Honda E, o încântătoare mașinuță electrică

Academia Barbatilor

Nu-i așa că te gândești din ce în ce mai mult la mașinile electrice și la posibilitatea de a avea una? Ei bine, dacă vrei o mașină electrică mică și cu un design care fură privirile, la care se adaugă multă personalitate, atunci s-ar putea ca Honda E să fie modelul potrivit pentru tine.

honda e

De fapt, lucrurile se pun altfel: dacă vrei o mașină electrică al cărui look se apropie de cel al lui Tesla (în fine, asta e o glumă), dar nu ai atât de mulți bani cât să-ți cumperi o Tesla, atunci îndreaptă-ți privirile către Honda E. Mai mult: dacă locuiești într-o zonă urbană, ai drumuri scurte de făcut zilnic și ai acces la stații de încărcare, atunci Honda E e alegerea potrivită. Poate că primele două condiții sunt îndeplinite deja și, sperăm, în România va fi cât de curând îndeplinită și a treia.

honda e

Honda E este noul model electric de la Honda, care targetează o mulțime de posibili cumprători, inclusiv deja posesori de automobile electrice. Honda a înțeles rapid că modelul E poate fi un model de succes, cel puțin în țările europene. Compania a deschis rezervările la sfârșitului lunii mai 2019 pentru cetățenii din Marea Britanie, Germania, Franța și Norvegia, care se pot înscrie pe listă plătind un avans de doar 1000 de euro. Deja 25.000 de automobile au fost rezervate, mașinile urmând a fi disponibile în primăvara anului 2020, pentru un preț de circa 40.000 euro.

Honda E, asemănătoare cu Honda Civic a anilor 70

Privește mașinuța! Amintește de modelele Honda sport compacte ale anilor 70 (în special de modelul Honda Civic), când acestea deveniseră mai puțin pătrățoase, opțiunile de culoare erau numeroase iar numele lor erau de-a dreptul haioase. Dincolo de asta, însă, Honda E e o mașină modernă din toate punctele de vedere.

honda e

Honda E se bazează pe E Prototype, care a fost prezentat la Salonul Auto de la Geneva 2019. Versiunea comercială va fi echipată cu un motor „de înaltă putere”, care se așteaptă să producă până la 148 CP, comparabil cu multe automobile compacte și sub-compacte.

Honda E va avea o distanță maximă parcursă până la următoarea încărcare de 201 km, mai mică decât alte competitoare electrice, dar, încă o dată, precizăm că automobilul e destinat deplasărilor în oraș, pe distanțe scurte. Honda susține că bateria poate fi încărcată rapid, ajungând la 80% în doar o jumătate de oră.

honda e

Modelul E are tracțiunea pe spate, ceea ce face șofatul ei o plăcere, deși acesta va fi ceva mai dificil în lunile de iarnă. Precum multe alte modele electrice de pe piață, Honda E va avea o singură pedală, care va fi folosită atât la accelerat cât și la frânat, asigurându-se astfel o eficiență maximă a condusului în mediul urban.

Fără oglinzi retrovizoare

Există multe lucruri interesante legate de această mașinuță care încă arată ca un concept. Pornind de la ștergătoarele de parbriz care sunt ascunse și continuând cu sistemele de asistență ascunse și ele în spatele panoului negru ce acoperă botul. Mânerele portierelor sunt retractabile și nu există oglinzi laterale, Honda E dispunând în schimb de un sistem futurist de camere retrovizoare digitale, acestea oferind imagini celor două display-uri de pe sistemul de infotainment, care se întinde dintr-o parte în alta a bordului.

Honda E are dimensiuni reduse (o lungime de numai 3,8 metri), fiind un model cu 3 uși. Pasagerii din spate plătesc întrucâtva prețul, accesul făcându-se un pic mai dificil. Și totuși, în spate e surprinzător de spațioasă. Portbagajul e mic, dar banchetele sunt rabatabile, făcându-l astfel mult mai generos.

Podeaua e mai ridicată, din cauza motorului care se află dedesubt, iar bateria Litiu-Ion de 35,5 kWh ocupă un spațiu minim, acesta fiind secretul optimizării spațiului unei mașini electrice: tracțiune pe spate și baterie plasată sub podea.

Rămâne de văzut când va deveni disponibil și pentru piața din România modelul Honda E, fiindcă, cel puțin la prima vedere, pare o variantă de deplasare urbană teribil de simpatică.

Foto: Honda

Citește și: BMW a lansat Mini Cooper SE, primul model complet electric al brandului Mini