Cum să te desparți de lucruri și să te apropii de tine însuți

Academia Barbatilor

Dacă aveai impresia că minimalismul rezonează doar cu o casă îngrijită și curată, ar trebui să știi că nu e nici pe departe doar atât. Este vorba despre un stil de viață. Vezi mai jos povestea lui Fumio Sasaki, autorul cărții goodbye, things.

goodbye, things. on minimalist living este o carte apărută la Penguin. Aceasta studiază în adevăratul sens al cuvântului dimensiunile minimalismului. Autorul își pune pe tavă propria transformare. Ajuns în punctul în care trăiește cu trei cămăși, patru perechi de pantaloni, patru perechi de șosete și alte câteva lucruri esențiale, se uită cu stupoare înapoi la timpul în care avea casa plină de obiecte.

dulap autor Fumio Sasaki

Sursă foto: theguardian.com

Procesul de transformare al autorului începe odată cu mutarea sa din apartamentul în care a locuit 10 ani. Aici reușise să adune o mulțime de obiecte. Acum locuiește într-o casă de 20 de metri pătrați, însă nu plănuiește să se oprească aici. Speră să se mute într-un loc și mai mic, de 12 metri pătrați.

Fumio este inspirat, printre altele, și de marii designeri care au schimbat cu totul modul în care trăim astăzi. Steve Jobs este unul dintre aceștia. Acesta este luat drept exemplu atât pentru uniforma pe care o purta (bluză pe gât, jeanși și adidași new balance), cât și datorită pasiunii pentru tehnologie și design.

Cred că este limpede deja că autorul pune mare preț pe tehnologie. Fumio arată cum aceasta te ajută să scapi de foarte multe obiecte. De exemplu, cu un iphone poți nu doar suna și trimite mesaje, cât și citi cărți, scrie e-mailuri, asculta muzică, face poze de calitate, înregistra performanțele sportive și multe altele. Pe scurt, gadgeturile sale de la Apple sunt printre cele mai prețioase obiecte pentru el.

Din carte nu lipsesc nici sfaturile despre cum să te desparți de lucruri fără remușcări. De exemplu, autorul a făcut poze fiecărui obiect înainte să se despartă de el. În acest fel, acesta consideră că se desparte de obiecte fără să le uite. Și, dacă îi e dor vreodată de ceva anume, se poate întoarce întotdeauna la acel obiect cu ajutorul pozelor.

Fumio Sasaki

Sursă foto: theguardian.com

Lăsând la o parte termenul minimalism, autorul vorbește mai ales despre cât de fericit este de când și-a limitat posesiunile materiale. Acum are timp să facă mai multe lucruri pentru el. Ba mai mult, este, în general, mult mai atent la ce se întâmplă în jurul lui. De exemplu, se poate bucura mai mult de lumina care îi inundă casa, de timpul pe care îl are cu el însuși, de casa liniștitoare și curată. Trebuie să te desparți de lucruri ca să te apropii de tine însuți, spune el.

În concluzie, fii fericit cu ce ai, în loc să îți lași fericirea să depindă de obiecte materiale, relatează autorul. Indiferent de cât de fericit ai impresia că te va face vreun obiect, în foarte scurt timp te vei obișnui cu el și îl vei da uitării. Vei rămâne, în schimb, cu un posibil împrumut la bancă. Scapă deci de lucruri și fii mai atent la tine însuți.