Când pasiunea pentru cai devine mod de viață: interviu cu actorul Denis Ștefan

academia barbatilor

Am regăsit numele actorului Denis Ștefan în agenda evenimentului Haidook Summer Fest, programat să se întâmple weekendul acesta, de vineri până duminică, în locul numit Vârf la In (Crucea Runcu), Comuna Runcu din județul Dâmbovița.

Prezență constantă la evenimentele ecvestre, Denis va susține o demonstrație de dresaj natural cu un Uma, un cal pe care l-a salvat, îmblânzit și dresat ca un maestru.  Ne-am propus să aflăm mai multe despre pasiunea pentru cai transformată în stil de viață, despre proiectele sale și evenimentul Haidook Summer Fest. 

denis stefan haidook summer fest

Sursa foto: PR

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru cai?

Acum mai bine de 15 ani, am început să călăresc împreună cu câțiva prieteni cascadori, pregătindu-mă pentru diferite proiecte de film. Această perioadă a durat cam 5 ani, până când mi-am cumpărat primul cal și am început să studiez și în afară țării. A fost o perioada plină de aventuri și încercări, care dintre care mai distractive, dar și cu accidentele de rigoare. Cu cât încerci mai multe lucruri pe cal, surprizele plăcute și neplăcute se înmulțesc.

Când ți-ai dat seama că trebuie să fie mai mult decât o pasiune?  

Pe măsură ce înaintam în cunoașterea cailor, îmi dădeam seama că am nevoie ca această pasiune să devină o parte din modul meu de viață. Mă simt foarte bine în mijlocul cailor și acum nu-mi pot imagina viață fără ei. E ceva de care am nevoie zilnic și pentru care am sacrificat foarte multe, atât din punct de vedere profesional, personal și material.

Ești dresor, cascador, practici tirul cu arcul călare și arte marțiale ecvestre. Cum îți împarți timpul între dresaj, actorie și viața personală?

Așa cum îți spuneam, am inclus această activitate în profesia mea din dorința de a găsi timp pentru tot ce mi-am propus să fac pentru cai. Inclusiv programul de familie încercăm să ni-l facem în jurul cailor. Fiica mea călărește încă de la 2 ani  iar împreună cu soția mea plecăm la diferite evenimente ecvestre pe care le am în țară .

Te-a ajutat vocația ta de actor în dresura de cai?

Pot spune că m-a ajutat. Am folosit creativitatea din actorie și puterea de adaptare pentru a educa toți caii pe care i-am avut de antrenat în acești ani.

Cai Haflinger la Haidook Summer Fest
Sursa foto: PR

Proiectul tău numit Caii României are deja 6 ani și este foarte activ. Spune-ne mai multe despre el.

Programul Caii României este un proiect ce se adresează mai ales noilor proprietari de cai și dorește să le ofere informații despre cum își pot educa singuri propriul animal.  PROGRAMUL meu de dresaj are mai multe ramuri, oferim consultanță pentru achiziționarea cailor, servicii de dresaj pentru caii tineri sau recuperare comportamentală pentru cei mai maturi prin metoda dresajului comportamental.

Ținem workshop-uri în țară și demonstrații menite să învețe participanții, tehnici de dresaj pe care nu le pot învăța într-un centru clasic de echitație. De când am început programul, am lucrat personal cu peste 150 de cai din toată țara, din rase diferite, și am ajutat mulți iubitori de cai să pornească cu dreptul în această lume a echitației. Sper să putem în continuare să găsim sponsorii potriviți pentru a ne desfășura activitatea programului.

Știu că militezi pentru salvarea cailor supuși relelor tratamente, iar calul cu care participi la multe evenimente are o poveste impresionantă. Ce ne poți spune despre UMA?

Pe Uma am salvat-o acum 2 ani. Deși era o iapă foarte frumoasă, fusese clasată drept retivă, neantrenabilă și dată spre abatorizare. Am muncit timp de un an pentru a o aduce la nivel competițional și am participat cu ea la concursul internațional de dresaj western de la Wiener Neustadt, în septembrie 2017, unde ne-am clasat de 2 ori pe locul 5 și o dată pe locul 6.

Am dovedit, astfel , că și un cal la care se renunțase poate face performanță chiar într-o disciplină pentru care nu fusese format ca rasă.  Uma este un cal de sport românesc. Din păcate, foarte puțini oameni au dorit să ajute în acest proiect, așa că în afara unor buni prieteni care mi-au furnizat logistică pentru deplasare și o parte din costurile de întreținere, a trebuit să mă bazez tot pe surse proprii și, culmea, pe ajutoare ale unor sponsori americani și italieni.

Din păcate, în România încă nu se înțelege că pregătirea unui cal pentru o competiție, mai ales a unui cal cu un istoric complicat, necesită un efort susținut, fără de care nu este posibilă o prezența decentă. Sper că odată cu Uma să mai facem un pas înainte spre a gândi de două ori înainte de a pune un astfel de animal pe lista de abatorizare.

Apropo de evenimente, am aflat că vei avea un moment special în cadrul HAIDOOK SUMMER FEST 2018. Ce ne poți spune despre eveniment?

Voi face în cadrul evenimentului amintit 3 demonstrații. Prima demonstrație va fi de dresaj artistic-garucha (faimoasa suliță spaniolă). Al doilea moment include arme diverse: arc, bici, suliță, macetă și va fi prezentat cu Ardo, primul meu cal. Evident, nu putea lipsi demonstrația de dresaj western cu Uma. Sper ca iubitorii de cai să aprecieze efortul depus de aceste animale superbe.

Există în România interes pentru echitație? Este un hobby scump?

În ultimii 5 ani, interesul pentru activitățile ecvestre a crescut exponențial. Cred că suntem pe drumul cel bun, dar o să vedem efectele cam în 5 ani, dacă trend-ul ascendent se menține. Călăria este un hobby scump pentru că implică un animal ce are niște cerințe speciale, iar echipamentele profesionale sunt la fel de scumpe, ca în orice sport. Satisfacțiile și beneficiile acestui sport surclasează, însă, costurile.

Care sunt primele 3 sfaturi pentru o persoană care dorește să practice echitația că hobby?

Mi-aș dori să văd mai multă răbdare în a-și atinge scopurile și mai mult realism cu privire la așteptările pe care le au cei care își cumpără un cal sau cei care își încep aceasta călătorie. Progresul în călărie se măsoară în ani, nu în săptămâni.

Unde pot învăța să călăresc?

La orice club de echitație sau pensiune ecvestră din apropierea voastră, dar trebuie să va interesați dinainte dacă pensiunea oferă doar plimbări călare sau și lecții tehnice. De obicei este mai bine să începeți la un centru specializat.

Ce învățăm de la cai?

Tot ce sunteți deschiși în a învața, dar, ca regulă generală, dacă reușești să înțelegi caii vei deveni un om mai bun și în alte arii ale propriei personalități.

Sursa foto: PR

Cui i se adresează terapia cu ajutorul cailor?

Caii au capacitatea de a fi un burete emoțional, de a empatiza și, de aceea, se folosesc cu succes atât în cursurile cu persoane cu dizabilități, cât și în cursuri obișnuite de leadership sau explorare emoțională. Cred că toți putem beneficia de ce au ei de oferit, trebuie doar să avem răbdare.

 


Dacă Haidook Summer Fest ți-a trezit interesul, îți lăsăm aici agenda evenimentului.

Prima zi a evenimentului Haidook Summer Fest15 iunie 2018, va fi dedicată pasionaților și practicanților de călărie care își vor demonstra abilitățile în prima etapă a concursului de Working Equitation.  Această primă zi a concursului se va axa pe disciplina dresajului. În plus, cei prezenți vor asista la o serie de antrenamente ale artiștilor care vor performa în arenă în zilele de sambătă și duminică.

Cea de-a doua zi16 iunie 2018, va fi ziua în care Răzvan Popescu și Flick Domnu’ Rimă, gazdele evenimentului vor da startul demonstrațiilor ecvestre. Ei îi vor binedispune pe cei prezenți cu rime inspirate și povești culese din rândul localnicilor despre haiducie. Este ziua în care vom vedea în acțiune mari maeștri ai momentului, printre care și Miron Bococi și Denis Ștefan. Ei ne vor delecta cu eleganța dansului ecvestru și în același timp ne vor ține cu sufletul la gură în momente spectaculoase cu acrobații și cascadorii călare. Cu această ocazie spectatorii vor descoperi Djighit-ul, reprezentat de o serie de acrobații ecvestre inspirate din tehnică mongolă de călărie, păstrate de pe vremea lui Genghis Khan.
În același timp, sâmbătă concursul de Working Equitation va continuă cu proba de îndemanare.

Ziua de duminică, 17 iunie 2018, va fi dedicată copiilor. Programul va cuprinde demonstrații de Voltije, gimnastică pe spinarea calului aflat în mișcare la lonjă, aduse în arenă de Asociația Bate Șaua, urmate de un moment dedicat atelajelor trase de ponei, și de un nou moment marca Miron Bococi. Ziua și festivalul se vor încheia cu un basm autentic românesc pus în scenă de  Basme cu Cai. Ziua va marca și finalul competiției de Working Equitation, prin de festivitatea de decernare a premiilor.

Noutăți despre eveniment găsești aici:
·       site-ul oficial al festivalului: http://haidook.ro/
·       pagină de Facebook https://www.facebook.com/Haidook/

Evenimentul este organizat de Asociația Ride Wild Carpathia, în parteneriat cu Federația Romană de Turism Ecvestru.

haidook summer fest