Lecție de stil: cămașa formală. Cum o recunoști și cum o alegi.

academia barbatilor

Cămașa formală, mai exact cea care însoțește ținuta de business sau pe cea de eveniment are câteva caracteristici care o deosebesc de celelalte tipuri de cămăși și care îi punctează aspectul impecabil. Iată la ce detalii trebuie să fii atent atunci când alegi o cămașă formală.

Materialul din care este confecționată o cămașă formală trebuie să fie cât mai simplu și cu o consistență cât mai plină

În primul rând, cămășile formale nu trebuie să fie inundate de imprimeuri sau culori tari. Cu cât mai simplă, cu atât mai bine. Evident, cămașa albă simplă este varianta formală incontestabilă, însă poți jongla și cu variante cu dungi subțiri sau imprimeuri minimaliste.

În ceea ce privește consistența materialului, cămășile formale sunt, de obicei, croite din materiale pline, care își păstrează forma mai mult timp. Însă acestea sunt potrivite mai mult în timpul sezonului rece. Vara, poți opta pentru modele din materiale mai subțiri, precum inul, în care nu riști să transpiri.

Țesătura este foarte importantă. Poplinul este țesătura clasică folosită la cămăși în general pentru că are o consistență mai rigidă și ușor lucioasă, o textură fină însă, în același timp lasă pielea să respire. Totuși cămașa din poplin este predispusă la șifonat. Țesătura twill (în diagonală) este mai delicată și mai plină decât poplinul, se șifonează mult mai greu însă nu are același aspect impecabil pe care îl obții cu poplinul. Stofa din lână moale, similară cu poplinul dar mult mai densă, este o altă variantă de țesătură folosită la cămășile formale. Aceasta este ușoară, moale și cu aspect neted.

cămașa formală, material

Sursa foto: Pinterest

De asemenea, există trei tipuri principale de materiale din care sunt realizate cămășile formale. Bumbacul este cel mai popular pentru că are un aspect frumos, lasă pielea să respire și poate fi spălat în repetate rânduri fără să se deterioreze. Amestecurile de fibre sintetice sunt uneori folosite pentru a da o ușoară elasticitate cămășii. Totuși, cu cămășile ce conțin fibre sintetice trebuie să fii atent să le calci la temperaturi joase, pentru că materialul se poate arde la temperaturi ridicate. Mai mult decât atât, acestea sunt predispuse la a se șifona. Inul este ușor și lasă pielea să respire, ideal pentru cămășile de vară. Dar acest material tinde să ducă ținuta către zona casual.

Stilul cămășilor formale este dat de detalii

Gulerul este una dintre părțile esențiale din anatomia cămășii, pentru că acesta îți încadrează fața

Cămășile formale vin cu diferite variante de gulere dintre care, cele mai des întâlnite sunt următoarele :

  • Gulerul Straight Point – modelul tradițional, potrivit tuturor fizionomiilor, creat special pentru a fi purtat cu cravată, mai ales cu nod mic, acest guler nu întâlnește niciodată reverul sacoului.
  • Button Down – o variantă casual pentru Collar Point, cu vârfurile prinse cu nasturi mici, acest model se potrivește ținutelor business casual. Poate fi purtat de orice tip de fizionomie, mai puțin de tipurile de fețe ascuțite.
  • Gulerul Spread – un model de guler cu deschidere largă, ale cărui vârfuri întâlnesc reverele sacoului. Acest guler merge cu o cravată cu nod Full Windsor sau chiar și fără cravată. Nu se potrivește tipologiilor de față pătrate sau rotunde, având efect vizual de lățire.
cămașa formală, tipuri de gulere cămașă

Sursa foto: Pinterest

Al doilea element de bază în structura cămășii formale sunt manșetele

Acestea sunt de două tipuri:

  • Manșete standard – disponibile la un nasture sau la doi, folosite la majoritatea cămășilor formale. Cele la doi nasturi au un aspect mai elegant.
  • French Cuffs – o variantă mult mai formală, potrivită atât la ținuta de business cât și la cea de eveniment. Aceste sunt duble ca lungime față de cele standard, sunt îndoite la jumătate și prinse cu butoni.
cămașa formală, manșete

Sursa foto: Pinterest

Nasturii inspiră calitatea cămășii

De exemplu, nasturii din sidef sunt subțiri, cu o nuanță mai intensă decât nasturii de plastic și sunt folosiți la cămășile de calitate superioară. Nasturii din plastic vin în nenumărate culori și sunt folosiți la majoritatea cămășilor formale.

Buzunarele cămășii dau gradul de formalitate al acesteia

De obicei, cămășile formale nu au buzunare. Totuși, unele modele au aplicat un buzunar la piept, pentru un plus de stil. Buzunarele sunt acceptate la cămășile din in, care au un aer mai casual.

Cutele de pe spatele cămășii sunt detalii de luat în calcul

Poate nu te-ai gândit cât de importante sunt cutele create în croiala cămășii. Acestea sunt de trei tipuri și de ele depinde aspectul formal al cămășii tale (privite de la spate). Evident, variantele fără cute sunt cele mai elegante. Însă există și cele care au cute în părțile laterale ale spatelui, lângă omoplați, semi-formale. Iar cea mai comună, cuta dublă care brăzdează spatele cămășii pe verticală, oferă cămășii un aer mai relaxat.

În ceea ce privește calitatea unei cămăși formale, este suficient să fii atent la detaliile de mai sus atunci când cumperi un produs de pe raft și îți vei da seama dacă merită investiția sau nu.