Greșeli pe care le faci când rezervi bilete de avion

Academia Barbatilor

Rezervă cu inteligență bilete de avion și vei economisi o mulțime de bani, scăpând de eventuale dureri de cap.

Cea mai importantă parte a unei călătorii o reprezintă rezervarea biletelor de avion, aceasta fiind, de cele mai multe ori, mai complicată decât cea a rezervării camerelor de hotel. Una dintre principalele priorități ale acestor rezervări este să încerci să găsești bilete de avion cât mai ieftine cu putință. În același timp, o singură greșeală făcută în momentul rezervării îți poate da o sumedenie de bătăi de cap, ca să nu vorbim de golul din contul bancar. Așadar, nu face aceste greșeli atunci când rezervi bilete de avion:

Nu căuta oferte înainte de a goli cache-ul browserului

Site-urile de rezervări au prostul obicei (pentru tine) de a-ți planta cookies în computer, care permit monitorizarea activității tale și, automat, personalizarea prin creșterea prețurilor la bilete de fiecare dată când revii pe site-ul respectiv. Pentru a evita acest lucru, navighează incognito, prin intermediul unui VPN sau, mai simplu, șterge de fiecare dată cache-ul browserului.

Vorbește cu un agent de turism

greșeli rezervare avion
Foto: info79577

Dacă plănuiești o călătorie, în special în cadrul unui grup mai mare sau în țări îndepărtate și nu foarte cunoscute, un agent de turism poate preîntâmpina multe dureri de cap. Și asta pentru că agenții de turism au acces la reduceri speciale în privința pachetelor turistice de grup. În plus, ei te pot ajuta să primești upgrade-uri gratuite la cazare, zboruri și altele. Asta nu înseamnă că, dacă vrei să călătorești individual, trebuie să cumperi efectiv pachetele oferite de agențiile de turism, ci doar să apelezi la un agent de încredere, pe care să-l plătești pentru serviciul efectuat.

Nu rezerva prin intermediul unui site intermediar

Rezervarea direct pe site-ul companiei aeriene respective îți oferă o siguranță mai mare decât dacă ai rezerva printr-un site intermediar. Acesta din urmă nu va putea să-ți fie de folos în cazul în care vei avea probleme cu zborul – precum întârzierea acestuia sau anularea. De asemenea, site-urile intermediare nu au întotdeauna aceeași acoperire pe care o au cele ale companiilor aeriene și pot avea chiar și extra-taxe.

Nu evita zborurile cu escale

Multă lume preferă zborurile fără escale, în special atunci când au de parcurs o distanță lungă, dar o escală și chiar două îți pot economisi o mulțime de bani. În plus, dacă distanțele dintre zboruri sunt lungi, poți petrece o zi descoperind un oraș nou sau plimbându-te printr-un aeroport interesant (precum cel din Singapore), făcând cumpărături sau descoperindu-i atracțiile.

Nu ignora opțiunile de reduceri

greșeli rezervare avion
Foto: juststock

De multe ori există o sumedenie de reduceri pe care, probabil, nu le bagi în seamă. Pe lângă rezervările cu cardurile de credit, pe lângă reducerile pe care le poți avea dacă acumulezi mile de călătorie, poți primi inclusiv reduceri de vârstă sau de… Black Friday. Abonează-te la newsletter-ele companiilor aeriene și vei fi la curent cu ofertele lor speciale, care apar de câteva ori pe an.

Nu rezerva în momentele nepotrivite

Prețurile au tendința de a se modifica pe parcursul zilei, de aceea e important să nu rezervi în momentele în care acestea se află la cea mai ridicată cotă. Statisticile spun că cea mai bună oră a zilei la care să faci o rezervare este în jur de 5 dimineața.

Nu rezerva în ziua nepotrivită

Aceleași statistici spun că cea mai bună zi în care să faci o rezervare pentru biletele de avion este sâmbăta. Contrar a ceea ce crede lumea, aceasta e urmată de ziua de duminică. Site-ul momondo.com oferă rapoarte interesante în această privință.

Fii atent la taxele ascunse

Citește cu atenție tot ceea ce e de citit, fii atent în special la politicile legate de bagaje și caută eventuale taxe adiționale. Atunci când compari prețurile e important să știi care e prețul final, cu toate taxele incluse. Nu e plăcut să ajungi la aeroport și să descoperi că mai ai de plătit 50 de euro pentru că nu ți-ai făcut check-in-ul online.

Nu rezerva întotdeauna dus-întors

greșeli rezervare avion
Foto: Vadmary

Poate suna ciudat, dar nu căuta mereu să rezervi dus-întors cu aceeași companie aeriană, pentru că există cazuri în care e posibil să te coste mai puțin dacă rezervi un bilet dus cu o companie și biletul întors cu alta. Site-uri precum Google Flights sau Skyscanner îți permit să verifici aceste opțiuni.

Nu ignora ofertele la pachet

Dacă te documentezi un pic, vei găsi niște oferte de călătorie excepționale, care includ în preț atât zborul cât și hotelul, croaziera sau închirierea mașinii. Verifică prețul și compară-l cu cel rezultat în urma rezervării individuale a serviciilor și vei constata că e posibil să ai parte de surprize plăcute.

Nu rezerva prea devreme sau prea târziu

Probabil te gândești că o idee foarte bună e să rezervi biletele de avion cât mai devreme cu putință. Dar prețurile o iau uneori în jos față de momentul în care ai rezervat. Pe de altă parte, dacă rezervi la o dată prea apropiată de cea a plecării, aproape sigur vei plăti un preț foarte mare. Conform site-ului CheapAir, e bine să rezervi un bilet pentru un zbor internațional într-un interval de 78-200 zile înainte de zbor.

Citește și: Ce să faci când îți întârzie sau ți se anulează zborul