Leon Rotaru a pariat pe sporturile nautice și a câștigat

Academia Barbatilor

Leon Rotaru a practica de mic schiul și la maturitate s-a decis să facă o afacere din asta. Însă sezonul destul de scurt i-a dat alte idei și s-a dedicat sporturilor nautice, acum fiind unul din cei mai mari furnizori de echipamente și servicii de profil din țară. Din martie până în noiembrie-decembrie, în funcție de vreme, îl găsești pe Lacul Snagov înconjurat de clienți de toate vârstele și condițiile fizice, dar având toți un numitor comun: iubesc apa.

Cum ai pornit acest business?

Am început cu articole sportive de iarnă și am constatat că sezonul de vânzare și de practicare a sporturilor care le necesitau este foarte scurt. Așa am ajuns la concluzia că sezonul cald este mai lung, 5-6 luni și, extins, poate aunge chiar la 9 luni pe an. În 2005 am început cu schiurile, iar prin 2006-2007 nu a înghețat lacul deloc și atunci am luat decizia că este mult mai rentabil sezonul de schi nautic.

Care era piața sporturilor nautice la acel moment și care este acum?

Atunci era la un nivel mai mult privat, dedicat celor care aveau bărcile proprii. Odată cu apariția parcurilor cu cabluri pentru sporturile nautice, a luat o cu totul altă amploare. Și popularizarea stand up paddle boarding-ului, care este cel mai rapid mod de a lua contact cu sporturile nautice, a ajutat la o dezvoltare și mai mare a acestui segment.

Ce investiție a presupus începerea acestei afaceri?

Prima investiție o reprezintă toate cursurile pe care le-am făcut pentru diversele niveluri de instructor, carnetul de ambarcațiune. Mi-am luat legitimația de instructor de la Federația Germană pentru că la noi totul este neorganizat, așa că am beneficiat de relația pe care o am cu Federația Internațională. La acestea se adaugă echipamentele care se tot schimbă pe măsură ce se uzează și, bineînțeles, ambarcațiunile speciale pentru sporturile nautice.

leon rotaru

Ce sporturi se pot face la iwake?

Iubitorii de apă pot veni să încerce la noi wakeboarding, wakesurfing, schi nautic și stand up paddle boarding (SUP). Iar după ce le-au încercat, nu mai e cale de întors. Toți se îndrăgostesc cel puțin de unul din ele.

Cât ține sezonul sporturilor nautice în România?

Ai zice că România nu are tocmai cea mai potrivită climă pentru astfel de sporturi sezoniere, dar la noi totuși ține destul de mult sezonul. Punem barca pe apă prin martie-aprilie și stăm acolo până prin octombrie-noiembrie. În ultimii ani, însă, datorită iernilor blânde, am avut sesiuni de wakeboarding și de Crăciun sau plimbări cu placa de SUP până destul de aproape de sfârșitul anului.

leon rotaru

Leon Rotaru practicând wakesurfing toamana.

Cât de greu este pentru o persoană obișnuită să înceapă la vârsta adultă un sport nautic?

Pentru aceste sporturi nu are nicio importanță vârsta sau condiția fizică. Evident că o constituție atletică ajută, dar nu este obligatorie. Mișcările vin natural, posibilitățile de accidentare sunt aproape nule și atunci doritorii au mai multă încredere în reușita lor. Nu trebuie să faci performanță, mai ales că în cazul nostru vorbim de sporturi de agrement. Însă mulți din clienții noștri au luat această activitate foarte în serios și au ajuns să aibă rezultate spectaculoase.

De ce ar veni cineva la iwake?

Pentru că oricare din sporturile pe care le-ar alege reprezintă o sursă de distracție, relaxare, este o activitate fizică ce îți solicită întregul corp și atmosfera de pe lac este una de vacanță, chiar dacă fugi de la serviciu pentru două ore în mijlocul săptămânii sau alegi să îți petreci weekendul la Snagov pe apă.

 

Citește și interviul cu antrenorul personal Andrei Ivan.