indiferent de mărimea acestuia (de pildă, cărțile de vizită). Când plătești cash la un magazin sau la o cafenea, de regulă se lasă banii într-o tăviță de lângă casă și nu se înmânează direct casierului.

Nu intra în cadă înainte de a face duș

onsen

Onsenul japonez

Majoritatea japonezilor au o cadă care se umple cu apă fierbinte. Aceasta e rezervată pentru momentele de relaxare și nu pentru spălat. Aceste căzi tradiționale se numesc furo și sunt, de obicei, de formă pătrată sau dreptunghiulară, dar de dimensiuni mai mici decât căzile occidentale. Și mai adânci. Înainte de a intra în cadă, însă, e necesar să faci un duș, pentru a înlătura murdăria.

Dacă vizitezi o baie publică sau un onsen, se aplică întotdeauna regula dușul înainte. În onsen-uri există însă și alte reguli: nu sunt permise costumele de baie, prosopul nu trebuie să atingă niciodată apa și nu se înoată în onsen. De asemenea, nu ți se va permite intrarea într-un onsen sau într-o baie publică din Japonia dacă ai tatuaje, fiindcă acestea sunt asociate cu membrii rețelei yakuza.

Evită să vorbești tare la telefonul mobil

Japonezii își folosesc telefoanele mobile cât se poate de discret, vorbind în șoaptă atunci când sunt în locuri publice. Îi vei vedea mereu în mijloacele de transport sau pe străzi cum dau sms-uri, ascultă muzică, se uită la filme, însă rareori vorbesc la telefon. Dacă e musai să vorbești când ești într-un spațiu public, caută un loc liniștit și netranzitat.