Lecție vestimentară: ținuta de birou

academia barbatilor

Cea mai importantă dintre dilemele pe care le avem în fiecare dimineață dintr-o săptămână de muncă este legată de ținuta de birou. Deși avem impresia că doar femeilor le ia o veșnicie să decidă ce vor purta în ziua respectivă, de fapt, nouă ne este de două ori mai greu, posibilitățile vestimentare fiind mai limitate. Sau poate că nu! În funcție de domeniul și rigorile companiei în care activăm, există un anumit tipar de conduită vestimentară pe care trebuie să-l urmăm. Și pentru, că, evident, nu putem purta același costum în fiecare zi, garderoba și imaginația ne sunt puse la încercare. De la corporate la business casual și creative, iată cu ce stil ar trebui să abordezi domeniul în care lucrezi.

Ținuta de birou potrivită pentru corporații

În lumea “peștilor mari” se impune un anumit nivel de formalitate. Mai ales dacă ești într-o poziție de middle sau top management, stilul vestimentar de la birou trebuie să transmită un mesaj despre importanța rolului tău. Altfel, riști să nu fii luat în serios de către colegi. Deciziile importante trebuie susținute de o imagine credibilă. Este evident că trebuie să porți costum, cămașă și cravată. Dar care sunt combinațiile cele mai influente? Un costum la două rânduri de nasturi, cu dungi subțiri,  are un aspect impunător și în același timp emană rafinament. Mizează pe cămăși uni și cravate simple. Află cum să asortezi cravata la cămașă. Poți opta chiar și pentru un ac de cravată pentru a injecta un strop de creativitate unui costum business clasic.

ținuta de birou

Sursa foto: Suit Supply

Stilul business casual, un atu pentru generația millennials

Regulile impuse de afluxul de millennials în companii conduc către libertatea și starea de bine a angajaților, lucru ce se reflectă și în stilul vestimentar de la birou. Astfel, costumul office a ajuns să fie înlocuit de așa numitele smart separates care au condus la apariția și popularitatea crescută a stilului business casual. Deși mai greu de stăpânit decât stilul office clasic, business casual mizează pe combinarea inteligentă și creativă a pieselor vestimentare formale, rezultatul fiind un stil potrivit pentru birou, dar cu un aer ușor mai relaxat. Acum e momentul să renunți la umerii structurați și materialele tradiționale în favoarea unor piese mai relaxate, precum un blazer lejer, pantaloni chino și o cămașă sau un tricou simplu, în funcție de gradul de relaxare pe care vrei să-l obții. Sau poți purta cămașa cu chinos și un pulover simplu într-o nuanță sobră, pe deasupra. De asemenea, înlocuiește pantofii Oxford cu o pereche de sneakers minimaliști.

ținuta de birou

Sursa foto: Hawes & Curtis

Mințile creative au nevoie de ținute creative

În industriile care pun creativitatea pe primul loc, ai șansa să îți exprimi personalitatea prin toate mijloacele. Iar stilul vestimentar te poate pune în lumină cel mai ușor. Ai liber la mix & match dar ai grijă cum faci acest lucru. Piesele pe care le combin trebuie să îți ofere confort și libertate de mișcare dar în același timp trebuie să fie corect alese și combinate pentru a arăta bine împreună fără să evidențieze un aspect convențional. De exemplu, poți alege un pulover la baza gâtului sau anchior peste o cămașă,  cu chinos și o pereche de sneakers. Poți completa ținuta cu un blazer, dacă vremea îți impune ținute stratificate. Sau poți miza pe o maletă cu pantaloni smart. Ceea ce trebuie să ții minte și este în avantajul tău este faptul că nu trebuie să existe diferențe notabile între ținuta de birou și cea socială. Această industrie îți permite să fii tu, indiferent de context.

ținuta de birou

Sursa foto: J.Crew