Impactul căștilor asupra sănătății

Academia Barbatilor

Fie că ne place sau nu, căștile au devenit parte integrantă a vieții moderne. Le folosim în timp ce muncim sau pur și simplu pentru a ne relaxa, iar ele își dovedesc, fără-ndoială, utilitatea. Progresul tehnologic a adus pe piață căști din ce în ce mai performante, iar streaming-ul audio a căpătat din ce în ce mai mult teren în fața conținutului audio de tip mp3.

În același timp, a crescut numărul persoanelor care folosesc căști. Noi utilizatori sunt atrași de serviciile de streaming muzical (gen Spotify), de podcasturi și de audio-book-uri. Motivele sunt multe, dar printre acestea este și faptul că uneori ne dorim să ne mai și odihnim ochii obosiți de la atâtea display-uri, lăsând urechile să preia slujba acumulării de informații.

casti
Foto: Eugenio Marongiu

Căștile au început să fie folosite pe scară largă la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80, când au existat multe temeri în legătură cu efectele pe care le-ar putea avea asupra auzului. Ele au fost (și sunt) asociate cu pierderea auzului sau dezvoltarea tinitusului (o problemă medicală ce afectează milioane de oameni și care se manifestă prin țiuituri permanente în urechi), cu infecțiile de la nivelul urechii sau cu problemele provocate de ceara din urechi. La 40 de ani distanță, ne dăm seama că toate aceste probleme pot avea o oarecare legătură cu căștile, dar numai cu folosirea în exces a acestora.

Așadar, fie că le utilizează pentru job sau pentru relaxare, multe persoane apelează la căști în fiecare zi, așa încât impactul acestora asupra sănătății este un subiect important, ce merită dezbătut. Și există câteva date interesante ce provin de la utilizatorul modern de căști, care ne arată modul în care ar trebui să folosim acest device pentru a nu ne pune sănătatea și siguranța în pericol.

Lucruri benefice legate de utilizarea căștilor

Căștile te scapă de stres

Muzica ajută la reducerea stresului. Acesta este un subiect general, care se regăsește în toate studiile legate de utilizarea căștilor. Iar multe dintre aceste studii s-au făcut în urma măsurării tensiunii arteriale, a pulsului și a recuperărilor post-chirurgicale a pacienților care au fost supuși terapiilor muzicale și la care s-a constatat o îmbunătățire a analizelor medicale.

În mod similar, dar într-un scenariu diferit, studenții și elevii expuși la muzica clasică (sau la muzica aleasă de ei înșiși) au răspuns mult mai bine la situații stresante legate de examene. Se pare că aceste dispozitive reprezintă cu adevărat un mijloc de a reduce stresul în aceste dificile perioade existențiale pe care le traversează omenirea.

Căștile măresc productivitatea

casti
Foto: Trendsetter

Muzica ne face, de asemenea, mai productivi. Un studiu s-a axat pe performanțele chirurgilor care ascultă muzică în timp ce operează, demonstrând că o fac în mod semnificativ mai bine decât atunci când nu au un fond sonor: organismul lor nu e atât de stresat iar acuratețea și viteza de operare cresc. Iar performanțele se îmbunătățesc atunci când chirurgii ascultă muzica pe care și-o doresc, față de muzica aleasă la întâmplare.

Aceste lucruri nu se aplică, însă, la modul general, fiindcă există unele persoane care când învață pentru examene sau când se concentrează asupra unei activități preferă să aibă liniște. Însă fondul muzical asortat unei activități cu caracter repetitiv s-a dovedit a fi întotdeauna benefic pentru cei care desfășoară acea activitate.

Lucruri mai puțin benefice legate de utilizarea căștilor

Folosirea continuă a căștilor poate duce la pierderea auzului

Un sondaj ce a avut ca subiecți o mie de studenți olandezi a relevat faptul că 60% dintre aceștia exagerează cu purtarea căștilor în mod obișnuit. Comportamentul „riscant” se manifestă până în jurul vârstei de 25 de ani și are ca rezultat deteriorarea auzului.

Această tendință se reflectă și într-un sondaj realizat pe site-ul MTV, la care au răspuns o mie de persoane de toate vârstele. S-a demonstrat că un procent de 60% dintre aceste persoane au avut de-a face cu tinitusul în diverse momente ale vieții.

Un alt studiu interesant, la care au luat parte 50 de voluntari, arată că volumul la care acestea ascultau muzică în mod obișnuit era mult mai mare decât recomandabilul volum confortabil de ascultare. Acest lucru ne spune că, de regulă, oamenii ascultă muzică la un volum prea mare, supunându-se fără să-și dea seama unui inconfort auditiv. Prin urmare, căștile sunt sigure câtă vreme nu sunt utilizate în exces și la volume mari.

Căștile pun în pericol participanții la trafic

casti
Foto: info15305

Ascultarea de muzică la căști sporește riscul la care se expun participanții la trafic. Un studiu făcut în Statele Unite între 2004 și 2011 a identificat un mare număr de decese în care cei aflați în trafic purtau căști. Aceste cazuri au fost disecate apoi, pentru a se vedea dacă decesele au avut sau nu de-a face cu prezența căștilor. Majoritatea victimelor bărbați, până în 30 de ani, au fost lovite de mașini sau de trenuri pe care nu le-au auzit venind din cauza volumului tare al muzicii în căști.

Există o dezbatere continuă legată de siguranța rutieră asociată cu utilizarea căștilor de către pietoni și bicicliști, iar faptele demonstrează că o mulțime de tragedii se pot întâmpla din cauza muzicii ascultate la volum mare. Nu mai departe de acum câteva luni, un tânăr de 14 ani a fost spulberat de tramvai în București fiindcă traversa printr-un loc nepermis și purta căști în care muzica era dată la maxim. În februarie 2017, un tânăr de 20 de ani a murit călcat de tren în timp ce asculta muzică la căști, pe calea ferată. Iar exemplele nefericite pot continua.

Citește și: Cele mai bune căști cu noise canceling