Jurnal de World Cup 2018: Optimile de finală și șansele pentru titlul mondial

Academia Barbatilor

Faza grupelor la World Cup a luat sfârșit. Până acum avem un Mondial interesant, marcat de două lucruri importante: tehnologia VAR și eliminarea rușinoasă a Germaniei (lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie în grupe). E greu de anticipat cine va câștiga Cupa Mondială dar, cel puțin deocamdată, avem tabloul optimilor și putem să facem niște calcule sumare.

Tabloul optimilor de finală

Iată cum arată meciurile din optimile de finală ale World Cup 2018:

30.06.2018      ora 17 Franța – Argentina

30.06.2018      ora 21  Uruguay – Portugalia

01.07.2018      ora 17  Spania – Rusia

01.07.2018      ora 21  Croația – Danemarca

02.07.2018      ora 17  Brazilia – Mexic

02.07.2018      ora 21  Belgia – Japonia

03.07.2018      ora 17  Suedia – Elveția

03.07.2018      ora 21  Columbia – Anglia

În faza sferturilor, câștigătoarele partidelor din optimi urmează să se împerecheze în ordinea de mai sus, prin urmare, la prima vedere, luându-ne după cum au evoluat până acum și după cotele atribuite echipelor, am putea avea, teoretic, următorul tablou:

Franța – Portugalia

Spania – Croația

Brazilia – Belgia

Elveția – Anglia

Mai departe, semifinalele ne-ar putea aduce partidele Anglia – Croația și Brazilia – Franța iar finala ar putea fi, surprinzător, Anglia – Brazilia.

Dar, nu-i așa, mai e mult până departe, întâlnirile sunt extrem de echilibrate și nu există o echipă despre care să spunem momentan că se duce glonț în finală.

Dacă e să ne luăm după ce au jucat în faza grupelor, favoritele noastre sunt, totuși, Croația și Belgia, naționale care, nefiind pe aceeași parte de tablou, chiar s-ar putea întâlni în marea finală de la Moscova, dacă și-ar menține ritmul de joc și rezultatele excelente de până acum.

Șansele la titlu

Cert este că prima jumătate a tabloului pare mult mai echilibrată. Toate cele 8 echipe – poate cu excepția Danemarcei – fiind îndreptățite să aspire la un loc în sferturi. În cealaltă jumătate, lucrurile stau ceva mai lejer. Japonia e o prezență exotică și pare o pradă facilă pentru belgieni, în vreme ce mexicanii par adormiți după un start foarte bun, și numai o neatenție majoră a pragmaticilor brazilieni (care practică un fotbal mai europenizat decât am fi crezut) va duce la o surpriză. Tânăra națională a Angliei trebuie să se mobilizeze la maxim cu Columbia, într-un meci în care, orice s-ar spune, rămâne favorită, iar Suedia – Elveția e o întânire fără un câștigător cert dar cu un plus, parcă, pentru elvețieni, din moment ce suedezii nu au avut o evoluție constantă în grupe.

Casele de pariuri dau ca favorite în optimi echipele indicate de noi, singura mențiune fiind legată de meciul Portugalia – Uruguay, considerat cel mai echilibrat, și unde, de pildă, Unibet consideră echipa sud-americană ca favorită, cu un procent în plus față de portughezi.

În privința șanselor la câștigarea titlului mondial, după faza grupelor Brazilia rămâne în continuare favorita caselor de pariuri, cu o cotă de 3-1, naționala carioca fiind urmată de Spania (4-1), Belgia (13-2) și Franța (8-1).

Tu cine crezi că va câștiga Mondialul din Rusia?

Foto: fifa.com