Istoria din spatele unor obiceiuri legate de moda pentru bărbați

Academia Barbatilor

Istoria modei a traversat multe momente bizare (precum cel în care ne aflăm chiar acum). De-a lungul timpului s-au format atât unele obiceiuri care au supraviețuit veacurilor cât și altele care au fost abandonate, din diverse motive. În cele ce urmează ne vom referi la cinci dintre acestea, care au vizat și vizează bărbații.

De ce poartă bărbații cravate

Așa arătau primele cravate, după moda mercenarilor croați

Cravatele nu țin de cald, nu sunt practice și sunt destul de inconfortabile. Și atunci… de ce le purtăm? Istoricii cad de acord asupra faptului că acest accesoriu masculin a căpătat notorietate în jurul anilor 1600, în timpul Războiului de 30 de ani. Pentru a avea parte de ajutor în război, Regele Louis al XIII-lea a angajat mercenari croați care purtau bucăți de cârpă agațate de gât, acestea acoperind partea superioară a hainelor. Regelui i-a plăcut foarte mult acest accesoriu, l-a preluat și l-a introdus inițial în ținuta pentru întâlnirile formale de la palat, numindu-l după mercenarii croați: cravate.

Interesant este că în Croația, în fiecare an se sărbătorește pe 18 octombrie Ziua Cravatei. În anul 2003 această sărbătoare a fost scoasă în lumina reflectoarelor de prezentarea unei cravate lungi de 808 metri, pe care croații au înfășurat-o în jurul amfiteatrului roman din localitatea Pula.

De ce purtăm verighetele pe degetul inelar

verighetaVerigheta e pusă pe al patrulea deget de la mâna stângă. Dar te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care „aterizează” fix acolo? Tradiția aceasta datează din vremea romanilor. Aceștia credeau că există o venă care vine direct de la inimă în degetul inelar. O numiseră vena amoris (vena iubirii) și, în mod firesc, inelul de căsătorie ajungea pe acel deget. Ca fapt divers, medicina modernă a demonstrat că există câte o venă care pleacă de la fiecare dintre cele zece degete și se conectează cu inima.

De ce nasturii hainelor bărbaților sunt pe partea opusă nasturilor hainelor femeilor

Desigur, ai remarcat de mult că femeile au nasturii pe partea stângă a hainelor și probabil te-ai întrebat de ce. Există o explicație istorică pentru acest lucru: nasturii au fost inventați în secolul 13 și erau, ca orice nouă tehnologie, foarte scumpi. Femeile înstărite nu se îmbrăcau singure ci aveau servitoare care făceau acest oficiu. Cum majoritatea oamenilor erau dreptaci, era mai simplu ca cineva care stă în fața ta să te încheie la nasturi dacă aceștia erau așezați pe partea stângă.

Cât despre cămășile bărbătești, istoricul de modă Chloe Chapin dă „vina” pe militari. „Accesul la armă a schimbat total lucrurile. O armă aflată în interiorul unui surtuc sau a unei cămăși trebuia accesată cât mai rapid iar acest lucru se făcea mult mai ușor dacă nasturii erau pe partea dreaptă”.

Când au încetat bărbații să poarte tocuri

tocuriO pereche de tocuri înalte este unul dintre simbolurile feminității și a frumuseții feminine. Doar că, pe vremuri, tocurile făceau parte și din garderoba bărbaților. Elizabeth Semmelhack, de la Muzeul Bata din Toronto, spune că „Tocurile au fost purtate secole în șir în Orientul Apropiat, acestea venind în ajutorul soldaților care căpătau astfel o poziție mai bună pentru a trage cu arcul”. Prin secolul 15, când s-au intensificat schimburile culturale persano-europene, aristocrații europeni au preluat moda pantofilor cu toc, drept simbol al prosperității. Conform lui Semmelhack, elitele au abordat mai mereu articole de îmbrăcăminte deloc confortabile pentru a-și exhiba statutul privilegiat.

Mai târziu, bărbații au renunțat la tocuri tocmai pentru că acestea le erau extrem de incomode. Sexismul a făcut însă ca femeile să continue să le poarte, ca pe un semn ce făcea parte integrantă dintr-un concept de „dezirabilitate” pe care ele alegeau să-l perpetueze.

De ce unii bărbați poartă pantalonii în vine

saggingÎn 2014, municipalitatea din Ocala (Florida) a dat o lege prin care interzicea practica purtării pantalonilor în vine – mai precis sub talie, cu vedere la… fund – pe o proprietate aparținând orașului. Amenda stabilită: 500 $ sau închisoare șase luni.

Pedepse similare au fost menționate din New Jersey în Tennessee iar raționamentul din spatele acestor „legi” este că purtatul pantalonilor în vine reprezintă o periculoasă lipsă de auto-respect și o promovare a culturii de bandă, un simbol al declinului moral. Dar… de unde provin originile acestui obicei?

Conform istoricului Tanisha C. Ford, de la Universitatea Massachusetts, originea sagging-ului nu poate fi cunoscută cu exactitate. Dar există două teorii. Prima vine de la pușcăriași, cărora li se interzice să poarte curele în închisoare, prin urmare își țin mai mereu pantalonii în vine. A doua teorie este că pușcăriașii poartă pantalonii atât de jos pentru a oferi un semnal de disponibilitate condamnaților care ar putea fi interesați de sexualitatea lor.