Jurnal de World Cup 2018: Mobila suedeză și cele 14 minute ale lui Neymar

Academia Barbatilor

Ne aflăm în fața sferturilor de finală de la World Cup și momentan avem un singur lucru cert: în finala de pe 15 iulie vom avea cel puțin o echipă din Europa. Și asta fiindcă pe a doua jumătate de tablou au rămas numai naționale de pe Bătrânul Continent.

Mondialul și-a cernut ultimele 8 echipe. Ce-a fost greu, a trecut. Am rămas fără multe favorite: Argentina, Germania, Spania, chiar și Portugalia, am avut parte în optimi de câteva meciuri decise la loviturile de la 11 m și am văzut atât meciuri plictisitoare cât și partide interesante, care ne-au ținut cu sufletul la gură.

Cele două jumătăți de tablou sunt dezechilibrate, în sensul că prima pune laolaltă echipe precum Franța, Uruguay, Brazilia și Belgia, în vreme ce dincolo lucrurile par mai lejere, în sensul că vom avea în mod sigur în finală una dintre naționalele Rusiei, Croației, Angliei sau Suediei adică, poate cu excepția Angliei (care oricum se chinuie la turneele finale în ultimii… 50 de ani), vom avea o finalistă surpriză. Iar dacă e să ne luăm după prestațiile de până acum, poate cea mai îndreptățită să ajungă pe stadionul Lujniki în data de 5 iulie, este Croația.

De cealaltă parte, oricare dintre cele patru echipe ar putea juca finala fără nicio problemă. Cu excepția rateului de până la 0-2 din optimea cu Japonia, Belgia a demonstrat că dispune de jucători super-valoroși și experimentați, o generație de excepție care poate fi capabilă de o mare performanță.

Franța s-a „reglat” mai greu dar și-a revenit în meciul în care a spulberat Argentina (mai lejer decât a arătat scorul), Brazilia pare mai europenizată ca oricând și din ce în ce mai hotărâtă să facă uitată rușinea de acum 4 ani, în vreme ce Uruguay ar putea fi asul din mâneca Americii de Sud. Cine merge mai departe în semifinale? Aflăm sâmbătă seara. Noi avansăm o ipoteză aproape ireală, legată de finală: ce-ai zice de un meci Belgia – Croația?

IKEA și naționala Suediei

Englezii de la The Sun s-au distrat copios înaintea sfertului de finală Anglia – Suedia, comparând fotbaliștii din naționala nordicilor cu piese de mobilier de la IKEA, într-un „catalog” inedit.

Astfel, Lustig promovează standul de pantofi Lustifig, Nordfeldt e gata să-ți ofere dulăpiorul Nordli, Forsberg te „luminează” cu veioza Forsa ș.a.m.d. Acum… rămâne ca suedezii să întoarcă gluma britanicilor și să se califice după meciul direct de sâmbătă seara.

lustiglindelofhelanderforsbergnordfeldtFoto: The Sun

14 minute pentru Neymar

Brazilianul Neymar e un fotbalist excelent dar la acest Mondial el și-a bătut cuie-n talpă cu atitudinea legată de simulări și de exagerarea intensității loviturilor primite. Experții au făcut o statistică din care reiese că, până la meciurile din sferturile de finală, Neymar a petrecut nu mai puțin de 14 minute (840 secunde) tăvălindu-se pe jos de „durere”.

Un mic record care poate fi dus la un nivel superior în fazele următoare ale competiției. Între timp, internetul s-a umplut de ironii la adresa lui Neymar, lanțul de restaurante KFC viralizând un clip în care brazilianul se rostogolește continuu, prin lume.

Un videoclip cu mai multe meme-uri care-l au în prim-plan pe Neymar și tânguirile sale:

Și clipul cu reclama KFC: