Ghid olfactiv: cum să-ți alegi parfumul potrivit

academia barbatilor

Cu o diversitate infinită de arome prezente în parfumerii, alegerea parfumului potrivit poate deveni o adevărată provocare. Pentru că vrei un parfum care să îți placă dar în același timp să se așeze plăcut pe pielea ta, să te reprezinte și, totodată, să fie remarcat de către ceilalți, să fie puternic dar să lase o aromă discretă în urma ta… Sunt multe aspecte pe care trebuie să le acopere parfumul tău semnătură. Dacă nu l-ai descoperit încă, îți oferim patru ponturi care te vor ajuta să-l găsești.
Citește și: Cele mai bune parfumuri masculine, din anii 50 încoace

Află care sunt notele care ți se potrivesc

Atunci când mergi să alegi un parfum, trebuie să studiezi notele care îl compun. În primul rând, notele unui parfum se dezvăluie treptat, în trei straturi. Notele de vârf sunt puternice la început, apoi se evaporă și lasă locul notelor de mijloc. Acestea din urmă sunt, de obicei, note florale pentru că ele echilibrează aromele și se estompează discret către final, unde apar notele de bază. Acestea sunt cele care dau personalitatea parfumului și durează cel mai mult. Un alt lucru pe care trebuie să îl știi despre notele parfumurilor este faptul că ele diferă în funcție de anotimp, vara predominând notele proaspete, iar spre sezonul rece cele mai dulci și mai grele. Aceste două elemente reprezintă punctul de pornire în alegerea parfumului. Iată cum!

Alege aromele în funcție de note și anotimp

Discuția despre notele unui parfum este mult mai amplă, însă vom încerca să îți trasăm elementele de bază. De exemplu, în anotimpul rece poți miza pe parfumuri grele precum esențele lemnoase sau cele orientale, iar vara alege esențe verzi, de iarbă, florale sau citrice. Iată care sunt familiile de esențe de bază din parfumerie:
• Esențele orientale sunt notele de ambră, vanilie, mosc sau cele condimentate.
• Notele lemnoase sunt de obicei orice arome care evocă mirosul pădurii și al pământului umed, precum paciuli, lemn de cedru, lemn de santal, vetiver.
• Notele verzi sunt cele care insuflă prospețimea junglei sau a unui câmp cu iarba proaspăt cosită.
• Parfumurile aromatice sunt cele pe bază de lavandă, rozmarin, mentă, cimbru.
• Esențele florale au note pe bază de trandafiri, apă de trandafiri, ylang-ylang, liliac.
• Notele citrice sunt neroli, portocale amare și grapefruit și de cele mai multe ori sunt așezate în vârf. Bergamota este o notă citrică de bază.
• Esențele marine evocă mirosul oceanului sau aroma umedă a unei nopți înainte de ploaie.
• Aromele fructate sunt delicioase, cu miros de piersici dulci sau fructe de pădure.

Cunoașterea parfumurilor clasice te va ajuta

Dacă ești familiarizat cu parfumurile clasice, știi deja către ce spectru de arome te poți orienta. Dacă nu știi exact care sunt acestea, o vizită la o parfumerie și discuția cu un consultat te va ajuta să le identifici pe cele mai populare și să înțelegi care ți se potrivesc. Christian Dior Eau Sauvage, Aramis, Colonia Acqua di Parma, Issey Miyake L’Eau d’Issey, Armani pour Homme sunt doar câteva dintre parfumurile clasice care au trecut testul timpului.

Întotdeauna, încearcă înainte să cumperi

După ce te-ai familiarizat cu aromele și cu esențele clasice, e timpul să testezi pe pielea ta. Mergi într-un magazin dedicat și probează câteva parfumuri al căror miros te-a atras. Pulverizează pe piele și așteaptă un timp să simți toate notele. Nu încerca mai mult de trei parfumuri. Amestecul de arome te va dezorienta. Dacă nu ești decis, cere câteva mostre acasă și încearcă-le pe rând, în momente diferite, pentru a le simți aroma nealterată. Nu vei ști care e formula câștigătoare până nu o încerci și o porți câteva ore.
Citește și: Scurt ghid al parfumului. De ce să folosești un parfum, tipuri de parfumuri, cum să cumperi un parfum