Întrebări pe care să le pui doctorului atunci când ai 30 de ani

Academia Barbatilor

Ai ajuns la 30 de ani (sau i-ai depășit deja). O perioadă minunată, de maturizare deplină, care vine la pachet cu o mulțime de schimbări în viața personală și profesională. Dar și, atenție!, în privința sănătății. Glumele legate de mahmureala de după beție încep să nu mai fie la fel de amuzante, pentru că, parcă-parcă, efectele încep să fie din ce în ce mai vizibile. Iar țintele pe care ți le setezi la sală? Hmmm, parcă sunt ceva mai greu de atins, e nevoie de ceva mai multă muncă.

întrebări pe care să le pui doctorului
Foto: 123rf.com

Medicii explică faptul că, estimativ, la vârsta de 30 de ani, performanțele fizice ale bărbaților încep, încet-încet, să descrească: masa musculară, funcțiile fizice, sănătatea cardiovasculară și așa mai departe. Descreșterea este de circa un procent anual. Când ajunge la 30 de ani, un bărbat își pregătește organismul pentru 50, 60 și 70 de ani. Obiceiurile de zi cu zi și forma în care se menține vor rămâne cu el pentru tot restul vieții.

Nu există presiuni. Înainte de a începe să-ți faci griji, amintește-ți că cel mai bun mod prin care să te pregătești pentru a fi fericit este să ai o abordare proactivă. Asta presupune, printre altele, și să faci vizite la doctorul de familie, pe care să nu eziți să-l întrebi lucruri care te ajută să înțelegi ce se întâmplă cu organismul tău.

Iată câteva discuții pe care ar trebui să le ai cu medicul tău, la împlinirea vârstei de 30 de ani:

Care ar trebui să fie greutatea mea optimă?

întrebări pe care să le pui doctorului
Foto: Pixabay

În special dacă ai un job de birou, e posibil să te trezești că stai după program, zi după zi. Și deși cândva obișnuiai să-ți găsești motivația la sală ori dimineața la prima oră, ori seara, după ora 6, probabil în aceste zile pline te vei simți lipsit de energie. Sau, poate că acum ai o familie, așa că fiecare minut de după orele de serviciu îi este dedicată partenerei și copilului. Acest lucru se poate traduce în câteva kilograme în plus, care se adaugă în jurul taliei, pe post de colăcei.

Pe lângă ideea de a purta haine ceva mai lejere, cardiologii spun că orice creștere în greutate este o veste proastă pentru starea generală de sănătate. De fapt, când pui kilograme în plus crește automat riscul de a dobândi diabet, atacuri de cord și cancer. Vestea bună este că, fiind tânăr, e mai ușor să slăbești. De aceea, sugestia este să-ți întrebi doctorul în legătură cu greutatea ideală pe care trebuie să o ai, în conformitate cu constituția ta. Având această informație, vei avea o țintă pe care trebuie să o atingi, urmând să desfășori activități fizice în consecință.

Fac suficient de multă mișcare?

întrebări pe care să le pui doctorului
Foto: 123rf.com

E posibil ca, dacă nu-ți pui pulsul la treabă, crescându-l de cel puțin 3-4 ori pe săptămână ca urmare a unor exerciții fizice care durează măcar 45 de minute, să ai toate șansele să dai startul unor probleme cu inima. După 30 de ani, majoritatea bărbaților încep să aibă tot felul de griji și probleme, de la carieră la familie, părinții care îmbătrânesc și alte asemenea responsabilități, ceea ce le îngustează timpul alocat exercițiilor fizice.

Chiar și-așa, medicii consideră că a rămâne activ din punct de vedere fizic este cea mai proactivă măsură pe care o poate lua un bărbat. Pe măsură ce îmbătrânim, metabolismul nostru încetinește, iar nivelul hormonal se schimbă. De aceea e atât de important să ne menținem în formă. Mișcarea fizică reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit, reglează tensiunea arterială, nivelul energetic ș.a.m.d.

Sunt peste măsură de stresat?

întrebări pe care să le pui doctorului
Foto: Pixabay

Ia în calcul tot ce ți s-a întâmplat în al treilea deceniu de viață: ai terminat o facultate, probabil te-ai mutat undeva, poate ți-ai cumpărat o casă, ai întâlnit dragostea vieții tale și v-ați căsătorit, poate chiar a apărut un copil. Următorul deceniu va continua în acest rollercoaster de evenimente importante, iar pe lista ta de sarcini vor apărea multe altele.

La începutul vârstei de 30 de ani, mulți bărbați se lansează cu adevărat în carieră, cimentează relația cu partenera și întemeiază o familie. Aceste schimbări, foarte pozitive de altfel, pot crește nivelul stresului unui bărbat. Iar acest gen de stres nu afectează doar mintea ci și corpul. Fii foarte atent la factorii de stres și întreabă-ți doctorul despre tehnicile de reducere a acestuia.

Pot avea un scor de calciu coronarian?

Scorul de calciu reprezintă un marker de încărcare aterosclerotică a arterelor coronare. Rezultatul unei investigații de acest fel indică gradul de calcifiere a vaselor de sânge, fiind un indicator pentru un posibil risc crescut de infarct miocardic. Este o investigație recomandată în special persoanelor care nu prezintă simptomele unei boli coronariene, dar care au factori de risc, precum hipertensiune arterială, nivel crescut ale lipidelor sangvine, tulburări metabolice sau predispoziții genetice.

Bărbații înțeleg, astfel, factorii unici care pot duce la producerea unui infarct. Când ai 30 de ani, e posibil ca acest scor să fie zero. Dacă nu e, poți lua informația drept un indicator care să te îndemne la schimbări semnificative în stilul de viață, de la dietă la exercițiile fizice.

Beau prea mult?

alimente care-ți pot ucide erecțiile
Foto: Pixabay

Sigur că, probabil, la 20 de ani nu ratai nicio ocazie de a intra într-un bar. Au existat nenumărate motive, cele mai fericite fiind acelea de a sărbători victoriile (de orice fel) cu prietenii. Dar cum probabil orice bărbat ajuns la 30 de ani știe deja (și cum o voce interioară îi șoptește de fiecare dată), orice e bun dacă se face cu moderație.

E o regulă pe care bărbatul de 30 de ani trebuie s-o urmeze, pentru a nu-și pune în pericol sănătatea. Care, în cazul alcoolului băut în cantități prea mari, poate aduce probleme pentru ficat și inimă – asta pentru a le menționa doar pe cele mai importante organe. Dacă ești de părere că ar trebui să reduci băutura, poartă o discuție sinceră cu medicul și întreabă-l ce e de făcut și care e cea mai bună strategie care trebuie abordată.

E necesar să-mi actualizez vaccinurile?

Poate că ai început deja să te interesezi mai degrabă de vaccinurile propriilor tăi copii, în cazul în care aceștia au apărut deja pe lume, dar ia în calcul ca, la 30 de ani, să verifici și tu dacă e cazul să-ți faci vreun vaccin. Cel mai recomandabil la această vârstă este vaccinul HPV, cel care te protejează de papilomavirus, care infectează epiderma și membranele mucoase ale omului, putând duce, în cazul bărbaților, la cancer cervical și genital. Te mai poți vaccina anti-tetanos, anti-difterie și anti-pertussis (împotriva tusei convulsive).

Am un (dez)echilibru hormonal?

Discuțiile în jurul hormonilor feminini sunt la ordinea zilei, dar bărbații au și ei câte ceva de dezbătut în această zonă pe măsură ce înaintează în vârstă. Uneori te poți trezi lipsit de energie, deprimat, fără dorințe sexuale, cu kilograme care încep să se adune în plus și cu alte asemenea probleme neplăcute.

În acest caz ar trebui să ai o discuție cu medicul pentru eventualitatea unor analize hormonale care vizează, în principal, nivelul de testosteron, cortizonul, insulina și tiroida. Ține minte că dansul permanent al hormonilor trebuie să fie cât se poate de echilibrat pentru a avea o sănătate perfectă.

De ce am probleme în dormitor?

întrebări pe care să le pui doctorului

Odată cu creșterea numărului de lumânări pe care le înfigi în tort de ziua ta s-ar putea să începi să ai probleme legate de prietenul cel mic din pantaloni. Erecțiile. Mulți bărbați nu au probleme cu ele, dar sunt destui care au. Partea bună e că nu trebuie să-ți faci griji, fiindcă există rezolvări medicale pentru lipsa (temporară a) erecțiilor.

De fapt, sunt studii care spun că disfuncțiile erectile la bărbații de peste 30 de ani sunt normale. Și asta din cauza descreșterii nivelului de testosteron. Dacă-ți faci niște analize în acest sens poți, împreună cu medicul, să pui la cale un plan de „recuperare” a erecțiilor și de revigorare a performanțelor din așternut.

Citește și: 7 lucruri pe care doctorii le prescriu uneori pe post de medicamente