Hidratarea e esențială. Cum să bei mai multă apă în 7 pași

Academia Barbatilor

Dintre toate lucrurile pe care le consumăm zilnic, apa este singura de care avem cea mai mare nevoie, însă, pe care, avem tendința să nu o consumăm în cantități suficiente. În medie, este recomandat să bem aproximativ 8 pahare pe zi, dar dacă petreci mult timp practicând o activitate fizică, ai nevoie de mai mult. Unora le este foarte ușor să bea apă, dar sunt și unii care consideră că este dificil chiar și să ții minte să bei suficientă apă pentru a evita deshidratarea și care ajung să dea gata un pahar doar atunci când se usucă de sete. Simptomele deshidratării sunt senzația de letargie și durerile de cap.

Știm cu toții cât este de important să bem apă, dar majoritatea oamenilor consideră că apa este… plictisitoare. Și, în loc să consume apă simplă, preferă sucurile de fructe sau băuturile carbogazoase, care au un conținut ridicat de zahăr. Deci, ce ar fi de făcut pentru a crește aportul de apă și pentru a ne asigura că rămânem bine hidratați? Îți prezentăm 7 trucuri care te vor ajuta să bei suficientă apă.

1 Cel mai bun moment pentru un pahar

cum să bei multă apă
Foto: Photodisc

O bună hidratare presupune dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase. Nu este întotdeauna ușor, dar poți începe cu câțiva pași simpli pentru a porni pe calea cea bună.  Începe cu un pahar cu apă imediat după ce te trezești dimineața. Acest gest îți va îmbunătăți semnificativ rutina matinală. Majoritatea oamenilor nu se trezesc peste noapte pentru a bea apă, astfel încât, un pahar sau două de dimineață sunt grozave pentru a începe rehidratarea. Și asta te va ajuta și să îți cureți corpul înainte de a începe să consumi alte lucruri.

De asemenea, este benefic să bei un pahar cu apă înainte de fiecare masă. În afara faptului că te va ajuta să crești aportul de apă, acest lucru îți va fi de folos și dacă încerci să slăbești. Acest pahar de apă te va face să simți că ai stomacul plin, astfel încât, probabil că vei mânca mai puțin și îți va îmbunătăți digestia.

Un alt moment bun pentru a bea apă este imediat după ce mergi la toaletă. Odată ce ai scăpat de o parte dintre lichidele din corp, este momentul să-ți refaci stocurile. În afara faptului că te ajută să-ți dezvolți obiceiul de a bea mai multă apă, va fi, de asemenea, extrem de benefic pentru sănătatea rinichilor și a tractului urinar. Cu cât îți vei „spăla” mai des vezica urinară și rinichii, cu atât riscul de a dezvolta o infecție a tractului urinar va scădea.

2 Tehnologia îți vine în ajutor

Nu este întotdeauna la îndemână să îți monitorizezi consumul zilnic de apă. Și să ții un jurnal scris în care să-ți notezi câtă apă bei, nu e deloc comod, nici practic. Va trebui să porți cu tine peste tot un carnețel și un pix și e clar că nu o să te ții prea mult timp de asta. De ce să nu folosești  în acest sens ceva ce ai la îndemână aproape oriunde și oricând? Telefoanele inteligente au devenit nelipsite din viețile noastre și există aplicații pentru aproape orice, inclusiv dintre cele care, nu numai că urmăresc cantitatea de apă pe care o bei, ci îți și amintesc să îți torni un pahar dacă ai neglijat doza obișnuită.

Există zeci de aplicații de monitorizare a consumului de apă din care poți alege și care țin cont de starea generală a sănătății tale, greutatea și nivelul zilnic de activitate fizică. Aceste aplicații calculează apoi cantitatea de apă pe care ar trebui să o bei și te anunță când e vremea să-ți torni un pahar, dacă ești puțin mai uituc.

3 Ia-ți o sticlă apă care să arate bine

O sticlă de apă cu un design care te atrage mai mult decât sigur că te va motiva să vrei să bei mai des. Ai putea alege, de exemplu, una care să se potrivească cu personalitatea ta și pe care să o poți recunoaște cu ușurință atunci când practici sporturi în aer liber alături de prieteni. Iar pentru zilele toride, când vei dori să păstrezi apa relativ rece, te-ai putea gândi la un model de sticlă ce izolează termic.

Și dacă te gândești să îți iei o sticlă de apă și intenționezi și să îți monitorizezi consumul, ai putea opta pentru o sticlă de apă high-tech. Aceste sticle pot fi sincronizate cu aplicațiile de monitorizare a consumului de apă de pe telefonul inteligent, astfel încât, practic, de fiecare dată când bei dintr-un astfel de recipient, informațiile sunt trimise aplicației pe smartphone.  Așa, vei putea ști cu exactitate cât ai băut.

4 Cu ochii pe ea mereu!

Foto: puhha

Uneori, nu bei câtă apă ar trebui pentru că ești prea prins cu munca. Ajungi să te concentrezi atât de mult asupra a ceea ce faci, încât treci cu vederea peste nevoile tale fiziologice. În plus, poate fi destul de sâcâitor să trebuiască să te ridici de la birou din jumătate în jumătate de oră, ca să mergi să îți umpli paharul cu apă și pentru că el nu este acolo „să strige după tine”, pur și simplu uiți că trebuie să bei.

Cea mai simplă soluție la această situație este să păstrezi în permanență o sticlă sau o carafă de apă pe birou, la îndemână, în așa fel încât, să nu ai cum să uiți de ea. Astfel, vei reuși să bei câte o înghițitură din când în când și să te hidratezi în timp ce lucrezi. Sigur că va fi necesar să îți reumpli sticla sau carafa periodic, însă nu atât de des încât să devină o rutină deranjantă. Dacă îți faci griji în legătură cu calitatea apei de la robinet, există sticle și carafe de apă cu filtru, care te vor ajuta să te asiguri că bei o apă pură și curată.

5 Investește într-un filtru de apă bun

cum să bei multă apă

Mulți oameni refuză să bea apa de la robinet, mai ales în mediul urban, deoarece această apă este adesea tratată cu un cocktail de substanțe chimice. Apa îmbuteliată, pe de altă parte, nu este întotdeauna cea mai bună opțiune, mai ales pentru că, de obicei, este îmbuteliată în sticle de plastic, care eliberează substanțe nocive atunci cand sunt expuse la surse de căldură, cum ar fi atunci când rămân în mașina încinsă, lăsată la soare.

Există sticle cu propriile lor filtre micuțe, care sunt excelente atunci când ești afară. Dar când ești acasă ori la birou, acestea nu sunt foarte practice. Investiția într-un filtru de apă de bună calitate, care să poată fi atașat la robinet, este cea mai bună opțiune și așa, toți cei de acasă sau de la birou vor avea acces permanent la o apă de bună calitate.

6 Lungește sucurile cu apă

Oricâtă apă ai bea, din când în când, tot o să ți se mai facă poftă și de altceva. Poate că ai un suc de fructe preferat care să poată fi obținut cu storcătorul de acasă sau chiar o băutură carbogazoasă (dacă ai un dispozitiv de preparat băuturi carbogazoase).

Deși nu este nimic rău în a-ți permite să te răsfeți din când în când cu astfel de băuturi, cantitățile mari de zahăr pe care le conțin ar trebui să te țină cât mai mult la distanță de ele. Pentru a te bucura, totuși, de aceste băuturi fără să înghiți zahăr cu duiumul, nu-ți rămâne decât să le lungești cu apă. Vei avea parte de aromă și de un pic de zahăr, fără să-ți încarci sistemul cu prea multe calorii goale.

7 Adăugă puțină sfârâială în pahar

Știm cu toții că băuturile carbogazoase sunt pline de zahăr și că excesul de obezitate din lumea occidentală are legătură, printre altele, și cu ele. Cu toate acestea, sunt mulți cei  care adoră să consume aceste băuturi cu bule.

Dacă și ție îți plac băuturile sfârîitoare, dar vrei să scapi de zahăr, treci la apă minerală sau carbogazoasă. De fapt, nu sunt deloc puțini cei care beau un pahar de apă minerală la masă, deoarece ajută la prevenirea indigestiei.

Dacă ai un storcător acasă, poți chiar să upgradezi apa minerală obișnuită. Stoarce câteva citrice, mere, morcovi, ghimbir și țelină și diluează-le cu apă carbogazoasă. Nu numai că vor fi mai… acidulate, dar, aceste sucuri sunt, de asemenea, o excelentă sursă de vitamine și minerale. Descoperă-ți combinația preferată de arome și consum-o dimineața, iar energia ta va fi la cote maxime. Dacă nu ai un storcător, poți congela felii de lămâie sau de lime, pe care să le  adaugi, apoi, în pahar.

Citește și: 7 beneficii ale consumului de vin pentru sănătate