5 greșeli de stil pe care bărbații au tendința de a le face

Academia Barbatilor

Probabil că măcar o dată în viață (unii o fac de fiecare dată, și se vede) te-ai supus unei greșeli de styling, expunându-te în public îmbrăcat nepotrivit. Câtă vreme ai conștientizat acest lucru, informându-te ulterior, și nu ai mai repetat eroarea, lucrurile sunt ok. Dacă însă continui să faci una dintre cele cinci greșeli de mai jos, e momentul să schimbi ceva, ca să nu ajungi în situația de a fi privit drept un tip care se îmbracă prost sau neadecvat.

1 Nu purta pantofi pătrați la vârf

pantofi pătrați

Pantofi pătrați la vârf – și-au trăit vremea

Poate că într-un anumit moment al vieții ești tentat să investești într-o pereche de pantofi „eleganți”, de genul celor cu care l-ai văzut pe tatăl tău că se afișează la evenimente deosebite. Vei descoperi imediat că unii nu sunt deloc ieftini (deși majoritatea modelelor se pot cumpăra din magazine de duzină) și că unii bărbați încă îi poartă cu mândrie. Sunt de piele, au botul larg și pătrat, uneori foarte lung, astfel încât ai impresia că cel care-i poartă se laudă cu cel puțin numărul 46. Dacă acești pantofi au fost cândva vedete, în ziua de azi au devenit pur și simplu niște „ornitorinci” desueți.

2 Nu investi în geci și costume negre

costum negru

Costumul negru nu e foarte versatil

O mulțime de tineri poartă geci și costume de culoare neagră. Știi gecile acelea de piele sau din imitație de piele care arată ca un sacou și pe care unii le poartă cu cravată (roșie, eventual)? Uită de ele. Mulți bărbați sunt de părere că prima investiție pe care trebuie să o facă într-un costum este cea legată de un costum negru, pe care să-l poată purta la întâlniri de business, la gale și la… funeralii. În afară de aceste momente însă, purtarea unui costum negru e destul de limitată.

Decât să investești într-un costum negru, mai bine te orientezi către unul navy sau gri închis. Sunt mult mai versatile, nu sunt atât de dure ca look și le poți combina în multe feluri care să-ți confere imaginea unui gentleman. Nu te lăsa păcălit de ubicuitatea costumelor negre! Să nu fim însă greșit înțeleși: e foarte ok să ai un costum negru în garderobă. Dar nu ar trebui să fie prioritar.

3 Nu purta prea multe accesorii odată

inele bărbați

Prea mult e prea mult

O altă greșeală e legată de tendința unora de a purta prea multe accesorii. Dacă te interesează zona de fashion, înveți rapid despre modele și culori și despre cum le combini. De asemenea, despre cum combini modelele și texturile. În timp, înveți și despre cum să adaugi accesorii fără să deranjezi aceste combinații. Uneori însă, din dorința de a epata, accesoriile sunt adăugate în exces și oamenii ajung să nu te poată privi în ochi pentru că privirea le e distrasă de tot felul de ornamente pe care le ai agățate de tine, ca un pom de Crăciun.

Gândește-te că pe o foaie de hârtie ai titluri și texte scrise cu șapte fonturi diferite. Situația e similară cu cea în care porți prea multe accesorii, având texturi și modele de diverse forme. E mai bine să ai un accesoriu puternic, de pildă o cravată verde din material shantung, pe care s-o combini cu o cămașă uni și un sacou maro, cu un pocket square simplu. O asemenea ținută va arăta întotdeauna perfect.

4 Nu purta cravate urâte

cravata clasică

Abordează cravatele clasice, nu pe cele desuete

Aceasta e o greșeală pe care o fac mulți „începători”. Lucrurile stau cam așa: băieții caută în șifonierul taților după o cravată, găsesc una care era la modă prin anii 90 și și-o leagă de gât cu mândrie. Din păcate, rezultatul e pur și simplu oribil. Cravatele lucioase sau cele de piele sunt lucruri ce aparțin trecutului. Unii încă le asortează la cămăși colorate – roșii, mov, verzi etc, având certitudinea că arată bine. Nici vorbă.

Același lucru atunci când vorbim despre cravate cu diverse teme: personaje de desene animate, Moș Crăciuni etc. Nu-ți irosi banii pe așa ceva – nu vei fi decât un caraghios coborât dintr-un film cu caraghioși. Mai bine investești în câteva cravate clasice, pe care le poți purta 20 de ani de-acum înainte fără să arăți ca din altă epocă. De pildă, o cravată de mătase, bleumarin sau poate un roșu închis sau vișiniu – sunt culori pe care le poți purta în multe ocazii, la nunți, interviuri, întâlniri și alte asemenea locuri în care consideri de cuviință să abordezi o cravată.

5 Nu arunca banii pe obiecte reduse

Nu aștepta cu sufletul la gură perioada de reduceri pentru a-ți umple șifonierul. De cele mai multe ori, articolele reduse sunt așa fiindcă fie nu se vând (și atunci, automat, sunt urâte), fie nu mai sunt (sau nu vor mai fi) la modă în curând, fie sunt de calitate proastă. Vei descoperi faptul că acel costum elegant pe care ți-l dorești de un an, nu va fi niciodată redus. De ce? Pentru că e bine făcut și pentru că un lucru de calitate nu va fi dat pe nimic.

Dincolo de asta, se poate întâmpla, desigur, ca la reduceri să găsești lucruri bune. Mai ales cele care oricum costă scump și reducerea le coboară doar pe un palier „ceva mai puțin scump”. În aceste perioade investește în lucrurile clasice, ce pot fi combinate ușor, cu diferite ocazii. Iar dacă chiar găsești un obiect vestimentar pe care ți-l doreai de ceva vreme, la preț redus, nu sta pe gânduri: cumpără-l. Altfel, e bine să ai întotdeauna un plan atunci când mergi la shopping.