Ghid de layering: cum să abordezi ținutele stratificate

academia barbatilor

Combinarea elementelor vestimentare în ținute stratificate pentru sezonul rece și cel de tranziție nu este o artă, este o știință care funcționează după câteva reguli exacte. Riscul de asocia greșit culorile, texturile și lungimile este cu atât mai mare în acest gen de ținute. Nu trebuie să fii un geniu al stilului, însă trebuie să știi cum rezultă asocierile corecte pentru a putea obține straturi armonioase vizual. Pentru că există combinații infinite de culori și texturi care pot crea confuzie în analiza ta vestimentară, am trasat câteva reguli esențiale care nu te vor lăsa să greșești în crearea ținutei în acest sezon…și în următoarele.

Nu suprapune mai multe gulere

Pentru că partea superioară a ținutei este cea care atrage atenția prima oară, fii atent la suprapunerea pieselor cu guler. Nu asocia gulere care nu sunt complementare, precum gulerul unei jachete cu gulerul clasic al unei cămăși. Cu cât zona gulerelor este mai curată și mai simplă, cu atât riscul de a crea un dezastru în starturile tale este mai redus. Jacheta cu guler scurt și jacheta biker sunt cel mai dificil de combinat corect cu alte piese. Pentru siguranță, combină-le cu tricou la baza gâtului sau cu o cămașă cu guler tunică. De asemenea, nu doar stilul ci și dimensiunea gulerelor contează. Gulerele mari trebuie purtate la suprafață, reducând progresiv dimensiunea celorlalte pe măsură ce înaintezi în interiorul ținutei.

ținute stratificate

Sursa foto: Pinterest

Ținutele stratificate cu denim sunt cel mai ușor de realizat

Denimul merge, practic, cu orice. Versatilitatea sa a fost demonstrată de nenumărate ori. Denim cu camel, denim cu țesătură herringbone, denim cu kaki, denim cu denim, denim cu lână…lista combinațiilor de culori și texturi pare interminabilă în acest caz. Mizează pe dublu denim și poartă jeans alături de o jachetă din denim pe sub un blazer, pe sub un palton sau chiar pe sub o altă jachetă matlasată, peste tricou sau un pulover la baza gâtului, într-o ținută smart casual. Pare complicat? Nu este! Ai grijă ca cele două piese din denim să fie în tonuri diferite.

ținute stratificate

Sursa foto: Pinterest

Ținutele formale au nevoie de straturi cuminți

De obicei straturile se adresează ținutelor casual, însă asta nu înseamnă că nu poți aborda și ținutele formale în acest stil. În acest caz, mizează pe piese clasice, precum o vestă matlasată, purtată peste cămașă și peste sau pe sub sacou. Mulți designeri au prezentat acest stil pentru a adăuga un plus de confort și o nouă dimensiune de stil costumului office. Un cardigan cu guler șal este o altă alternativă, ceva mai clasică, de purtat pe sub sacou. Mergi pe piese în aceleași tonuri de culoare pentru a nu crea discrepanțe vizuale.

ținute stratificate

Sursa foto: Pinterest

Combină tonal!

Pentru un risc minim și un stil maxim, mizează pe ținutele tonale. Suprapune piese în tonuri similare, dar nu identice, pentru a obține ținute echilibrate și, în același timp, pentru a putea separa vizual straturile. Folosește o bază neutră, precum un tricou sau un pulover alb, și construiește ținuta în straturi deasupra sa, folosind tonurile culorii preferate. Pentru a păstra echilibrul ținutei, folosește pantaloni negri.

ținute stratificate

Sursa foto: Pinterest

Straturile cele mai lungi trebuie să fie întotdeauna deasupra

O ținută stratificată corect trebuie să aibă o ordine bine stabilită a lungimilor. Regula de bază este să pornești de la interior către exterior de la scurt la lung, în mod progresiv. În acest fel vei evita o eventuală imagine a haosului vestimentar și vei fi apreciat pentru un stil creativ rafinat.