Lecție de stil masculin: cum asortăm papionul

academia barbatilor

Papionul pentru bărbați, introdus în modă pe la 1886, de către Pierre Lorillard V, este des întâlnit în diferite stiluri de ținute în zilele noastre. Dar știm cu adevărat când și la ce se poartă papionul bărbătesc?

Spre deosebire de cravată, care deservește, practic, aceluiași scop – de a da acea notă finală, de eleganță, costumului – papionul ilustrează personalitatea și simțul estetic ale celui care îl poartă. Tocmai de aceea, aceste accesorii cu clasă, care fac declarații de stil, au nevoie de un „ghid de folosire”. Îți dezvăluim, mai jos, câteva de reguli de bună purtare.

În primul rând, trebuie să menționăm că vorbim despre papionul self-tie, singurul papion care te va așeza într-o altă ligă atunci când vine vorba de imagine. Nu renegăm variantele ușor de folosit – pre-tied și clip-on – dar ele sunt mai potrivite pentru băieți decât pentru bărbați.

papion bărbați, cum asortăm papionul, la ce se poartă papionul bărbătesc

Sursa foto: Pinterest

Echilibru și asimetrie. Cum obținem și cum asortăm papionul

Sună discordant însă sunt două elemente cheie care te vor ajuta să porți papionul corect. Echilibrul se referă modul în care alegi culoarea și stilul papionului în funcție de cămașă. Cu cât papionul este mai strident, cu atât cămașa este mai neutră…și invers. Un papion care iese în evidență prin imprimeu, formă, mărime are nevoie de o ținută cât mai simplă, care să nu-i atenueze efectul. Pe când un papion simplu poate fi asortat ușor unor ținute mai îndrăznețe.

Un lucru important, atunci când legi un papion, nodul perfect creează un papion cu aspect ușor dezechilibrat și asimetric. Acest accesoriu este făcut să fie imperfect. Italienii numesc acest stil, de o eleganță nestudiată, sprezzatura.

papion bărbați, cum asortăm papionul, la ce se poartă papionul bărbătesc

Sursa foto: Pinterest

Când se poartă și când nu se poartă papionul

Există situații când papionul este potrivit în ținută, acceptat sau specificat în dress code și există situații când papionul nu este indicat, de exemplu la înmormântări.

De obicei, dacă cravata este potrivită într-o anumită ocazie, atunci și papionul adecvat merge. Excepție fac evenimente black-tie și white-tie când cravata este interzisă și papionul obligatoriu. Punctual, iată câteva situații când papionul este o alegere potrivită sau chiar recomandată: la nunți sau la alte evenimente formale, în ținuta de birou, la brunch-ul de duminică.

papion bărbați, cum asortăm papionul, la ce se poartă papionul bărbătesc

Sursa foto: Pinterest

Ai în vedere materialul și forma papionului

Atunci când alegi când, unde și la ce tip de ținută asortezi papionul, ține cont de faptul că variantele din bumbac și în sunt potrivite în situații vestimentare casual, în timp ce modelele din mătase și lână merg la ținute formale. La fel, forma papionului este un element decisiv în asortarea acestuia în ținută. De exemplu, modelul tradițional butterfly se potrivește în aproape orice ocazie, în timp ce club round se află la polul opus.

Citește și Papion sau cravată: ce accesoriu porți în funcție de ocazie