Kitesurfing: 5 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre acest sport

Academia Barbatilor

Străpunge apa cu viteză, folosește un val drept rampă, aruncă-te în aer, eventual fă câteva figuri artistice… Visezi? Trezește-te și apucă-te de kitesurfing! Dacă e greu să înveți acest sport? Poate fi. În mod cert vei lua destule guri de apă și de nisip, vei fi azvârlit în aer fără să ai habar cum o să amerizezi, iar seara s-ar putea să cauți pe Google care e diferența dintre o coastă fisurată și una fracturată.

Aceste lucruri se pot lesne întâmpla dacă nu știi să schiezi. Dar dacă știi care e treaba cu schiul sau cu snowboardingul, lucrurile devin mult, mult mai ușoare. Care e senzația pe care ți-o oferă kitesurfingul? Aproape toți cei care-l practică vor răspunde în cor: libertate! Dar iată ce trebuie să știi despre kitesurfing înainte de a te apuca de el:

Ce este kitesurfingul

kitesurfing
Foto: EpicStockMedia

Mai întâi, să-i lămurim pe novici ce este kitesurfingul? Vorbim despre un sport acvatic ce combină elemente de windsurfing, wakeboarding, zbor cu parapanta, navigație și elemente artistice de gimnastică, în ceea ce am putea numi un adevărat sport extrem.

Kitesurferul se deplasează pe apă pe o placă similară cu cele de wakeboarding (mai mică decât cea de windsurfing), pe care-și ține echilibrul având (sau nu) picioarele prinse de aceasta cu niște curele, beneficiind de puterea vântului prin intermediul unui zmeu uriaș pe care-l manevrează printr-un cablu. El poate atinge viteze de până la 50 km/h și poate fi propulsat până la 10 metri în aer. Acest sport a apărut la începuturile anilor ’90 în Hawaii, fiind inventat de practicanți ai clasicului windsurfing, care erau îndrăgostiți și de zborul cu parapanta.

Nu trebuie să fii în mare formă ca să faci kitesurfing

Specialiștii în kitesurfing spun că acesta e mai degrabă un sport tehnic. De aceea a și devenit extrem de popular: fiindcă poate fi practicat de persoane de orice vârstă, de la 10 la 70 de ani. Desigur, procesul de învățare devine mai ușor dacă ești un tip care practică deja sporturi de anduranță, precum alergarea, și care dispun de ceva forță. Altfel, trebuie să deprinzi tehnica, și anume să exersezi un set de mișcări bine coordonate între mâini și picioare. E ca și cum ai învăța să șofezi un autoturism și să conduci o șalupă.

…dar trebuie să fii pregătit

Este necesar, totuși, să o iei un pic înaintea sesiunilor de antrenament și să te obișnuiești cu elementele principale ale kitesurfingului: puternicul zmeu și cablul de wakeboarding. Poziția pe placă este aceeași ca la wakeboarding, așa că trebuie, în principal, să înțelegi cum stă treaba cu zmeul. Dacă te descurci bine cu echilibrul pe placă, procesul de învățare e ușor. Eventual poți merge pe un lac (Snagov, de pildă, dacă locuiești în București sau împrejurimi) unde să iei câteva lecții de wakeboarding, pentru a te obișnui cu ideea.

Manevrarea zmeului e ca și cum ai conduce o șalupă

kitesurfing
Foto: alexytrener

Dacă ai pilotat vreodată o șalupă, vei descoperi că manevrarea zmeului care se înalță deasupra ta este oarecum similară. Ambele sunt foarte ușor de supravirat și adus la direcția dorită, chiar dacă la un moment dat par să scape de sub control. Trebuie să anticipezi unde se va îndrepta zmeul și să faci mici corecții într-un timp scurt, pentru a ține lucrurile sub control.

Oricine poate deprinde lucrurile de bază ale kitesurfingului în doar două săptămâni

Oamenii sunt diferiți, deci te-ai întreba, probabil, cam cât ți-ar lua să înveți să faci kitesurfing? Vei fi surprins să afli că, atâta vreme cât ești sănătos, poți deprinde tainele kitesurfingului în numai două săptămâni.

Procesul începe pe uscat, unde înveți lucruri în legătură cu poziția de pe placă și cu menținerea în siguranță. Vei lansa zmeul pe plajă și vei găsi o „fereastră de vânt” (esențială pentru a așeza zmeul și a obține niveluri diferite de forță din partea acestuia). De asemenea, în această fază trebuie să deprinzi instinctul de a manevra coarda atunci când lucrurile tind s-o ia razna: trucul e să o lași liberă și toată puterea zmeului se va disipa.

Odată ce ai demonstrat că poți deține controlul, vei duce zmeul pe placă și vei face ceea ce se numește „body dragging” – adică vei lăsa zmeul să te tragă prin apă.

kitesurfing
Foto: EpicStockMedia

Următoarea etapă e ceva mai dificilă și probabil vei petrece mai multe zile în această zonă. În timp ce menții zmeul în aer, trebuie să-ți înfigi picioarele în curelele de pe placă, să reușești să prinzi un pic de forță în zmeu, să te ridici și să-ți menții echilibrul. Măcar câțiva metri înainte de a cădea în apă. S-ar putea să fie nevoie de 2-3 lecții până să prinzi această mișcare, dar după ce ai reușit, totul se rezumă la cum manevrezi zmeul în raport cu vântul, la 50 de metri de țărm, într-un du-te – vino permanent.

Ceea ce îți vei dori este să înveți cum să faci kitesurfing pe mare. Există multe locuri în care poți învăța pe ape liniștite, fără valuri, dar adevăratul kitesurfing, cu toate frumoasele provocări care apar, se desfășoară pe valurile mării.

Dacă planifici o vacanță la kitesurfing, caută și alte lucruri de făcut în program

Când te duci în vacanță cu gândul de a face kitesurfing, trebuie să ai în vedere ca locul respectiv să fie bântuit de vânturi. Cu toate acestea, nici măcar o asemenea destinație, recunoscută pentru popularitatea în rândurile kitesurferilor, nu-ți poate garanta că vei avea parte de vânt în permanență. De aceea, nu-ți programa o vacanță exclusiv în ideea de a face kitesurfing, ci gândește-te la ce activități ai mai putea să faci în locul în care te duci.

Cele mai bune locuri pentru kitesurfing din Europa (și apropiere) sunt Tarifa (sudul Spaniei), Essaouira (Maroc), Sotavento (insula spaniolă Fuerteventura), El Medano (Tenerife), Praia do Guincho (Portugalia), Leucate (Franța), Lacanau (Franța), Golful Gokova (Turcia), Pissouri (Cipru), Burgas (Bulgaria). Un curs costă în jur de 350 euro.

Citește și: Cele mai bune locuri din Grecia pentru sporturi acvatice