Jeff Bezos, miliardarul îndrăgostit de Star Trek

Academia Barbatilor

Jeff Bezos. Până de curând, cel mai bogat om al lumii. Un divorț costisitor (35 miliarde) l-a detronat, de acest fapt profitând Bill Gates, care a preluat din nou sceptrul „puterii” financiare. Dar nu despre asta ne-am propus să vorbim în cele ce urmează, ci despre mister Bezos, fondatorul site-ului Amazon și inventatorul multor altor lucruri care i-au adus faimă și bani. Cu o avere netă de 108,7 miliarde de dolari, Jeff Bezos e unul dintre cele mai interesante personaje ale planetei. De ce?

Tatăl rătăcitor

298996 05: Jeff Bezos, Founder & Ceo Of Amazon.Com, Poses For Portrait January 1, 1997 In Seattle, Wa. (Photo By Paul Souders/Getty Images)

Bezos s-a născut pe 12 ianuarie 1964 în Albuquerque, New Mexico, fiind copilul cuplului Jacklyn Gise Jorgensen și Ted Jorgensen, în momentul nașterii mama lui având doar 17 ani. Părinții lui au divorțat la 17 luni de la căsătorie, când micuțul Jeff avea un an. Trei ani mai târziu, Jacklyn s-a măritat cu un imigrant cubanez, pe nume Miguel Bezos. Apoi s-au mutat cu toții în Houston, acolo unde Jeff și-a petrecut copilăria.

Tatăl biologic al lui Jeff, Ted Jorgensen, a pierdut legătura cu soția și fiul lui după divorț. În anul 2013, un ziarist de la Bloomberg Businessweek a vrut să-l cunoască pe Ted, care a aflat astfel cu uimire că este tatăl lui Jeff Bezos. El nici măcar nu-și mai amintea numele fiului său și nu știa că acesta e în viață. Ted și-a exprimat dorința de a-l vedea, însă Jeff nu l-a întâlnit încă pe tatăl său biologic.

Un copil ingenios

În copilărie, lui Jeff îi plăcea să facă experimente de tot felul. La un moment dat a construit un aeroglisor dintr-un aspirator și o umbrelă acoperită cu folie de aluminiu, ca parte dintr-un proiect ce presupunea prepararea mâncării utilizând energia solară. De asemenea, și-a construit propriul infinity-cube, deoarece mama lui nu-și permitea să-i cumpere unul. Și și-a setat o alarmă electrică pentru a nu le permite fraților lui vitregi, Christina și Mark, să intre în camera lui.  

Bunicul, ca model

Bunicul din partea mamei, Lawrence Preston Gise, era directorul instituției US Atomic Energy Commission din Albuquerque. S-a pensionat devreme și a trăit pentru tot restul vieții la ranch-ul familiei sale din Texas. Acolo și-a petrecut Jeff verile, de la 4 la 16 ani. Gise a avut o influență considerabilă asupra gândirii nepotului său, iar una dintre lecțiile pe care i le-a dat – și de care își amintește Bezos – a fost că „e mai greu să fii bun decât deștept”.

Bezos a moștenit de la bunicul său și ușurința de a se descurca în afaceri pe cont propriu. Mai ales că ferma se afla în mijlocul pustietății, mașinăriile se stricau adesea iar seniorul era nevoit să se descurce de unul singur pentru a le repara. Mai mult, într-o vară Gise și Jeff au construit împreună o casă.

Experiența McDonald’s

La vârsta de 16 ani, Bezos s-a angajat la McDonald’s, în acea perioadă învățând să lucreze sub presiune, dar și câteva lucruri legate de serviciul clienți, care aveau să-i folosească mai târziu. Bezos era fascinat despre modul în care puteau fi automatizate lucrurile într-un restaurant de tip fast-food, de aici apărând și pasiunea lui pentru inovațiile tehnologice.

jeff bezos
MacKenzie, o relație care l-a costat scump pe Bezos

În 1992, Bezos a lucrat pentru D.E. Shaw, o companie de investiții, unde a cunoscut-o pe MacKenzie Tuttle, care lucra ca cercetător asociat în aceeași firmă. Un an mai târziu, cei doi s-au căsătorit și, la un an după ce s-au mutat în Seattle, Bezos a înființat compania Amazon. Cei doi au patru copii (trei băieți și o fată, aceasta fiind adoptată din China). În ianuarie 2019 s-a pronunțat divorțul dintre Jeff și MacKenzie, unul „amiabil” după cum a declarat Bezos, dar extrem de costisitor pentru el.

De la Cadabra la Amazon

jeff bezos

După ce i-a venit ideea de a deschide o librărie online, Bezos a înregistrat domeniul relentless.com, dar după ce prietenii i-au spus să acesta sună „sinistru”, s-a răzgândit optând pentru „Cadabra” (ca în Abracadabra).

Numai că, atunci când avocatul pe care l-a sunat pentru a înregistra compania Cadabra i-a spus că acest nume ar putea însemna ceva complet diferit, Bezos s-a decis, în cele din urmă, la numele Amazon, parțial fiindcă acesta începea cu litera A. Amazon venea, evident, de la numele fluviului sud-american, unul cu foarte mulți afluenți. Bezos a păstrat și domeniul relentless.com, care direcționează către amazon.com și în ziua de azi.

După ce amazon.com a devenit domeniu public și a crescut rapid, averea lui Bezos a ajuns la 54 milioane dolari, în 1997. Un an mai târziu, Bezos a investit 250 de milioane în Google, devenind unul dintre primii acționari ai mega-companiei. Peste încă un an, averea lui crescuse la 10 miliarde, Jeff intrând pe lista Forbes a celor mai bogați oameni din lume.

Cel mai rău angajator

jeff bezos

Pe 5 august 2013, Bezos a anunțat că a cumpărat ziarul The Washington Post, pentru suma de 250 milioane de dolari cash, prin compania lui, denumită Nash Holdings. El a reinventat apoi publicația, optimizându-i platformele de online și mobil. La trei ani de la achiziție, ziarul a crescut în audiția online, începând să facă profit.

Cu toate astea, Bezos nu părea să fie chiar cel mai bun dintre angajatorii lumii. Sharan Burrow, reprezentanta sindicatului International Trade Union Confederation, a spus în 2014 că „Jeff Bezos reprezintă lipsa de umanitate a angajatorilor care promovează modelul corporatist american. Mesajul legat de afacerile mari se întoarce împotriva ta dacă ai de gând să-ți tratezi prost angajații”. Consecința? La al treilea congres ITUC World, desfășurat în Berlin, în anul 2014, Bezos a câștigat titlul neoficial de „cel mai rău angajator din lume”. 20.000 de persoane ce reprezintă interesele a 180 milioane de angajați din 161 de țări au votat în acest top din care au mai făcut parte alți opt „boși”.

A finanțat o expediție secretă

În martie 2012, Bezos a dat undă verde unei expediții secrete pentru recuperarea motoarelor navetei spațiale Apollo 11 care a dus pentru prima oară spre lună trio-ul de astronauți Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins. După epuizarea totală a motoarelor navetei, acestea fuseseră aruncate în Oceanul Atlantic și, din cauza forței impactului și a greutății lor, motoarele s-au spart în bucăți.

O echipă de cercetători, finanțată de Bezos, a recuperat câteva dintre acestea de pe fundul Atlanticului, dar mulți au fost sceptici că rămășițele aparțineau cu adevărat navetei Apollo 11. Și totuși, în urma examinărilor făcute de specialiștii de la Kansas Cosmophere and Space Center, din Hutchinson, s-a dovedit că era vorba despre fragmente ale motorului numărul 5 de pe Apollo 11.

Jeff Bezos a jucat în Star Trek

jeff bezos
În dreapta, Jeff Bezos

În fine, ca fapt divers, Jeff Bezos este un mare fan al seriei Star Trek, dorința lui secretă fiind de a căpăta un rol în acest serial. Aceasta s-a împlinit, Bezos intrând în pielea unui extraterestru în al treilea epidod al seriei – Star Trek Beyond. Cu toate acestea, el este aproape de nerecunoscut, make-up artiștii lucrând ore bune la machiajul său de alien. Prezența lui se reduce, de altfel, la doar 8 secunde, timp în care apucă să spună „Speak normally”.

Și pentru că Bezos e un fan al serialului Star Trek, asistentul vocal Alexa, de la Amazon, e inspirat de computerul de pe nava Enterprise, cel care le știa pe toate.

Citește și: 7 lecții de viață de la Bill Gates, care să te ajute în afaceri