Jurnal de World Cup 2018: 5 fotbaliști care pot face istorie în Rusia

Academia Barbatilor

Ne apropiem de finalul etapei grupelor la World Cup 2018 și, încet-încet, avem echipele calificate în optimi. Nu e deloc un turneu rău, multe partide au fost pe muchie de cuțit, goluri multe, realizări tehnice de calitate și, peste toate, această tehnologie video care se transformă în apostolul dreptății și, de multe ori, schimbă soarta partidelor, înlăturând erorile umane ale arbitrilor din teren.

Cristiano Ronaldo avusese un început fulminant, depunându-și clar candidatura la titlul de cel mai bun jucător al turneului. Dar, odată cu meciul Portugalia – Iran, în care a ratat un penalty, ba chiar lusitanii au fost la un pas de a fi eliminați, starul din Madeira și-a mai pierdut din strălucire. Care sunt celelalte vedete care au ridicat capul la acest Mondial, dorindu-și să stea în aceeași linie cu Ronaldo? Să-i trecem în revistă și să-i urmărim în continuare cu atenție:

Luka Modric (Croația)

modricMijlocașul lui Real Madrid a venit cu încredere la națională, după ce i-a ajutat pe Los Blancos să câștige un nou trofeu Champions League iar forma lui fantastică s-a văzut de la bun început, conducătorul de joc croat purtându-și echipa spre victorii.

În primul meci, împotriva Nigeriei, Modric a transformat cu siguranță o lovitură de pedeapsă, victoria cu 2-0 venind în mod logic. A urmat apoi încă o reușită, în extraordinarul 3-0 împotriva Argentinei, cu o prestație care l-a adus din nou în lumina reflectoarelor. S-a spus după acest meci că, dacă ar fi provenit dintr-o țară occidentală, Modric ar fi avut mari șanse să câștige Balonul de Aur. O remarcă răutăcioasă: el rămâne oricum un candidat important în cursa pentru acest trofeu.

Denis Cheryshev (Rusia)

cheryshevÎnainte de începerea turneului, mulți considerau că Rusia e un outsider, în ciuda statutului de gazdă. Ce-i drept, după cele două victorii din partidele cu mult mai slab cotatele Arabia Saudită și Egipt, rușii și-au arătat adevărata față în meciul cu Uruguay, în care au fost zdrobiți. Și totuși, forța de atac a Sbornaiei nu poate fi trecută cu vederea. Și asta datorită unui fotbalist care a strălucit: Denis Cheryshev.

Cheryshev a reușit trei goluri iar prestațiile sale au atras atenția marilor cluburi ale Europei. Atacantul lui Villareal se pregătește pentru un meci de foc în optimi cu Spania iar o nouă evoluție magică îi poate aduce un transfer la o echipă mai de prim-plan.

Diego Costa (Spania)

diego costaSpania nu pare a fi forța de altădată, ba dimpotrivă, echipa seamănă cu o corabie care scârțâie din toate încheieturile. Cum-necum, însă, spaniolii au terminat pe primul loc în grupă, fiind însă la un pas de a pierde rușinos cu Iranul în cel de-al treilea meci.

În echipa Spaniei a existat însă un fotbalist care și-a demonstrat clasa de marcator: Diego Costa, de la Atletico Madrid, care a punctat de două ori în partida inaugurală cu Portugalia și încă unul împotriva Marocului. Rămâne de văzut dacă Diego Costa va continua evoluțiile bune în meciul eliminatoriu contra Rusiei, pentru a reuși să se impună drept unul dintre golgeterii Mondialului.

Romeru Lukaku (Belgia)

lukakuBelgia e una dintre cele mai în formă echipe ale turneului final de până acum iar în atacul „dracilor roșii” strălucește Romero Lukaku, jucătorul lui Manchester United, a cărui poveste de viață a devenit deja virală în urmă cu câteva zile.

Lukaku are patru reușite în două meciuri iar fanii Belgiei așteaptă noi goluri de la atacantul de abanos care întregește mecanismul bine pus în mișcare de celelalte vedete precum Eden Hazard, Kevin De Bruyne și Yarnick Carrasco. Lukaku se anunță drept unul dintre principalii pretendenți la titlul de golgeter al turneului iar un parcurs cât mai lung al Belgiei l-ar putea aduce în postura de a deveni chiar cel mai bun fotbalist al Mondialului din Rusia.

Harry Kane (Anglia)

harry kaneE drept că atacantul lui Tottenham Hotspur a reușit un hat-trick în partida cu modesta Panama și încă o dublă cu Tunisia dar un lucru e cert: momentan, cu 5 reușite, el este golgeterul turneului. Iar dacă Anglia va trece de turul următor, căpitanul Albionului are cu atât mai multe șanse să-și umple și mai tare sacul cu „boabe”.

„Ronaldo e cel mai bun din lume, Messi e și el acolo, dar provocarea este să ajungi alături de ei. Vreau să-mi demonstrez mie însumi că pot face un turneu final bun. Vreau să fiu acolo, alături de cei mai buni, și să trăiesc momente importante”. Asta declara Kane înainte de World Cup iar ambiția lui, pusă în practică, l-a făcut să strălucească. Cel puțin, deocamdată.

Alți fotbaliști pe care să-i ai în vizor în următoarele partide: Philippe Coutinho, Eden Hazard, Luis Suarez, Cristian Eriksen.

Citește și despre 5 situații în care VAR ar fi schimbat soarta partidelor de la Mondialele precedente.