Karpatia Horse Show, o experiență hipică unică în România

academia barbatilor

În weekend ne-am descoperit pasiunea pentru cai, la evenimentul hipic internațional Karpatia  Horse Show 2016.

Imposibil să nu rămâi impresionat de transformarea prin care a trecut domeniul Cantacuzino din Florești Prahova pentru această competiție. Șanțuri, mese din lemn, garduri vii și o spectaculoasă fântână a Palatului Micului Trianon au fost cele mai dificile și spectaculoase obstacole pe care au trebuit să le sară participanții.

 

Fantâna Micului Trianon de la Florești a făcut parte din traseul consursului

Fântâna Micului Trianon de la Florești a făcut parte din traseul consursului

Traseu

Anul acesta, traseul a fost regândit de designerul Peter Fell din Irlanda, asistat de Gabriel Boghiu, care a vrut să crească spectaculozitatea spectacolului hipic prin dublarea numărului de treceri ale călăreților prin dreptul fiecărui punct de vizionare de pe traseu.

 

karpatia horse show_obstacol

 

Am realizat un traseu de cross-country spectaculos pentru toate cele trei categorii ale concursului, evident cel mai dificil a fost cel de trei stele cu câteva obstacole înguste și săritura prin fântână care a pus în dificultate caii și călăreții. Calul nu știe ce urmează, cât de adâncă este apa, cît de înalt este obstacolul, se poate speria, poate refuza să sară. În acest fel călăreții au putut vedea cât de bine antrenați sunt caii și cât de puternic este nivelul de încredere pe care calul le acordă”, a declarat Peter Fell.

 

karpatia horse show_lac

Câștigători

Ne-am fi dorit să vedem mai mulți români pe podium, însă Concursul Complet  Internațional  de 3 stele, cu probele obligatorii dresaj, cross country si sărituri peste obstacole, a fost câștigat de italianul Mattia Luciani, (27 de ani, Gruppo Sportivo Carabinieri) și calul Leopold. Perechea Mattia și Leopold nu a impresionat doar din punct de vedere tehnic, ci și la capitolul imagine. Locul doi i-a revenit lui  Szabo Orsolya (Ungaria) cu calul Zizi St. John, iar pe locul trei s-a clasat Roberta Fox (Marea Britanie) cu calul Fleet Street.

 

Mattia Luciani si calul Leopold au impresionat prin ținuta impecabilă

Mattia Luciani si calul Leopold au impresionat prin ținuta impecabilă

 

Este pentru prima oară când vin în România la această competiție pe acest domeniu nobiliar minunat. La proba de trei stele am concurat cu un cal tânăr de 8 ani, cu care voi participa și  la Badminton (Marea Britanie) la categoria 4 stele. Acesta a fost al doilea concurs de trei stele la care am fost anul acesta, după competiția din Ungaria. Am călătorit trei zile, împreună cu caii mei, dar mă bucur că am venit în România pentru că organizarea a fost excelentă”, a declarat câștigătorul Mattia Luciani.

 

karpatia horse show_obstacol1

 

Câștigătorii probei de 2 stele au fost Karin Khoddam-Hazrati, reprezentând Austria pentru prima oară în acest eveniment cu calul Flashlight și Dalakov Mitko din Bulgaria cu calul Solaris. De altfel, Austria a câștigat cele mai multe medalii, prin Karin Khoddam-Hazrati cu caii Vienna și Oklahoma cu care s-a clasat pe locurile I și II la categoria o stea, în timp ce locul trei i-a revenit României prin Sandra Takacs cu calul Olimpia.
Românii au câștigat medalii la categoriile Novici și Prenovici, prin intermediul călăreților Gherghina Adrian, Nemeș Călin și Sandra Takacs.
Ediția din 2016 a Karpatia Horse Show a găzduit și un Concurs Național de Atelaje cu doi și patru cai care s-a desfășurat pe un traseu marcat cu conuri, așezate la o distanță exactă. Câștigători au fost Fitero Petre (2 cai) și Bartha Edward (4 cai), participant și laureat al campionatelor mondiale de atelaje.

 

Concurs de atelaje

Concurs de atelaje

 

Ambele competiții au fost organizate cu sprijinul Federației Ecvestre Internaționaleși Federației Ecvestre Române.
Câștigătorii Concursului Complet Internațional
CCI 3 stele
Mattia Luciani (Italia), cu calul Leopold, 57, 21 puncte
Szabo Orsolya (Ungaria) cu calul Zizi St John, 57, 71 puncte
Roberta Fox (Marea Britanie) cu calul Fleet Street, 82,29 puncte
CCI 2 stele
Karin Khoddam-Hazrati (Austria) cu calul Flashlight, 87,60 puncte
Dalakov Mitko (Bulgaria) cu calul Solaris, 97,79 puncte
CCI 1 stea
Karin Khoddam-Hazrati (Austria) cu calul Vienna 77, 50,73 puncte
Karin Khoddam-Hazrati (Austria) cu calul Oklahoma 2, 54,12 puncte
Takacs Sandra cu calul Olimpia (România), 69,69 puncte
Prenovici
Szabo Orsolya (Ungaria) cu calul  Quetra St John’s, 48,85 puncte
Adrian Gherghina (România) cu calul Jeronimo, 53,88 puncte
Călin Nemeș (România) cu calul Quirro T, 56,25 puncte
Novici
Călin Nemeș (România) cu calul Vivian, 52,5 puncte
Sandra Tacacks (România) cu calul Smucig, 62,89 puncte
Dalakov Ivelin (Bulgaria) cu calul Pasians, 70.34 puncte
Câștigători atelaje
Fitero Petre (atelaje cu 2 cai)
Bartha Eduard (atelaje cu 4 cai)