Lenea sexuală și motivele pentru care aceasta e o problemă de sănătate

Academia Barbatilor

Lipsa dorinței de a face sex cu partenera, transformată într-o aparentă „lene”, este o situație des întâlnită în viața cuplurilor moderne. Practic, acest lucru se poate întâmpla oricând, în special dacă ai copii sau dacă ai intrat într-o periculoasă rutină cotidiană. Ce nu știu mulți, însă, este că această lipsă de interes în dormitor poate ascunde probleme de sănătate.

Ce este lenea sexuală

lenea sexuală
Foto: abizon

Lenea sexuală e un termen non-medical, utilizat pentru a exprima lipsa de motivație pe care o resimt unii oameni vizavi de activitatea sexuală. Pentru a înțelege mai bine, sexologii explică lenea sexuală comparând-o cu lenea provocată de practicarea exercițiilor fizice. Cu toții știm că acestea sunt bune pentru sănătate și că după un exercițiu fizic ne simțim mai bine dar, uneori nu avem motivația necesară pentru a ne apuca de el.

Care sunt cauzele acestei lipse de interes în privința activității sexuale?

Rutina cotidiană extrem de obositoare

Psihologii și sexologii pun lenea sexuală în principal pe seama activităților desfășurate în timpul zilei, care ne seacă atât de mult de energie încât automat cheful pentru sex dispare complet din vederile noastre atunci când ajungem acasă.

Este unul dintre factorii majori care influențează mersul lumii contemporane și care face ca oamenii să nu mai prioritizeze viața lor sexuală. Atât bărbații cât și femeile trebuie să-și împartă energia zilnică în tot felul de activități la serviciu, la îngrijirea casei, la planificarea financiară, la activitățile cu prietenii, la familie etc, toate acestea devenind priorități în fața sexului, care ajunge, astfel, pe unul dintre ultimele locuri în privința interesului. În consecință, oamenii se simt epuizați fizic și emoțional, devenind complet nemotivați în legătură cu viața lor sexuală.

Lenea sexuală – o problemă de sănătate?

Oboseala nu este însă responsabilă de fiecare dată în privința lipsei dorinței sexuale. E important să identificăm și ceilalți factori care apar, în principal pe cei care țin de o problemă medicală.

În acest caz vorbim despre scăderea libidoului care, în ciuda cauzelor de ordin fiziologic, emoțional, psihologic și chiar cultural, este privită adesea drept lene sexuală sau lipsă de motivație. De aceea, e important să știm să facem diferența. Pentru că scăderea sau dispariția libidoului poate reflecta schimbări ce au loc în organism, reprezentând un semnal de care se poate agăța un medic atunci când întocmește un diagnostic. Unele probleme sunt legate de sănătatea fizică sau mentală, fiind în strânsă legătură cu:

  • Hipotiroidismul
  • Depresia
  • Probleme hormonale
  • Nivel scăzut de testosteron și estrogen
  • Medicamentație nepotrivită sau în exces

Pentru a identifica momentul în care apar și se manifestă aceste probleme e important să acordăm atenție și altor simptome cu care se pot asocia, precum schimbările de comportament.

Hipotiroidismul, de pildă, e o boală cauzată de disfuncționalitatea glandei tiroide, care oprește producerea de suficienți hormoni care să regleze funcțiile organismului. În consecință, persoana afectată suferă de schimbări de metabolism, creșterea presiunii arteriale, a pulsului și o alterare a stării generale, lucruri care automat își pun amprenta asupra dorinței sexuale, compromițând-o.

Cercetările făcute în privința scăderii libidoului indică o altă cauză: scăderile hormonale, în special a nivelului testosteronului și oxitocinei, care joacă un rol major în timpul actului sexual. La femei vorbim despre estrogen, însă în privința bărbaților testosteronul este „regele”, iar scăderea nivelului acestuia are un efect devastator asupra vieții sexuale.

Citește și: Cum să crești în mod natural nivelul de testosteron

Factorii emoționali și culturali

De luat în calcul sunt și factorii culturali, care participă deseori la scăderea dorinței sexuale, fiind percepuți drept o lipsă de motivație. O educație represivă și tradițională (mai des întâlnită în cazul femeilor) poate duce la lipsa de prioritizare a vieții sexuale în cadrul unui cuplu. Unele femei cresc într-un mediu în care li se spune că sexul nu este o plăcere ci doar un mijloc de reproducere și o obligație pentru a-și menține partenerul satisfăcut. Lipsa de educație sexuală din tinerețe își pune amprenta în mod decisiv asupra comportamentului ulterior.

Lenea sexuală afectează pe oricine

lenea sexuală
Foto: abizon

Lenea sexuală are potențialul de a afecta absolut orice persoană: pe cei singuri, pe cei aflați într-o relație, bărbați, femei, tineri, adulți și vârstnici. Femeile sunt mai predispuse la acest fenomen, dar din ce în ce mai multe femei moderne se plâng de faptul că partenerii lor și-au pierdut complet interesul pentru sex.

De aceea, e important ca această problemă să se discute deschis în cadrul unui cuplu, să se identifice cauzele și să se ceară ajutorul unui psiholog sau, după caz, al unui medic – urolog sau ginecolog. Dialogul în cuplu este absolut necesar, dar un sexolog poate recomanda un stil de viață mai sănătos, care să includă o dietă sănătoasă, activitate fizică, reducerea stresului, îmbunătățirea calității somnului, lucruri fundamentale pentru desfășurarea unei vieți sexuale sănătoase.

Citește și: Afrodisiace naturale pentru bărbați