Ionel Burtea: „Vreau să devin unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul prelucrării fructelor de pădure”

Academia Barbatilor

Ionel Burtea e unul dintre tinerii antreprenori români care demonstrează în fiecare zi nu doar că are mare încredere în propriul său business ci și că, la 22 de ani, are perspectiva de a ajunge sus în lumea afacerilor prin inteligență, strategie și, nu în ultimul rând, fler. Ionel a avut ideea de a cultiva pe o suprafață de 5 hectare din Țicleni, județul Gorj, orașul său natal, mure și zmeură. A mizat astfel pe o afacere cu fructe de pădure, înființând compania Abund Berry, care produce și comercializează cu succes atât vin de mure cât și fructe de pădure proaspete, atât de cerute de către cofetării, restaurante și consumatori.

De unde a venit ideea de afacere?

Ideea a pornit de la propria nevoie: consum foarte multe fructe. În copilărie am crescut cu mure și zmeură din grădina bunicilor, pe care o am și în prezent. Am început cu o suprafață mai mică, un hectar. De la începutul business-ului mi-am propus nu doar să cultiv fructele proaspete ci să le și prelucrez în produse sănătoase.

Cât a durat până când ai decis sa pui în aplicare această idee?

Nu am stat foarte mult timp pe gânduri, am cântărit bine toate riscurile și am decis ca în două luni să încep implementarea proiectului.

De ce ai ales acest domeniu?

Întotdeauna mi-a plăcut să fac lucruri care lasă un impact în urma mea și care aduc beneficii oamenilor. Sunt pasionat de antreprenoriat încă din adolescență

Unde ți-ai propus să duci acest business în următorii 5 ani?

Mi-am propus ca prin acest business să devin unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul prelucrării fructelor de pădure de pe piața autohtonă, dar și din Europa. Pe plan secundar, mi-aș dori să pot crește gama de produse finite marca Abund.

Care este modelul tău antreprenorial? Dar moral?

Din punct de vedere antreprenorial nu am un model anume, urmăresc mai mulți oameni de succes care mă inspiră cu poveștile lor de business. Pot spune că Elon Musk e un reper pentru mine la acest moment pentru că se diferențiază întotdeauna prin inovație. La 13 ani, am primit de la mama mea cartea lui Robert Kiyosaki, “Tată bogat, tată sărac”. A avut un impact enorm asupra mea. M-a inspirat și mi-a creionat drumul pe care îl urmez acum, iar de la această carte am început să citesc toată colecția. Mai pot da exemple de foarte multe cărți însă important este să citești și să aplici. Dacă aceste două lucruri nu sunt complementare, cititul este irelevant. Aplicabilitatea lucrurilor învățate este cel mai important lucru.

Consideri că ai făcut greșeli până acum în business? Care sunt acelea?

Îmi place să spun că sunt suma greșelilor pe care le-am făcut. Până în prezent, nu am făcut greșeli care să mă afecteze într-o proporție semnificativă sau pe care să nu o pot repara. Cred că prin greșeli învățăm foarte multe lucruri.

Care este secretul unei afaceri de succes?

Nu există un secret al afacerii de succes. Cred cu tărie că o afacere de succes are la bază o viziune clară și o echipă care depune foarte multă muncă.

Ce sfaturi te-au ajutat la începutul carierei şi de la cine le-ai primit?

Nu am primit neapărat sfaturi de la oameni, dar am încercat să mă documentez foarte mult în legătură cu cei care au dezvoltat proiecte antreprenoriale de succes.

Există lecții pe care le-ai învăţat de la propria afacere?

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că întotdeauna trebuie să ne adaptăm după cerințele pieței și să punem accent pe aspectele pozitive iar feedback-ul negativ să fie folosit doar în sens constructiv. Sunt multe lucruri pe care urmează să le învăț pe parcursul acestui business, îmi place să spun că îmi fac MBA-ul în acest Start-up.

Care este motto-ul după care te ghidezi în afaceri?

Nu am un motto însă mi-am propus să exploatez toate oportunitățile care apar

Care este cartea preferată?

Biografia lui Elon Musk

Care ar fi ingredientele pentru o afacere de succes?

Așa cum am mai spus, viziunea și munca susținută pentru un proiect în care crezi cu adevărat.

Care sunt cele mai importante 3 sfaturi pentru un tânăr care dorește să pornească o afacere?

Să nu îi fie teamă: de start, de a învăța zilnic și de neprevăzut. Și, desigur, să aibă multă răbdare.

Ce te motivează?

Mă alimentează cu energie pozitivă faptul că reușesc să creez lucruri semnificative și, mai ales, să îi văd pe cei din jurul meu că se bucură de ceea ce am creat prin acest business. Toate acestea reprezintă motivație pură pentru mine.

Care este programul obișnuit de lucru într-o zi a săptămânii?

Nu există un program de lucru obișnuit. Fiecare zi este o provocare în acest business, diferă de la zi la zi.

Ce faci în weekend-uri?

Weekend-ul este împărțit între momente de creație și cele de relaxare. Îmi place să fac poze, cea mai mare parte a conținutului vizual de pe paginile de social media Abund Berry și Melissimo este făcut de mine. Îmi place să citesc reviste și o diversitate de articole, de la politică până la istorie și economie.

Care este cel mai important avantaj în a fi antreprenor?

Să fii antreprenor înseamnă că ai ocazia să te dezvolți independent și extrem de rapid, o șansă pe care nu mulți oameni o văd sau pe care nu mulți sunt dispuși să și-o asume. Este modul prin care poți să faci o schimbare rapidă într-o societate care are nevoie de proiecte sustenabile.

Dar dezavantaj?

Cel mai mare dezavantaj este faptul că atunci când devii antreprenor în România te lovești cu adevărat de birocrația și mentalitatea care s-a format în trecut. Sunt extrem de mult aspecte inutile care te încetinesc din demersul tău. Însă și aici este o provocare: să reușești să vezi dincolo de aceste bariere

Care ar fi titlul din presă, legat de afacerea ta, care te-ar face un antreprenor de succes?

Îmi place mult să mă proiectez la viitor, dar știu că nu asta mă va duce unde mi-am propus. Știu că muncind suficient și fiind motivat voi putea trece într-o zi, poate peste 30 de ani pe la Unirii cu un ziar în mână pe care să scrie „Abund Berry a devenit oficial unul dintre cele mai tinere business-uri unicorn din România”.