Gripa spaniolă: cum a suferit omenirea de pe urma ei și comparația cu Coronavirusul zilelor noastre

Academia Barbatilor

Acum o sută de ani, mai precis în 1918, în timp ce Primul Război Mondial era pe final, lumea a fost cutremurată de izbucnirea unei epidemii care avea să facă mai multe victime decât făcuse „marele război”. În acea perioadă a istoriei, oamenii de știință aveau câteva noțiuni legate de înțelegerea bolilor contagioase și de microbii care le cauzau, dar, până la inventarea microscopului electronic (1931), aveau să mai treacă încă 13 ani. Pentru că doar apariția microscopului a putut să-i facă pe specialiști să înțeleagă adevărata natură a virusului care a declanșat marea epidemie de gripă din 1019 și 1919, cunoscută în istorie drept Gripa Spaniolă.

Cum a apărut Gripa Spaniolă

gripa spaniolă
Foto: Everett Collection, Inc.

În primul rând, numele. Nu s-a numit așa fiindcă ar fi pornit din Spania, ci din cauza faptului că țara din Peninsula Iberică a fost extrem de afectată de efectele devastatoare ale acestei gripe. Chiar și Regele Spaniei, Alfonso al XIII-lea, a suferit de gripă, la fel s-a întâmplat cu Woodrow Wilson, președintele Statelor Unite. Amândoi au supraviețuit, dar numele pandemiei a rămas legat de Spania.

În linii mari, și în termeni de cifre, circa 500 milioane de oameni (o treime din populația globului la acea vreme) au fost afectați de virus. Dintre aceștia, aproximativ 50 de milioane au murit, dar estimările au mers până la cifra de 100 de milioane. În Statele Unite, numărul victimelor s-a ridicat la 675.000. Epidemia a izbucnit în aproape toate colțurile lumii, în nu mai puțin de trei valuri, dintre care al doilea a avut cel mai mare impact. Acesta a lovit în toamna anului 1918, chiar la finalul Primului Război Mondial.

Libertatea presei, în Spania neutră

Un alt posibil motiv pentru care epidemia din 1918 a fost numită Gripa Spaniolă rezidă în faptul că în timpul Primului Război Mondial, Spania a fost o țară neutră. Guvernul spaniol nu a fost implicat în război și nu a practicat cenzura presei, așa cum s-a întâmplat în alte țări beligerante. Ca urmare, ziarele spaniole erau libere să descrie toate detaliile legate de boala care devasta națiunea spaniolă. Iar panica s-a instalat rapid în această țară.

Cum a pornit Gripa Spaniolă

E extrem de greu să mergi pe urmele unei pandemii care s-a declanșat în urmă cu o sută de ani. Chiar și în zilele noastre, având la dispoziție atâtea mijloace tehnice și științifice, pot exista neclarități în privința locului din care izbucnește o epidemie.

gripa spaniolă
Foto: Everett Collection, Inc.

Cercetătorii moderni sunt de părere că gripa a început undeva înspre vestul Statelor Unite, posibil în statul Kansas. Soldații americani care așteptau îmbarcarea pentru frontul de luptă din Europa au fost primii loviți de efectele virusului, așa că nu e greu să ne imaginăm de ce acesta a ajuns atât de repede pe continentul european și apoi în toată lumea.

Cel mai probabil, virusul Gripei Spaniole a pornit dintr-o fermă de găini, provocând o boală care le afecta sistemul respirator și care era fatală păsărilor. Printr-o mutație, nu foarte clară pentru oamenii de știință, virusul și-a făcut drum apoi către oameni, evoluând rapid într-o gazdă primitoare și fiind transmisibil de la o persoană la alta, pe calea aerului.

gripa spaniolă
Foto: Everett Collection, Inc.

Astăzi, virusul Gripei Spaniole este catalogat drept H1N1, N1 fiind prescurtarea de la două tipuri diferite de antigene care sunt produse de organism după ce acesta a fost infectat viral. Deși acest virus s-a dezvoltat la păsări, el a evoluat în ceva similar care a cauzat celebra Gripă Porcină. Să nu uităm că în anul 2009, Gripa Porcină a devenit pandemie, infectând în jur de un miliard de persoane și provocând între 120.000 și 500.000 de victime.

Gripa Spaniolă și soldații

gripa spaniolă
Foto: Everett Collection, Inc.

Conform numeroaselor estimări, Gripa Spaniolă a ucis mai mulți soldați decât a făcut-o războiul. History Channel dezvăluie că 40% dintre soldații marinei și 36% dintre cei ai armatei terestre au fost afectați de virus. Dacă punem la socoteală că mortalitatea a fost undeva între 10 și 20%, rezultă că numărul total de victime în rândurile militarilor a fost enorm.

De ce a fost Gripa Spaniolă atât de agresivă

gripa spaniolă
Foto: jarun011

În 2005, o echipă de cercetători medicali a recreat în laborator virusul Gripei Spaniole din probe congelate, apoi a injectat un grup de maimuțe din specia macacilor, pentru a studia modul în care progresa boala. Spre surprinderea celor care au condus experimentul, primatele au sucombat rapid, fiind necesară eutanasierea lor.

În urma studiilor care au continuat, cercetătorii au luat la cunoștință despre cum acționa acest virus mortal și de ce persoanele tinere erau cele mai afectate în perioada epidemiei din 1918. S-a observat că în momentul în care ataca organismul uman, virusul cauza epuizarea sistemului imunitar, care producea cantități mari de anti-toxine și anticorpi. Ca rezultat, plămânii victimei se umpleau de fluide, iar pacientul era adesea sufocat din acest motiv.

Ce învățăminte se pot trage de pe urma Gripei Spaniole

Cel mai șocant lucru a fost faptul că epidemia de Gripă Spaniolă a ucis mai mulți oameni decât a făcut-o războiul în tranșeele Europei. Izbucnirea epidemiei de Coronavirus ne demonstrează, o sută de ani mai târziu, că, în ciuda progreselor tehnologice și a medicinei, în general, încă trăim într-o lume plină de riscuri la tot pasul. Populația planetei a crescut enorm – dacă acum 100 de ani pe Terra trăiau un miliard și jumătate de oameni, acum sunt aproape 8 miliarde.

gripa spaniolă
Foto: Everett Collection, Inc.

Fără-ndoială că epidemia din 1918 a fost cea mai gravă pandemie din istoria modernă. Ne temeam că vom avea parte de ceva similar și iată că, declanșarea epidemiei de Coronavirus confirmă ideea că e posibil ca omenirea să trebuiască să facă din nou față unui virus mortal, care se răspândește cu viteza fulgerului.

Din fericire, astăzi ne putem apăra ceva mai bine ca în 1918 și suntem capabili să producem relativ repede un vaccin care să pună virusul la respect. Dar iată că, în acest timp, numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19 și a victimelor cauzate de acesta, continuă să crească, ajungând (la momentul redactării acestui articol) la 90.000, respectiv 3.000 de decese. Desigur, până la cele 50 de milioane de victime făcute de Gripa Spaniolă e un drum lung. Pe care sperăm să nu fim nevoiți să-l parcurgem.

Citește și: Top 10 cele mai mari pandemii din istorie