Hygge, Lagom și Sisu – trei filosofii nordice și învățămintele pe care le putem trage din ele

Academia Barbatilor

Știm foarte bine că viața e imprevizibilă. Uneori, e o experiență plăcută, dar alteori e o secvență de obstacole care te fac să te gândești cum naiba o să le depășești. Pe toate. În multe cazuri, e greu să-ți asumi această navigare printre surprizele vieții. Fiecare bărbat are prioritățile lui și țelurile pe termen lung, așa că nu are timp de filosofii și de măsurile pe care ar trebui să le ia atunci când e în roller-coaster-ul vieții. Dar dacă ai ajuns vreodată în această situație, în care nu știi care e cea mai bună soluție, poate că e momentul să faci un pic de filosofie.

În ultimii ani, filosofii scandinavi au devenit populari în Occident. Au apărut multe cărți și articole care descriu conceptele scandinave. De pildă, danezul hygge, despre care tot auzi că vorbește nenea din reclama cu probabil cea mai bună bere din lume. Hygge e un concept danez despre viață, care înseamnă să creezi un mediu înconjurător confortabil și pacifist. De ce a devenit atât de popular?

Hygge, Lagom, SisuSe știe că danezii sunt cei mai fericiți oameni din lume (o tot spun studiile…). E suficient să-i ascultăm? Sigur că nu toate situațiile dificile pot fi traversate pur și simplu construind în jurul tău o atmosferă liniștită. Ce să faci dacă-ți pierzi energia? Scandinavii cunosc răspunsul pentru aceste situații. Și, de această dată, finlandezii sunt cei care te ajută, venind cu conceptul sisu, care-ți spune despre cum să te dedici și să perseverezi, indiferent de ceea ce se întâmplă. Iar dacă ai tot felul de obiceiuri proaste sau dacă simți că-ți pierzi controlul, apelează la suedezi. Pentru că lagom este soluția.

Hygge, Lagom și Sisu

Hygge este una dintre cele mai populare filosofii nordice. Dacă faci o căutare pe Google după acest cuvânt, vei vedea multe persoane care poartă pulovere ccălduroase, beau ciocolată caldă și se uită la stele. Hygge nu e un alt trend focusat pe lucrurile materiale. Hygge e un sentiment. Te poți simți hygge când ești relaxat, când te bucuri de o conversație interesantă cu un prieten, când îmbraci un sacou cool sau pur și simplu când privești focul din șemineu, în timp ce bei un vin bun.

Lecția 1: Petrece mai mult timp cu prietenii

Mulți danezi susțin faptul că în unele țări nu întâlnești hygge fiindcă oamenii sunt prea solitari. Prin contrast, danezii se întâlnesc cu prietenii mai des decât o fac alte popoare europene, iar sensul de comunitate e foarte important pentru mulți dintre ei.

Uneori, tot ceea ce trebuie să faci este să te înconjori de persoane care te înțeleg și te susțin, chiar dacă nu există un scop anume pentru care te întâlnești cu ele. Apreciază-ți prietenii și petrece mai mult timp cu propria familie. Aceasta este comunitatea ta, care-ți poate da putere și îți oferă sentimentul că aparții de ceva.

Lecția 2: Bucură-te de momentul prezent

Hygge nu e doar despre întâlnirea cu alți oameni. Este și despre cum să te bucuri de momentele trăite. Un fel de înțelegere a zicalei „trăiește-ți clipa”. Danezii cred că te poți bucura de viață dacă-ți construiești o atmosferă plăcută și confortabilă, înconjurându-te de mici lucruri care te fac fericit. Acestea pot fi date de lumina lumânărilor, de niște șosete călduroase, de o ceașcă de cafea bună, de muzica favorită etc. Ideea e să trăiești într-o atmosferă în care știi că te simți fericit.

Lecția 3: Muncește și bucură-te de viață în mod echilibrat

Hygge, Lagom, SisuSuedezii sunt de părere că fericirea constă într-o viață trăită cu moderație. Acesta e cel mai bun mod de a aduce echilibrul atât de necesar. Nu munci prea mult, altfel te vei epuiza. Nu cumpăra prea multe lucruri, altfel vei începe să fii obsedat de obiectele materiale, care nu te vor face mai fericit. Nu te îndopa cu prea multă mâncare de fast food, nu bea prea mult, nu procrastina în exces – despre asta e lagom.

Asta nu înseamnă că nu poți face toate aceste lucruri, dimpotrivă: poți face orice te face fericit. Dar cheia e să alegi întotdeauna calea de mijloc și să nu exagerezi în nicio privință. Această abordare simplă te poate ajuta să faci față multor probleme stresante care apar în mod cotidian.

Lecția 4: Nu renunța niciodată

Dacă lucrurile iau o turnură gravă, în mod sigur vei avea cum să beneficiezi de filosofia finlandeză sisu. Principiul poate fi descris prin neaoșul termen românesc „a avea c*aie”. Dar sisu e mai mult decât atât. Sisu este un concept aproape mistic, care presupune ca tu să fii eroul propriei tale povești.

Precum a spus cândva Winston Churchill, dacă treci prin iad, ar trebui să continui să mergi. Sisu consideră că orice ți s-ar întâmpla, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să rămâi puternic și plin de speranță.

Lecția 5: Alocă timp pentru propria persoană

Hygge nu presupune doar să-ți creezi o atmosferă plăcută și să te întâlnești cu prietenii, ci are în vedere și micile tradiții care te ajută să uiți de probleme și să te bucuri de viață. De exemplu, poți organiza o seară de jocuri, într-o anumită zi a săptămânii. Sau poți închiria o cabană undeva în munți, mergând acolo în weekend și deconectându-te de orice.

Întâlnește-te cu oamenii dragi și faceți împreună ceva care să vă facă plăcere. Puteți doar să purtați conversații, în fața unei beri. Sau poți deprinde un meșteșug, poți merge la un curs de gătit etc. Lucrurile pe care le faci cu mâinile sunt de un folos și mai mare, fiindcă aceste activități au darul de a te relaxa.

Lecția 6: Deconectează-te

Hygge, Lagom, SisuOamenii din ziua de azi petrec prea mult timp butonându-și telefoanele. Pentru mulți dintre noi, smartphone-urile și tabletele au devenit un fel de extensii ale corpului. Pe de o parte, aceste device-uri ne ajută în legătură cu aproape orice, de la comunicare la rezervarea de camere de hotel.

Pe de alta, cu cât mai mult timp petreci în lumea digitală, cu atât vei fi mai departe de viața reală. Iar hygge e despre cum să te bucuri de lucrurile reale, nu de cele virtuale. Închide-ți telefonul pentru câteva ore, aprinde o lumină difuză și citește o carte. Vei fi mai fericit.

Danezii acordă o atenție deosebită asupra tuturor lucrurilor care sunt conectate cu natura. Ei încearcă până și să aducă natura în propriile case, decorându-și locuințele cu obiecte de lemn, plante, roci etc. Toate aceste lucruri îi ajută să fie mai aproape de natură.

Lecția 7: Încearcă să găsești un echilibru

Multe dintre problemele care apar au o rădăcină comună: în mod cert, facem ceva nepotrivit și în cantități prea mari. Mâncăm prea mult, muncim prea mult, stăm prea mult cu ochii în e-mailuri, etc. Vrem să fim cei mai buni, în orice domeniu, vrem să facem multitasking în permanență și împingem lucrurile la limita extremă.

Apoi, în loc să fim mulțumiți de ceea ce am realizat, ne simțim epuizați și fără resurse, lucru care ne face să ne pierdem motivația. Lagom e un principiu care te poate ajuta să găsești un echilibru în orice, în așa fel încât să păstrezi resurse de energie și să te simți mai puțin stresat. Ai nevoie de chiar atât de mult? Ce-ar fi să ai nevoie doar de cât e suficient.

Lecția 8: Iubește ceea ce ești

Hygge, Lagom, SisuAr trebui să înțelegi că un stil de viață în exces are consecințele lui. Urmărim tot felul de vedete pe rețelele de socializare și ni se transmite subliminal cum și ce ar trebui să fim. Probabil, te-ai gândit adesea: „Ar trebui să exersez/lucrez/călătoresc/socializez mai mult. Am nevoie de o slujbă mai bună. Ar trebui să-mi cumpăr o mașină mai bună”.

Dar în loc să ofere un impuls motivațional, aceasta e o capcană care se transformă de multe ori într-un obstacol în calea fericirii. Nu iubim ceea ce suntem. Lagom ne învață că e foarte ok dacă nu ai un salariu de mii de euro și un iaht plin de playmate-uri. Unicul lucru care contează e să fii fericit cu tine însuți și cu ceea ce ai.

Pentru că lagom nu e despre țelurile personale. Moderația e bună pentru absolut orice. De exemplu, să spunem că-ți dorești o mașină mai mare, ca să te simți mai bărbat. Va trebui să cumperi de fiecare dată benzină mai multă, ceea ce înseamnă că vei cheltui bani mai mulți, mașina ta va produce mai multe noxe și își va aduce un aport mai mare la distrugerea mediului înconjurător. Cu cât cumpărăm mai mult, cu atât mai mult vom arunca și vom avea lucruri inutile în jurul nostru.

Lecția 9: Nu ezita

Un alt lucru foarte important este să rămâi în permanență activ și să nu eziți atunci când trebuie să iei o decizie. Filosofia sisu ne învață că a fi activi și în priză ne va ajuta să trecem peste obstacole. Încrede-te în tine însuți și, dacă vrei să faci ceva, fă-o! Nu te gândi de o mie de ori dacă ești bun sau nu: încearcă! Îți poți exersa abilitatea de a lua decizii rapide prin sesiuni de bungee jumping sau skydiving. Odată ce ți-ai învins temerile, te vei simți mai puternic, iar problemele zilnice nu ți se vor mai părea niște monștri.

Sisu ne învață să nu ne temem de greutăți. Sisu înseamnă să mergem mai departe, să privim înainte chiar dacă nu suntem siguri de succes. Sisu înseamnă să ai curaj și oricine ar trebui să îmbrățișeze această idee pentru a se simți mai puternic.

Cum să adopți principiile hygge, lagom și sisu în viața de zi cu zi

După cum observi, aceste trei principii filosofice privesc aspecte diferite ale vieții noastre, așa că nu e nevoie să alegi doar una dintre ele. Dacă te afli într-o situație în care trebuie să iei o decizie importantă, te ajută sisu. Dacă trebuie să te relaxezi și să-ți încarci bateriile, intervin hygge și lagom. Desigur, însă, îți va lua ceva timp până să începi să trăiești în conformitate cu aceste trei minunate concepte.

Citește și despre câteva trucuri dovedite științific că te fac fericit