Lucruri pe care nu le știai despre Freddie Mercury… dacă nu ai văzut încă Bohemian Rhapsody

Academia Barbatilor

OK, s-a tot vorbit pe Facebook despre Bohemian Rhapsody. Dintr-o dată, Freddie Mercury a devenit erou și pentru noile generații, care au descoperit un monstru sacru al vremurilor apuse. Ce bine-ar fi dacă s-ar face câte un film despre fiecare dintre acești super-artiști – în acest fel ne-am da seama cu toții că pe lumea asta se făcea cândva și muzică, nu doar zgomot.

Revenind, cine a văzut filmul (care, din păcate, prezintă multe neadevăruri legate de viața și cariera lui Freddie, surprinzător, fiindcă e girat de colegii săi de trupă) a aflat multe lucruri despre personajul Freddie Mercury, genialul solist vocal al trupei Queen. Pentru cine nu l-a văzut, dar îl apreciază pe Mercury la adevărata lui valoare, iată câteva lucruri inedite despre acesta:

Freddy Mercury s-a născut în Zanzibar și avea un cu totul alt nume

pixelstalk.net

Foto: udiscovermusic.com

Mercury s-a născut în Stone Town, capitala insulei Zanzibar (care face parte din Tanzania). Familia lui se mutase acolo pentru ca tatăl său să-și continue cariera de ofițer al armatei britanice în cadrul British Colonial Office. El a crescut între Zanzibar și India, înainte de a se muta în Middlesex (Anglia), în perioada adolescenței.

Numele real al lui Mercury era Farrokh Bulsara. A început să-și spună Freddie când se afla la o petrecere de St. Peter, la care participau doar băieți, undeva în apropiere de Mumbai. Și-a schimbat numele în mod oficial în Freddie Mercury în jurul anului 1970, odată cu formarea trupei Queen.

Era un adept al credinței zoroastrianiste

Mercury și familia lui făceau parte din comunitatea parsi, fiind practicanți ai zoroastrianismului, una dintre cele mai vechi religii monoteiste. Chiar dacă în ultimii ani din viață nu a mai avut nicio treabă cu această credință, slujba de înmormântare a fost ținută de un preot zoroastriast.

Dispunea de o gamă a vocii de aproape patru octave

Pentru a face o comparație, Mariah Carey ar avea cinci octave. Când vorbea, Freddie era mai degrabă baritonal, dar majoritatea pieselor le cânta în gamă de tenor. În anul 2016, o echipă de oameni de știință au studiat vocea lui Mercury, iar concluzia la care a ajuns a fost că minunatele corzi vocale ale solistului aveau o mișcare mai rapidă decât ale unei persoane obișnuite. În mod normal, o persoană are un vibrato care fluctuează între 5,4 și 6,9 Hz. Al lui Mercury era de 7,04 Hz.

A realizat designul logo-ului Queen

logo queen freddie mercury

Foto: eBay

Mercury avea o diplomă în artă și design grafic, obținută la Ealing Art College. El nu era doar frontman-ul trupei, ci ajuta efectiv la promovarea acesteia și a brandului ei. Logo-ul heraldic a fost desenat de el însuși, acesta constând din semnele zodiacale ale tuturor celor patru membri: doi lei, pentru John Deacon și Roger Taylor, un crab, pentru „racul” lui Brian May, și două zâne, reprezentând „fecioara” lui Freddie. Litera Q și coroana simbolizează numele trupei iar pasărea Phoenix protejează întregul ansamblu.

Se spune că era foarte timid

freddie mercury

Foto: denofkee.com

Deși era perceput ca un adevărat taifun pe scenă, emanând forță și masculinitate, majoritatea oamenilor care l-au cunoscut personal pe Mercury spun că în viața personală el era, de fapt, foarte timid. Motiv pentru care acorda foarte rar interviuri. „Nimeni nu-l cunoștea cu adevărat pe Freddie”, a spus cândva Roger Taylor, colegul său de trupă. „Era timid, blând și bun. Niciodată nu era cel care se dezvăluia pe scenă”.

A dezvăluit că are SIDA cu doar o zi înainte să moară

Contrar celor arătate în Bohemian Rhapsody, Mercury și managerul său au dezvăluit că artistul suferă de SIDA abia în ziua de dinaintea morții. Asta chiar dacă toată lumea bănuia acest lucru, din cauza aparițiilor slăbite din ultimii doi ani, dar și a întreruperii bruște a turneelor trupei. Unele persoane au fost foarte supărate din cauza intârzierii acestei mărturisiri, spunând că, dacă ar fi fost făcută mai devreme, s-ar fi strâns o sumă uriașă de bani pentru tratamente de care să fi beneficiat artistul.

Freddie Mercury era un mare iubitor de pisici

freddie mercury

Aici, cu Tiffany. Foto: via bustle.com

Iubea pisicile și a avut la un moment dat nu mai puțin de 10! A scos chiar și un album cu un titlu (și o piesă) ce trimitea către una dintre pisicile lui: Mr. Bad Guy. Mai mult, a scris o piesă special pentru Delilah, pisica lui favorită:

Delilah, Delilah, oh my, oh my, oh my – you’re unpredictable
You make me so very happy
When you cuddle up and go to sleep beside me
And then you make me slightly mad
When you pee all over my Chippendale Suite

A lucrat ca manipulant de bagaje la aeroportul londonez Heathrow

Cu mult înainte de a deveni unul dintre cei mai iubiți muzicieni ai lumii, Mercury a avut un job mai puțin strălucit: manipulant de bagaje la Aeroportul Heathrow, din Londra. Pentru a sărbători a 72-a aniversare a lui Freddie, câțiva manipulanți de bagaje de la Heathrow au realizat (de ziua lui, pe 5 septembrie 2018) o coregrafie-tribut dedicată fostului lor coleg.

Citește și despre 10 piese de ascultat când te desparți de iubita ta