Greșeli pe care le fac bărbații când cumpără un ceas

Academia Barbatilor

Ceasul este un accesoriu. Îți poate îmbunătăți imaginea și îți poate oferi un plus de stil comparativ bărbații din jur. Ceasul trebuie să atragă atenția oamenilor – dar fără ca asta să te facă să pari snob sau lăudăros. Atenție, însă: atunci când îți cumperi un ceas trebuie să ai grijă să nu faci următoarele greșeli:

1 Să nu iei în considerare ceasurile cu cuarț

Majoritatea tind să ignore aceste ceasuri, dorindu-și în mod expres un ceas mecanic. Există două tipuri de mecanisme – mecanic (bazat pe arcuri și rotițe dințate) și cu cuarț (alimentate de baterie). Nu includem și smartwatch-urile.

Care este diferența? Ceasurile cu cuarț au o limbă ce ticăie și se mișcă la fiecare secundă, în timp ce mecanismul mecanic presupune mișcarea continuă. Ceasurile mecanice se împart la rândul lor în alte două categorii: cele manuale (purtătorul trebuie să întoarcă ceasul) și cele  automate (în care este nevoie de mișcarea încheieturii mâinii pentru funcționalitate).

2 Nu asculta orbește cum dictează moda

Deși smartwatch-urile cu aspect de computer la purtător au făcut furori în ultimul timp, nu înseamnă că este neapărată nevoie de ele. Există un motiv întemeiat pentru care moda vine și pleacă în timp ce clasicele ei elemente – precum ceasurile mecanice – rămân pe loc. Noile trenduri nu le înlocuiesc pentru că, reține!, acele ceasuri sunt veșnice!

3 Nu ignora brandurile mai puțin cunoscute

Ai văzut vreodată reclame pentru firme mari de ceasuri? Este impresionant cum măresc imaginea și arată ceasul din toate unghiurile în timp ce lumina cade perfect pe accesoriu? Este uimitor că atleți și alte vedete poartă brandurile respective în reclamă? Este ușor de înțeles de ce cumpărătorii de ceasuri se concentrează pe numele mari ale industriei, firme care au bugete suficient de mari încât să creeze astfel de reclame. Dar nu este nevoie să faci la fel. Cei ce se documentează știu mai bine. Plus că prezența vedetelor în reclame e plătită tot din banii celor care cumpără ceasurile respective.

Bărbații stilați nu cumpără ceasuri în funcție de brand. Acest lucru cade pe locul doi. Ei știu că pot avea un ceas cu trăsături similare produs chiar și de companie mai mică. Îți poți imagina că poți avea un ceas chic de bună calitate care să coste doar 95$? Aceste ceasuri există iar un exemplu ar fi MVMT Watches , care vând ceasuri premium cu design original plus ochelari de soare și alte accesorii.

4 Nu-ți lua un ceas prea mare sau care distrage atenția

Când vine vorba de achiziționarea primului ceas… nu te avânta prea tare! Ai nevoie de un ceas pentru uzul zilnic, ideal pentru mediul în care activezi și pentru situațiile cotidiene în care ajungi.

Ești student? Să nu crezi că un ceas mare și impunător va câștiga profesorii de partea ta sau te va ajuta la examene. Fii atent și la cum trebuie să te îmbraci la facultate. Studenții de la Medicină sau Drept sunt nevoiți să se îmbrace uneori într-un anume mod iar ceasurile, asemenea altor bijuterii, pot distrage atenția.

Dacă te duci la un interviu sau începi un nou job, nu lăsa ca un ceas grosolan să-ți strice eforturile de a face o bună impresie. Nu tu ești șeful și nici cel care conduce interviul. Pentru moment, ești pe un palier inferior deci nu încerca să-ți depășești șefii prin etalarea ceasului, fie și neintenționat.

5 Nu-ți lua un ceas prea larg

Poate fi un ceas cu cele mai fine detalii sau cel mai elegant. Și totuși, există o posibilitate de a nu-l putea purta. De ce? Fiindcă nu este mărimea potrivită pentru încheietura mâinii tale. Tot ceea ce depășește 46 mm tinde să fie prea mare pentru oricine (sunt mai potrivite pentru oameni care apar în spectacole). Ceasurile mai mici de 38 mm sunt încadrate ca ceasuri de damă, fiind prea mici pentru bărbați.

Un ceas masculin bine proporționat ar trebui să aibă grosimea curelei jumătate din diametrul cadranului.

6 Ține cont de cureaua ceasului

O idee bună este să experimentezi tipuri de curele după cumpărarea primului ceas. O curea diferită poate da un aspect mai greoi sau mai ușor accesoriului, poate adăuga anumite efecte sau  poate pur și simplu să complimenteze aspectul general. Tipurile de curele demne de lua în seamă sunt:

– Piele – aceasta subțiază ceasul și îi da un aspect vintage iar culoarea curelei ar trebui să fie apropiată de cea a curelei de la pantaloni sau de cea a pantofilor. Pielea este, de asemenea, cea mai formală alegere din punct de vedere al materialelor.

– Metal (aur, argint, titaniu) – modifică aspectul ceasului și îl face să pară mai greu și mai dur. Sunt alegeri potrivite pentru bărbați cu incheieturi mari, în special daca aceste curele sunt din oțel inoxidabil.

– Plastic sau silicon – deși nu sunt la fel de stilate ca metalul sau pielea, greutatea redusă și durabilitatea le fac perfecte pentru bărbați activi, care practică des diverse sporturi.

7 Nu plăti un preț prea mare pentru ceas

Am vorbit aici despre necesitatea de a avea un ceas scump. Dar nu întotdeauna există această necesitate (și nici posibilitățile de achiziționare). Nu există deseori momentul pentru o gaură în buget, deci nu există niciun motiv pentru a cheltui o avere.

Dacă ești în căutarea unui ceas nou, stabilește din timp un buget pe care să ți-l permiți și nu-l depăși. Evident, asta presupune și faptul că nu ar trebui să cumperi vreodată un ceas (sau orice altă bijuterie) după primul impuls.

8 Nu cumpăra un ceas ca investiție (și nu pentru că îți place)

Ceasurile sunt investiții destul de riscante. De ce? Din cauza faptului că viitorul este foarte imprevizibil. Nimeni nu poate prevedea cât de vintage poate deveni un stil până împlinești 60 de ani sau dacă încă va mai fi o piață de valoare pentru ceasuri vintage – chiar dacă, e adevărat, acestea nu-și pierd niciodată valoarea. Ai mai puține șanse să regreți achiziționarea unui ceas care îți place cu adevărat și  pe care îl porți tot timpul.

9 Poartă ceasul pe care îl cumperi

Dacă ajungi în neplăcuta situație de a nu purta ceasul achiziționat, înseamnă că:

  • Nu ești obișnuit să porți ceasuri frecvent și uiți să-l pui la mână
  • Nu-ți mai place la fel de mult ca atunci când l-ai cumpărat

A doua situație e un caz nefericit – recitește punctele 1 și 8 pentru a evita astfel de situații. Dar pe prima o poți rezolva cu exercițiu. Scrie-ți un bilețel în care să-ți reamintești să porți ceasul și lipește-l de ușa de la intrare sau pune-l în locul în care îți ții cheile de la casă. Așează ceasul lângă cravată sau lângă șosete atunci când îți pregătești hainele pentru ziua următoare. Ca urmare a rutinei, purtatul ceasului va deveni o a două natură.

10 Să cumperi un ceas doar pentru că place altcuiva

Amintește-ți că ești adult. Se presupune că poți lua decizii de unul singur în ceea ce privește costumul, cravata, pantofii pe care îi porți la birou sau modul în care îți aranjezi părul.

Același lucru este valabil și când vine vorba de ceas. Nu este nimic rău în a cere părerea sau sugestia cuiva. Dar tu ești cel care trebuie să aibă ultimul cuvânt. Ceasul este elementul pe care îl porți pentru că îți place, nu pentru că altcineva garantează că e perfect pentru ține.