Greșeli de îngrijire corporală pe care le faci când ești în duș

Academia Barbatilor

Dușul e o prioritate pentru ritualul cotidian de îngrijire al oricărui bărbat. Este, practic, primul lucru pe care-l faci dimineața și ultimul pe care-l faci seara. La prima vedere, e un obicei simplu, în timpul căruia nu ai ce să greșești. Dar, în realitate, majoritatea oamenilor, bărbați și femei, nu știu cum să facă un duș în mod corect, făcând o mulțime de greșeli de îngrijire corporală.

Ne facem „vinovați” de multe lucruri făcute greșit atunci când suntem în cadă. Dar asta nu înseamnă că nu le putem corecta. Poți evita lucrurile nepotrivite la care-ți supui pielea, adoptând pur și simplu noi practici și tehnici pe care să le aplici. Dar, pentru început să vedem, pe scurt, care sunt aceste erori de care nu ne dăm seama.

Greșeli de îngrijire corporalăErori ce intervin atunci când facem duș

  • Ingrediente deloc benefice în componența produselor cosmetice folosite: parfumuri, parabeni și mulți alți aditivi care au mai degrabă un efect distrugător asupra pielii
  • Ignorarea unor zone ale corpului: neglijăm deseori spatele, buricul, fundul și spatele urechilor
  • Nu curățăm și nu schimbăm lama de ras: oțelul lamelor de ras colectează bacterii aflate pe piele, devenind o adevărată pepinieră de germeni
  • Dușuri prea lungi: ar trebui să stai în duș maxim 10 minute
  • Folosim produse de îngrijire nepotrivite: nu orice șampon, balsam, săpun sau gel de duș conține formula potrivită pentru păr și piele

Fiecare ritual de îngrijire are standardele sale, care ar trebui urmate de orice bărbat. La fel stau lucrurile și când intrăm în cadă sau sub duș.

1 Nu folosi șamponul zilnic

Spălatul scalpului și părului este o activitate binevenită. Dar nu e justificabilă în fiecare zi. Șamponul e făcut să degreseze, dar dacă e utilizat în mod cotidian va ajunge să usuce foliculii mult mai rapid, rezultatul fiind distrugerea firului de păr. Nu-ți spăla părul mai mult de 2-3 ori pe săptămână – în aceste condiții podoaba capilară va rămâne hidratată și i se va stimula creșterea.

2 Prea multă spumă, prea mult produs

Greșeli de îngrijire corporală„Mai puțin” înseamnă deseori „mai mult”. Nu exagera cu săpunul și cu gelul de duș deoarece supraexpunerea la ingredientele acestor produse cosmetice vor deposeda pielea de uleiurile ei naturale. Experții consideră că o cantitate mică de gel de duș e suficientă pentru a produce spuma necesară pentru a curăța întregul corp. O cantitate de șampon sau balsam de mărimea unei monede de 50 de bani ar trebui să fie suficientă pentru un păr normal.

3 Prea mult zel în privința exfolierii

Mulți dintre noi facem greșeala să folosim zilnic un produs de tip scrub, pentru față sau corp. Ai grijă la exfolianți, fiindcă nu e sănătos să-ți deposedezi pielea de bacteriile de care aceasta are nevoie pentru a lupta împotriva acneei sau pentru a nu se usca. Dermatologii recomandă înlăturarea celulelor moarte de două sau trei ori pe săptămână.

4 Nu neglija picioarele

Picioarele sunt foarte solicitate în fiecare zi. Ca să nu mai spunem că ele transpiră mai mult decât orice altă parte a corpului și acumulează în acest fel cele mai urâte și rău mirositoare bacterii. Acordă-le un tratament special. Spălarea picioarelor cu un săpun moale previne apariția ciupercilor și a altor bacterii. Spală-te și între degete și nu uita să te usuci bine când ai terminat dușul.

5 Nu evita dușurile reci, evită-le pe cele fierbinți

Nu încurajăm ideea de a sări într-o cadă cu apă înghețată dar un duș rece înainte de a ieși din baie e un lucru bun. Apa rece închide porii și împiedică bacteriile și mizeria să pătrundă prin ei. De asemenea, ajută ca părul să arate mai sănătos și mai strălucitor, ca să nu vorbim și de efectele anti-depresive și creșterea rezistenței la stres.

În același timp, ferește-te de dușurile foarte fierbinți, fiindcă ele sunt în detrimentul pielii. În primul rând, cresc tensiunea arterială, ceea ce poate duce la inflamații și iritații ale pielii. Apoi, forțează pielea să intre într-o stare de stres care afectează celulele pielii și înlătură uleiurile naturale. De asemenea, dușurile fierbinți pot afecta firele de păr, pe care le usucă și le decolorează. În plus, favorizează apariția și dezvoltarea acneei.

Citește și ce beneficii au dușurile reci asupra sănătății

6 Clătește-te bine

Un strop de apă pe cap nu e suficient pentru a scăpa de murdărie și a-ți curăța cu adevărat părul. Învață să-ți clătești părul cum se cuvine. Începe printr-o clătire inițială, pentru a scăpa de praf, apoi spală cu șampon sau cu balsam, și clătește a doua oară, cu mai mare atenție. Orice semn de iritație a scalpului poate indica faptul că în acel loc există un reziduu.

7 Nu te șterge prea energic

Mulți bărbați se șterg extrem de energic cu prosopul, după duș, iar acest mod de „uscare” duce la căderea părului și la iritații ale pielii. Pe de altă parte, nici trecerea în extrema cealaltă, a uscării cu aer, nu e bună, fiindcă aceasta duce la crăparea pielii. Tratează-ți corpul delicat după ce faci duș. Folosește un prosop moale, cu care să tapezi pielea, nu s-o supui unui tratament de războinic care-și șterge armura. Taparea pielii o va lăsa ușor umedă, suficient cât să se hidrateze.